Следвайте ни

Ще изпуснем ли влака за нов линеен ускорител в КОЦ-Пловдив, срокът изтича

Заради задкулисието в Общинския съвет, което блокира инвестиционната програма на Онкото за 6 месеца, сега лечебното заведение може да остане без сграда за гама-лечение

viber icon

Нов линеен ускорител последно поколение ще закупи КОЦ - Пловдив, след като Общинският съвет разреши да вземе кредит. В местния парламент е внесено писмено искане за одобрение на заема от новия управител на диспансера доц. д-р Пламен Фотев, който временно заема ръководната длъжност в общинската болница. 

Индикативната стойност на ускорителя е 5 млн. лева с ДДС. Чрез "Регионален фонд за градско развитие" АД и  банка ДСК програма Джесика има готовност да предостави кредит от 4 млн. лева със средна лихва 1.155 %, осемгодишен срок за погасяване  и година и половина гратисен период. Останалите пари за ДДС  КОЦ може да поеме от своя инвестиционен фонд.

Новият линеен ускорител има пълен капацитет на лъчетерапия с възможност за радиохирургия и с вградена лъчезащита. Апаратурата ще се монтира в специален бетонен бункер със стени, дебели 140 см.  КОЦ - Пловдив разполага с линеен ускорител, но той е от по-старите модели и не отговаря на новите възможности в медицината.

Предполага се, че на сесията на 18 ноември местният парламент ще даде на Онкодиспансера

зелена светлина за кредита, защото се касае за  лечение на стотици тежко болни.

На постоянните комисии в Общинския съвет е предоставено и писмено предупреждение от Мартин Заимов, изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД, че договорът за линейния ускорител е подготвен преди няколко месеца и трябва да бъде одобрен до 27 ноември 2020 г. Ако крайният срок не се спази, Джесика ще насочи кредитирането към други проекти и не се знае дали в бъдеще ще има финансиране за закупуване на  медицинска апаратура, посочва в писмото си Мартин Заимов. 

Дано това предупреждение сложи край на политическата демагогия и лобистките игри, които от години се разиграват на гърба на онкоболните в Пловдив. А играчите от задкулисието да се вразумят.  

Покупката на животоспасяващата апаратура с кредит  е договорена още в началото на годината от предишния управител на КОЦ д-р Парашкев Цветков. Същото ръководство е направило и

 пазарно  проучване  за индикативна стойност на линейния ускорител

с придружаващите му характеристики и параметри на строително-монтажните работи, както изисква Законът за обществените поръчки.  Предложението за заема на КОЦ за апаратурата беше внесено в Общинския съвет на сесията през май, но съветниците, включително от групите на ГЕРБ и Кауза Пловдив,  категорично отказаха да разрешат на д-р Парашкев Цветков да сключи договор.  Те изтъкнаха аргумент, че мандатът на д-р Цветков изтича и е редно кредитът да  бъде изтеглен от новия шеф,  след като той бъде избран с конкурс.   

Илия Кирчев беше принуден да си изтегли предложението от дневния ред.  Така, под натиска на общинските съветници, бяха изгубени месеци, които на някои болни им струва животът.

Днес

 ситуацията с правомощията на управителя е същата,

защото КОЦ - Пловдив се ръководи от временен шеф, а не от титуляр, избран с конкурс. Отпор срещу инвестицията обаче този път едва ли ще има, макар около нея да остават отворени много въпросителни. Д-р Пламен Фотев явно планира да изпълни задължителните строително-монтажни работи за осигуряването на работно помещение за новия линеен ускорител със средствата, които предишният управленски екип в Онкото бе натрупал за изграждане на нова сграда за гама лечение, което е също толкова важно за пациентите. За тази апаратура има осигурени средства и обществена поръчка за доставка, спечелена от официалния представител на "Сименс". Тази инвестиция обаче явно ще бъде отложена за времето, когато в КОЦ - Пловдив бъде избран титулярен управител. А за забавянето отговорност носят съветниците, които блокираха инвестиционната програма на лечебното заведение със странни аргументи преди 6 месеца.      

"Възможният ни успех би бил поредното неспирно разочарование от 2012 г. насам", апелира към местния парламент и администрацията  Мартин Заимов. По програма Джесика  досега  не е финансиран нито един общински проект в Пловдив въпреки многото идеи, шумно афиширани в двата мандата на предишния кмет Иван Тотев.  

 

Как ще гласуват съветниците сега: Кирчев го няма и всичко е точно

Постоянните комисии по финанси и правна към Общинския съвет, в които участват представителите на различни политически групи,  бойкотираха преди няколко месеца предложението  на ресорния зам.-кмет Илия Кирчев за финансирането на доставката и монтаж на втори линеен ускорител по програма Джесика. 

Мотивът - ръководството на КОЦ - Пловдив ще получи съгласието на Общинския съвет за заем, след като бъде избран управител. 

"Конкурсът е обявен и ще се състои след няколко седмици. Ние считаме, че е справедливо новият управител да представи инвестиционната си програма и тогава да бъде взето решение за кредит. Подкрепяме желанието на ръководството на КОЦ и община Пловдив да се инвестира в ново оборудване, но да не избързваме", коментира преди сесията през юни  председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев. 

"Не сме против закупуване на апаратура, но годишната печалба на КОЦ - Пловдив е 1,5 млн. лева, а заедно с нов кредит задлъжнялостта ще стане 7 милиона. Те ще се изплащат с години и не трябва  предварително да товарим следващия управител с такъв ангажимент. Редно е да изчакаме да се проведе конкурс и да видим бизнес програмата  за управление на КОЦ", обясни  през юни Константин  Георгиев от Кауза Пловдив.  Той допълни, че в Пловдив има три линейни ускорителя - един в КОЦ - Пловдив и още два в УМБАЛ "Св. Георги". 

Любопитно е какво ще бъде становището по кредита на градските старейшини на сесията, когато отново искането ще бъде включено в дневния ред. И днес в КОЦ - Пловдив няма титуляр, съответно няма и инвестиционна програма, от която да е видно как управителят вижда финансовото състояние на лечебното заведение в следващите няколко години. 

Но зам.-кметът Кирчев, който явно бе трън в петата на съветниците и техните ментори, вече го няма. И всичко е точно. 

 

Д-р Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив:

Грижата за болните, не политически игри

Категоричното ми мнение е, че Общинският съвет трябва да разгледа искането на КОЦ - Пловдив за  закупуване на втори линеен ускорител и да го одобри. Онкоболните имат голяма нужда от тази апаратура, която е последно поколение. 

Съществуващият линеен ускорител е стар, закупен е преди години и вече доста амортизиран. Предложението  за финансиране на апаратурата по програма Джесика беше подготвено от управителя на КОЦ - Пловдив д-р Парашкев Цветков още през февруари. Разглеждането му на сесия се забави заради обявеното в страната извънредно положение, а след това съветниците изразиха мнение, че заем може да бъде взет, но след като бъде избран нов управител. 

Договореността с програма Джесика е в сила и ако изпуснем срока, трябва да предоговаряме финансирането. Това ще отнеме още няколко месеца, а може би ще ни откажат. 

Дадох положително становище за одобрение на заема за линеен ускорител, защото в случая са важни болните, а не политически или икономически интереси.  Оттук нататък, след  съгласието на принципала - Общинския съвет, редно е да има финансов контрол върху доставката, монтажа и въвеждането в експлоатацията на ускорителя. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?