Следвайте ни

Шефът на Онкото: Частници надуват лекарствата, защото имат болници и складове ВИДЕО

viber icon

Тежък скандал разтресе родното здравеопазване след като шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че заради лобистки законови поправки Касата е принудена да плаща някои онколекарства на частни болници 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавни и общински клиники.  По-късно той уточни, че става въпрос за използвания при химиотерапия препарат Пеметрексед. 

Докато в общинските и държавни болници цената му е 129 лева, частниците представят на НЗОК фактури за 1063 лв.

Междувременно скандалът предизвика и бурна политическа свада, довела до решението на ГЕРБ спешно да промени закона, така че частните болници също да бъдат принудени да купуват лекарствата с обществени поръчки.

"Марица" потърси за коментар управителя на  държавния Комплексен онкологичен център - Пловдив д-р Парашкев Цветков.

- Г-н Цветков, на каква цена получавате препарата "Пеметрексед" в Онкологичния център?

- След като мине на търг, го фактурираме и получаваме на цена от 144 лева. По повод на скандала, както каза управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев, собствениците на частните болници търсят пробойни и пролуки, откъдето могат да изкарат пари. Държавните  и общинските болници са неравнопоставени с тях и това е истина, която се знае отдавна.

Причината е, че частните болници са освободени от изискванията да провеждат търгове. Те единствено са лимитирани от  пределно допустими цени на лекарствата, които се определят от Министерството на здравеопазването.

В същото време повечето частни болници си имат собствени търговски складове. Така си затварят кръга. Фирмата вносител вкарва лекарствата в България, от склада на едро ги купуват, а след това ги продават на болницата, която е на същия собственик.  А Здравната каса ги заплаща на пределните лимитирани цени.

- Частни болници обаче твърдят, че цената, която получават, е усреднена и е много далеч от максималната. Въпросното лекарства "Пеметрексед" струва над 2000 лева, а и де факто е заплатено за 1063 лева.

- По принцип едно лекарство, когато излезе на пазара, е с максимално висока цена, определена от фирмите производители. В процеса на работа с него се появяват и други фирми, които го произвеждат, и така цената лека-полека пада.

Имайте предвид и че въпросът има и друга страна. Някои фирми внасят аналози на такива лекарства, което, меко казано, са долнопробни. Независимо че са минали през  съответната комисия, често се стига до злоупотреби. Тези лекарства са така наречените генерици. Едно е човек да се лекува с оригиналното лекарство, произведено в Европа, и съвсем друго с такова от Пакистан например.

- Излиза, че за един и същ продукт на вас ви се заплаща 144 лева, а на частни болници много повече?

- Точно така. Това няма аналог.  Пак ви казвам, сега влязоха много генерици. На последния търг, в който участвахме, спечелиха фирми, които вкарват генерици. Ние н​ям​аме друг избор, освен да лекуваме с тях.

Стига се на практика до нелоялна конкуренция от страна на частните болници. Положението при нас е сложно, тъй като, ако не харесаме лекарствата от фирмата, победител на търга, можем да го анулираме, но има опасност от съдебно преследване.

Ние имаме проблеми с елементарни спринцовки, които се разпадат. Или с абокати, които късат вените.  И аз не мога да прекратя търга.  Фирмите показват добри мостри, явяват се на търг, печелят го, но после нерядко ни изненадват неприятно.

- Как ще коментирате предложението на здравния министър Кирил Ананиев да се промени  законът и частните болници също да участват в търговете за лекарства?

- Това е нормалната процедура.  Аз адмирирам д-р Дечо Дечев за реакцията му през последите дни. В цялото ни общество се вменява, че  лекарите са престъпниците на България и източват Здравната каса. И заради тях няма пари да се лекуват болните. Реално това не е така.

Още по-голяма срамота е да се прави капитал на гърба на онкоболните. След като частници, също като държавни и общински болници, ползват обществени средства, трябва да са на един кантар. Трябва по най-добрия начин да се напр​авят нещата така, че парите и най-добрите лекарства да отиват за лечението на болните.

Друг проблем е, че Здравната каса налага лимити и за онкоболни, което не се признава никъде. В същото време болните се увеличават. При това и се подмладяват, отиват си хора по на 30-35 години!

В същото време лимитите на здравно заведение като нашето се намаляват. За декември миналата година ние имаме по-нисък лимит, отколкото през цялата година, с цел спестяване на средства.  А вижте къде отиват спестените пари!

Нелоялно от страна на частните болници и че те реално не лекуват болните с прицелната терапия, това модерно лечение. Защото това са хапчета, които се изписват на пациента за ползване вкъщи. Една опаковка струва между 5000 и 15 000 лева за един месец. Здравната каса плаща парите  минимум  60-70 дни след текущия месец. Кой частник ще си затвори средствата за толкова време!

В момента нашият онкодиспансер е като един остров. Аз болен човек няма да върна и няма да му спра лекарствата, каквото и да ми коства това.  На практика всички болни от региона идват тук. Само че Здравната каса като ми вдигнат разхода за лекарства, може да си представите каква е реакцията оттам нататък.

- За тези проблеми алармирали ли сте държавите институции?

. Всеки регион си е различен. Именно д-р Дечо Дечев предложи окрупняване на Районните здравни каси, тъй като всяка си има собствени подправила. Комуникираме си с колегите и си обменяме информация. Спокойно мога да кажа, че в КОЦ-Пловдив работят най-добрите специалисти. За миналата година сме най-добрата онкологична болница в България. Другите болници като закъсат, ги пращат при нас.

- Какъв е най-добрият изход след разгорелия се скандал за разликата в цените?

- Нали всичко се прави с цел да се лекуват хората.  Просто да помислим за собствената  си къща и да се вземат най-добрите решения. Това е много щекотлива материя. Тънки са границите между човешкото и нормативното. 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?