46

Шефът на пловдивските джипита: Искат да орежат парите ни, но рискуват здравето на пациентите

След готвената здравна реформа от новата власт личните лекари ще получават по-малко пари за извършени прегледи. Ако досега средно са взимали по 5 лв., занапред сумата ще падне до 3 лв., каза пред "Марица" шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров. 

Той твърди, че в проекта за анекса на Националния рамков договор под благовидния предлог да се засили профилактиката се залагат измамни схеми под надзора на Здравната каса. И цитира текст, който предвижда засилени проверки на джипита, които правят много прегледи. "Контролът на НЗОК от 2000 г. насам е само наказателен, не методичен. Сега на практика ликвидират и профилактиката. Ще останат пари, а какво ще ги правят - кой ги знае, но това са пари за сметка за здравето на българските граждани", убеден е д-р Костадин Сотиров.

Той категорично не приема предложената от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев нова система за плащане на прегледите.

„Те са заложили един процент за извършени прегледи и в момента, в който ги надвишим, цените ще се свалят и ще ни глобяват. По този начин стойността ще падне под миналогодишната. Сега около 40% от заплащането ни е вкарано в тази капитация, тоест това плащане на пациент. Това не е „студен резерв“, както Тонев го нарича, а с него се покриват острите и хроничните недиспансерни заболявания и т.н. Общопрактикуващите лекари правим 20 милиона такива прегледи годишно. И те се плащат от парите за капитация. Горе-долу излиза по 5 лв. на преглед. Доц Тонев предлага тези същите пари да не се плащат за човек и за извършен преглед, а за успешно завършен амбулаторен случай. Какво означава това, нямам идея. Едно хронично заболяване няма как да бъде излекувано, следователно  няма и как да бъде завършено успешно. Да речем, че една инфекция започва като ангина, лекарят я лекува, обаче се усложнява, става бронхит, налагат се изследвания. После става пневмония, налага се да се отиде в болница. Това не означава, че лекарят е работил лошо, такъв е ходът на заболяването. При заболяванията, които са най-тежки, лекарят полага най-много труд, а там ще получи само част от парите. Доц. Тонев споменаваше 10 лв. Като разделим тази сума на 3-4 прегледа, излизат около 3 лв. на преглед при досегашните 5 лв.“, обясни д-р Сотиров.

По думите му, няма и решение какво ще се случи и с направленията, които личните лекари издават. „Има бюджет, предвиден за направления за консултации и изследвания. Ако например разполагам с 10 000 лв. за направления, а издам такива за 11 000 лв., то разликата ще си я плащам аз. Сега, когато изведнъж няма пациентски листи, няма как да се разпределят парите, тъй като това става на база на това колко броя пациенти има един лекар. След това доц. Тонев си смени позицията и посочи, че пациентските листи щели да се запазят само за някои заболявания, а за други - не. Това е абсурдно. Ако дойде пациент с диабет, който обаче има ангина? Ако го преглеждам за диабета, влиза в пациентската листа, като дойде за ангина - излиза от листата“, продължи с упреците Сотиров.

Той добави, че модулите на електронното здравеопазване са позволили да се намали бумащината.  „Сега с промените пак ще започнем да разпечатваме всички електронни документи“, недоволства още шефът на пловдивските джипита.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Психичноболен

Психичноболен

10.04.2022 | 12:16

Предлагам изобщо да не се плаща на лекарите. Те не се хора, не хранят семейства, изобщо измет, така ли мили хора?! ПРЕКРАСНО! Последните години изобщо не ги уважаваме - хулим ги, бием ги, унижаваме ги и не зачитаме тяхното професионално мнение...Вярно е, че и сред тях има некъдърници, като във всички професии. Но нека покрай сухото да не горим и мокрото....! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ЛЕКАРЯТ СЪЩО Е ЧОВЕК И СЪЩО ИМА СВОИ ЧОВЕШКИ ПОТРЕБНОСТИ, НЕ ВИ Е РОБ, "болни" пациенти! Поклон пред всички честни и скромни български лекари, останали у нас да ни лекуват и да ни търпят капризите!

Отговори
1 0
Пациент

Пациент

07.04.2022 | 10:50

две години тези взимаха пари за разговор по телефона без да са видели пациент, едно джи пи връзва 8 бандака като си седи в кабинета отделно заиграват с фармацевти всякакви, прав е бил бай Тошо като им даваше първоначално 117 лева, гледайте само какви коли карат

Отговори
1 4
Има ли включени лекари джипита

Има ли включени лекари джипита

07.04.2022 | 09:23

при вземане на решения за реформата, тъй като този Тонев не е джипи. Ние пациентите сме в очакване на умна, добре обмислена реформа.

Отговори
6 1
Гого

Гого

07.04.2022 | 16:55

Ууууу,ревнаха търговците,парите им били малко,милионери ги направихме и пак умират хората по стълбите.Срам нямате ли?

Отговори
1 4
донка вълчева

донка вълчева

14.04.2022 | 07:58

Често си мисля,след 5-6 години,дали ще имате лекар при който да се прегледате???Дори и с парите си.Частни болници никнат като гъби на всяко тримесечие,но от къде лекари и сестри за тях?А това да си поръчваш по телефона:бележка за детските,направление за специалист,болничен лист,бележка за отсъствие на отрочето ти,да отговаряш на 60-80 тел.заявки и да преглеждаш е голямо изпитание.А това не е заведение fast food!Tова е наглостта и арогантността на бълг.пациенти!Тези които са поживяли на,,острова"са разбрали-какво е здравеопазване!А денонощно да звъниш на личния си лекар за хрема,главоболие или някаква заявка за белжка е НАГЛОСТ!В никоя страна по света-телефона на личния лекар не е достъпен!!!

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?