Следвайте ни

Ще се ваксинирате ли? Запишете се при джипито до 15 февруари

viber icon

Пловдивчаните, които искат да се ваксинират, но не попадат в групите с приоритет, имат близо три седмици да уведомят личния си лекар. До 15 февруари джипитата трябва да предадат в РЗИ списъците с имената, ЕГН-тата и телефоните на пациентите, които желаят имунизация. 

Това обясни пред "Марица" д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Според него от местната здравна инспекция са били изключително експедитивни, защото на много места в страната този процес изобщо не е стартиран.

Д-р Сотиров посочи, че общопрактикуващите лекари имат най-обща информация за хода и условията на ваксинацията, съгласно Националния план за имунизация. Тревогите им са свързани с липсата на допълнителни разяснения за организацията за поставянето на инжекциите, а също и

кога ще започне доставянето на ваксините за записаните пациенти.

Засега има противоречиви версии кога българите, които не са в рисковите групи, ще могат да се вредят за инжекция срещу COVID-19. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов масовата имунизация може да започне още през март, шефът на НЦЗЗБ проф. Тодор Кантарджиев прогнозира, че до август ваксинираните у нас може да са 1,5-2 млн. Скептиците сред експертите обаче смятат, че по-младите и здрави българи ще трябва да чакат до догодина.

Големи грижи сред джипитата буди и работата с продуктите на Пфайзер/Бионтех. Ваксините на тези компании трябва да бъдат употребени до 5 дни след изваждане от специалните фризери, където се съхраняват при минус 70 градуса.

"Това означава колегите да са в готовност и при сигнал от РЗИ веднага да потеглят, а за лекарите от Сопот, Казанлък и Лъки

разстоянието е 70-80 километра в едната посока и на практика ще им отнеме цял ден.

Затова смятам, че е редно да бъдат транспортирани от дистрибуторски фирми, които разполагат със специални хладилни бусчета", каза Сотиров. Той отбеляза, че по този начин се доставят останалите доброволни ваксини по националните програми - против грип, срещу рак на маточната шийка и против ротавирусните инфекции. Пловдивската колегия на ОПЛ подкрепя идеята ваксини да се поставят в специални имунизационни центрове, защото по този начин ще бъдат обхванати по-бързо повече хора, каквато е целта.

В същото време едва 35% от семейните лекари са се боцнали срещу COVID-19. Има още желаещи, които очакват да го направят през февруари, когато e втората вълна на ваксиниране. По повод на тежките административни процедури, които изискват името на имунизирания пациент да бъде вписано на 6 места, д-р Сотиров заяви, че такива са изискванията от доста време. Националното сдружение на джипитата предлага моделът да бъде облекчен. "Засега обаче, въпреки апелите ни, резултат няма", оплака се пловдивският лекар.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Майна

Майна

28.01.2021 | 12:00

НЕ ......... НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРВАМЕ ( тровиме ) ! Още нещо ?

Отговори
5 11
Стига

Стига

28.01.2021 | 11:16

Стига с тези ваксини бе! По всяко време на денонощието ,по всички телевизии все едно и също! Който се интересува ще намери информация. Започва да става досадно.

Отговори
9 10
bam

bam

28.01.2021 | 11:08

Аз засега ще се въздържа. Около мен имаше болни и аз не забелязах нещо да ми има. Ракия и коз.

Отговори
7 7
Anatema

Anatema

28.01.2021 | 09:42

Da shte se vaksiniram,ako e Kitayska ili Ruska vaksina,koyato e napravena po traditsionen metod, a ne kakto zapadnite vaksini da ni prevrashtat v poslushni plashtashti g.eyove,bezdetni robi!

Отговори
7 11
Нали?

Нали?

28.01.2021 | 09:47

По "традиционен" метод, с маймунско ДНК, нали? Ха ха ха ха нещастник!

Отговори
10 9
Ццц

Ццц

28.01.2021 | 08:42

Ще се ваксинираме когато докарате Спутник V. Не съм ,,русороб,, , а здравомислещ човек, чета и се интересувам повече ефекта на ваксините.

Отговори
14 15
Не,няма!

Не,няма!

28.01.2021 | 08:41

Не, няма! Не разбрахте ли? Така че спрете да досаждате с тая "ваксина", която е по-опасна и вредна от КОВИД-а..

Отговори
17 15
Предложение

Предложение

28.01.2021 | 08:30

Настоявам за русоробите да има опция да се ваксинират с руската ваксина! Така е демократично и свободно, за което те настояват и пледират!

Отговори
16 9
Стига пропаганда

Стига пропаганда

28.01.2021 | 08:21

Аре стига вече, ваксинацията е доброволна, не манипулирайте хората все едно е задължително.

Отговори
19 16
Батко

Батко

28.01.2021 | 08:20

Интересна новина, но защо не идва от централно място?

Отговори
16 2
Марица

Марица

28.01.2021 | 07:54

Публично се ваксинирайте вие всички,като част от рекламната кампания на Пфайзер. Но не с витамини и глюкоза.........

Отговори
19 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?