49
Следвайте ни

Щабът в Пловдив: Здравната система се справя, 62% от джипитата са ваксинирани

viber icon

Сегашният вариант на поетапно увеличение на леглата от РЗИ е добър. С това се съгласиха вкспертите от Областния кризисен щаб. Увеличението се прави на основата на всекидневни анализи на Инспекцията. Според Щаба на този етап здравната система в областта се справя с натоварването. 

Проблемът с концентрирането на интензивни пациенти в една от болниците, за който проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Св. Георги“, сигнализира, вече се е решил според Ангел Стоев. Така болните са разпределени равномерно между лечебните заведения. 

Очаква се учениците в още общини в областта да преминат на ротационен принцип, съобщи още областният управител. За сега д-р Димчева, която е директор на РЗИ-Пловдив, е издала заповед за преминаването онлайн на 50% от учащите в 6 от общините. 

Представител на НЗОК, който присъства на заседанието, отговори на въпроси на експертите за възможността да се разкрият ковид зони и в други градове в областта освен Пловдив. Оказа се, че право да разкрият специалните зони имат всички медицински центрове, които разполагат със звено за образна диагностика и лаборатория. 

Д-р Димчева от РЗИ се ангажира да информира управата на всички лечебни заведения за тази възможност. Със свое писмо тя ще окуражи повече центрове да кандидатстват за формирането на ковид зони към тях. Целта е пациентите да могат да се преглеждат по местоживеене вместо да пътуват и да разнасят заразата. 

На брифинга д-р Димчева потвърди, че 62% от общопрактикуващите лекари в областта са имунизирани срещу вируса. „Такъв е общият процент в момента, но ние не знаем как те са разпределени по лечебни заведения,“ обясни тя. Затова като директор на РЗИ –Пловдив тя припомни, че ръководството на всяко лечебно заведение трябва да поеме отговорност и да проследява персонала си за това дали е преболедувал или имунизиран. Работодателят трябва да създаде условия за работа според заповедта на Министерство на здравеопазването. 

Д-р Калинов, който оглавява общинското здравеопазване призна, че процентът на медиците в областта, ваксинирани срещу вируса, не е задоволителен, но припомни, че трябва да имаме предвид, че голяма част от лекарите са преболедували. Той отправи апел към всички, които нямат защита, да се имунизират.

По повод изискването за зелени сертификати д-р Димчева съобщи, че 4300 антигенни теста са били изпратени към 14 лаборатории с цел безплатно изследване на граждани. Лабораториите могат да издават сертификати и са включени в списъка, публикуван на електронната страница his.bg. Отделно с антигенни тестове се обезпечава и дейността на ковид зоните и болниците.

Тестовете са безплатни, но пробовземането се заплаща, припомни д-р Димчева. Цената на услугата се определя от лечебното заведение. Д-р Калинов потвърди, че тъй като медицинските заведения функционират като търговски дружества, те имат право да определят свои цени. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ВЪПРОС

ВЪПРОС

26.10.2021 | 14:56

А ТЕ ДАЛИ СА ВАКСИНИРАНИ ОТ ТОЗИ ЩАБ

Отговори
1 0
болна система

болна система

23.10.2021 | 08:48

Проблемът не е в броя на леглата, а в лечението! Средно за страната смъртността от КОВИД е 4,1%, а в Пловдив е 5,7%. На какво се дължи това? Има ли прокуратура да провери?

Отговори
0 0
Той

Той

22.10.2021 | 23:03

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват колко висок може да достигне смъртността като коефициент.

Отговори
0 3
Тия в областния щаб добре ли са?

Тия в областния щаб добре ли са?

22.10.2021 | 20:02

Учениците в първи клас неприсъствено а студентите присъствено обучение Абе тия в този областен щаб добре ли са?

Отговори
6 0
Аууууу

Аууууу

22.10.2021 | 18:26

Хайде тролове. Нали били 100 % ваксиниран медицинския персонал в България бе? Дейб@ вашата майка д0лна

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?