Следвайте ни

Синдромът на сухото око се среща при всеки трети

viber icon

Синдромът на сухото око е често подценявана патология на очната повърхност, която обаче се среща в над 30% от населението, като повече страдат жени над 45 години, и в по-тежките си форми може да предизвика сериозен дискомфорт и дори замъгление и нарушение в качествата на зрението. Това заяви доктор Мария Джарова, специалист по очни болести от МБАЛ "Централ Хоспитал". 

Най-честите оплаквания на пациентите със сухи очи са зачервяване на очите, чувство за чуждо тяло, сухота или „пясък“ в очите, които се проявяват през целия ден и се засилват във вечерните часове, сълзене на очите при вятър или на студено, понякога дори болезненост при мигане.

Причини за възникване

Продължителното четене, дългият престой пред компютър, гледането на телевизия, високите и ниски температури, тютюневият дим и индустриалният пушек, запрашеността, вятърът, климатичните инсталации и вентилатори, плуването във водни басейни са все фактори, които водят до нарушаване на нормалния слъзен филм, затова те трябва да се избягват.

 Хормонален дисбаланс в организма, приемът на някои медикаменти - като хормонални препарати, антихипертензивни средства, транквиланти, антихистаминови препарати, имат отношение към възникването на синдром на сухото око. Освен тях причина за сухота могат да бъдат автоимунни заболявания, колагенози, синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит, саркоидоза, амилоидоза, хипертиреоидизъм и др.

Сълзата има няколко важни функции

Доставя кислород и хранителни вещества на повърхностната част на окото - роговицата, за да осигурява нейната прозрачност Участва в пречупващата сила на очните среди и спомага за ясното зрение. Има имунна функция, като предпазва очната повърхност от възпаление. Структурата на сълзата е сложна и се състои от три идеално интегрирани слоя. Нарушенията в образуването на всеки един от тях може да доведе до различен по вид синдром на сухото око.

Установено е, че в 85% от случаите сухото око се дължи на повишено изпаряване на сълзите и в едва 15% на намалена продуция. Затова и прекомерното сълзене може да бъде белег на сухо око. Поизвежда се прекалено много водниста сълза и тя не се задържа върху окото, а изтича. За определянето на вида и степента на „синдрома на сухото око“ се използват редица специфични диагностични тестове /тест на Ширмер, изследване на време на разкъсване на слъзния филм и др./

В резултат на тези изследвания се назначава необходимото лечение със заместителна терапия - изкуствени сълзи под формата на капки и гелове, което най-често продължава дълго време, а може и цял  живот. В тежките форми на сухо око, където биват установени промени в структурата на очната повърхност и най-вече в роговицата, могат да се предприемат и интервенции за намаляване на оттичането на сълзата чрез запушване на слъзните точки с резорбируеми колагенови или трайни „запушалки“ .

Лечението на синдрома на сухото око е комплексно

А за да бъде ефективно, трябва да се вземе под внимание неговият вид и да се отстранят причините, които го влошават. Анатомичните аномалии на клепачите трябва да бъдат коригирани хирургично. Когато това е възможно, трябва да се обсъди промяна в системната терапия и замяна на медикаментите, влошаващи синдрома „сухо око” с други медикаменти. Пациентите трябва да се посъветват да не носят контактни лещи или те да са определен вид.

Синдромът на "сухото око" е социално значим проблем поради голямата му честота на разпространение сред активно работещите хора и нарушаването на качеството на живот и труд.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?