Следвайте ни

Шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров: Електронните рецептурни книжки пестят време и нерви

viber icon

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите. Това отчита д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той определя стъпката с отпадането на физическите книжки като голям успех за здравната ни система.

Преди нововъведението административното оформяне на хартиената документация е било причина за разкарване на пациентите и дори е забавяло назначаването на терапия. Пред „Марица“ д-р Сотиров обясни, че доскоро процесът изискваше след диагностициране на проблем пациентът да излезе от кабинета на лекаря, за да си купи рецептурна книжка. След това той се връщаше отново при специалиста, който да я попълни, и накрая се отправяше към Здравната каса, където да почака на опашки и да му поставят заверка.

Чак тогава лекарят можеше да пристъпи към издаване на рецепта

В момента цялата сага обаче е в историята и д-р Сотиров с облекчение констатира, че дигиталната система му дава възможност да назначи незабавно лечение на нуждаещите се, без те да обикалят кабинети и институции.

От друга страна пък, софтуерът не е просто улеснение за извършването на работния процес, а увеличава степента на сигурност, като проверява правата на лекаря и отчита на кого се издава рецептата, уточнява д-р Сотиров. В същото време няма риск за здравето на пациентите, тъй като тяхното задължение да се явяват на преглед при лекаря, когато последният изписва лекарствата, не се отменя.

Д-р Сотиров уточнява, че джипитата работят с 13 вида софтуери, като програмите са сложни за работа и затова се изисква те да бъдат интегрирани. Не е изключена появата на бъгове, но засега въведението на електронните рецептурни книжки демонстрира успех.

Относно другата голяма стъпка в е-здравеопазването - приложението за потвърждаване на ползваните здравни услуги, което НЗОК пусна за употреба преди дни, д-р Сотиров казва, че не ​се използва масово към момента. „От него има смисъл, когато става въпрос за скъпите здравни харчове ​- клинични пътеки, медицински изделия и лекарства на висока стойност. Излишно е обаче да ни уведомяват за лекарства, за които Касата реимбурсира 50 стотинки“, коментира лекарят. В момента 

приложението предоставя много паразитна информация и отблъсква пациентите,

тъй като при някои боледували то постоянно ще им призвънява за всяко изследване, посещение при лекар, закупуване на лекарства.

Ваксинацията пък върви вяло, особено при групата на децата. При д-р Сотиров е имало записани двама ученици, чиито родители впоследствие са се разубедили и не са провели имунизация срещу ковид. Аналогично стои ситуацията и при останалите лекари. Единици могат да се похвалят, че са ваксинирали едно или две деца най-много, обобщава д-р Сотиров. Той продължава да разговаря с родители и деца, като казва, че трябва да се остави време за размисъл, без да се оказва натиск. Последното би имало негативен ефект, убеден е шефът на пловдивските джипита. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?