46

Шефът на пловдивските джипита: Лимитите за безплатни ковид тестове ще ни вържат ръцете

Джипитата в Пловдивско отново са между чука и наковалнята в ковидната обстановка, която се променя с часове. „През последните няколко месеца заболеваемостта от ковид си остана скрита. Тя намаля като официални данни, но не защото вирусът изчезва, а защото ние вече не можем да назначаваме изследвания и да докажем, че определен пациент е болен от ковид. Това се случи с отмяната на извънредната епидемична обстановка. Така че коронавирусът  си съществуваше през цялото това време и сега не тръгва от нулата, а от едни по-високи нива. Напоследък повече се заговори за вируса и хората започнаха да се изследват. Но едно изследване, първо, не е достатъчно, второ, трябва да си го платят - 30 лв. Повечето хора предпочитат да не плащат и да не го правят, като така се увеличава броят на скритите болни“, коментира пред „Марица“ шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров.

Той подчерта, че макар и да изглежда на пръв поглед леко протичащ, ковидът нанася огромни поражения, като например косопад при жените, постоянна отпадналост, безсилие и задух при мъжете. „Това са млади и здрави хора, между 40 и 60 години, които са в разцвета на силите си и трябва да работят, а те не могат да го правят пълноценно, тъй като се чувстват постоянно отпаднали и се изморяват бързо“, посочи д-р Сотиров.

Относно предложението на Министерството на здравеопазването бързите тестове да се плащат от Здравната каса и личните лекари да имат право да ги назначават, той посочи, че това ще стане факт твърде късно, след дълга процедура, отнемаща няколко месеца.

„Първо трябва да има наредба, да се предложи нов анекс към НРД, да се оформи нормативно като част от анекса, след това предстоят преговори. Трябва да се реши кои тестове ще се плащат  - дали всички на пазара или само някои от тях, тъй като имаме печалния опит с тестовете за учениците. След това пък трябва БЛС и Здравната каса да уточнят дали направленията ще бъдат безлимитни, както беше за PCR тестовете, или ще бъдат в нашия лимит. Знаете, че всеки личен лекар има отпуснати на тримесечна база определен брой средства, които може да изразходва за изследвания на пациентите. Ако джипито даде направление извън този лимит, той ще трябва да доплати от джоба си за него. Това също е много важен фактор. Ако тези направления за бързи тестове са включени в лимита, ние пак няма да ги назначаваме, защото не може да се вместим в ограничението, и така хората пак няма да се изследват“, обясни шефът на пловдивските джипита. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хипократ

Хипократ

14.07.2022 | 11:17

Кога освен при прибиране на пари (станахте търговци на здраве) сте били с отвързани ръце !?!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?