Следвайте ни

Шефът на "Медикус Алфа": Защо пресаташето на COVID в Пловдив не е медик?

viber icon

Д-р Динко Младенов, управител на болница "Медикус Алфа"

 

Като държавна институция Областната управа е ангажирана в борбата с коронавируса и поднасянето на информацията на обществото чрез медиите. Към нея обаче работи специален Областен щаб за борба с COVID-19. Щом е така, защо информацията не се съобщава от специалист? Например лекар - инфекционист, епидемиолог или интернист.

В последните месеци се нагледахме как кардиолози, ортопеди и политици станаха най-големите специалисти по COVID-19. Истинските експерти - инфекционистите, вътрешните лекари, пулмолози, епидемиолози и другите, които реално лекуват това заболяване, се появяват епизодично. Техните експертизи, опит и знания, изглежда, са ненужни в случая.

Така ген. Мутафчийски, който е отличен хирург, стана най-големият специалист по COVID-19. И всеки ден с униформата и пагоните, все едно сме във военно положение, ни информираше за ситуацията и какви мерки трябва да се взимат срещу заразата. 

Другият спорен момент е с цитирането на заболелите медицински специалисти в Пловдив и областта, къде работят и т.н. По тази логика справедливо ще бъде това да се прави за всички заболели от коронавирус, независимо от професията им. Щом казват за медицинските специалисти, трябва да кажат за всички.

Противното може да се приеме като внушения, че ние, в болниците, сме нехайни в прилагането на  предпазните мерки. Това е моят упрек към Националната информационна политика. Защото областният управител представлява правителството. Искам да попитам в цялата страна ли областните управители са влезли във функция на пресаташета по ковид?  

Коректно е да спомена, че по случай нашия професионален празник 7 април г-жа Каназирева изпрати силен и трогателен поздравителен адрес до всички болници в областта. Сега препоръчвам и настоявам тя и РЗИ да се погрижат за медиците, имали лошия късмет да се разболеят от ковид.

Най-малко - да им се обадят на телефона или в мейл да им кажат: “Ние сме с вас, благодарим ви, че жертвахте здравето си, за да помагате на болните от ​ковид“. Да потърсят начин да им помогнат за доста скъпите медикаменти, да им осигурят финансови компенсации. Тези хора са с физически проблем, защото тази инфекция понякога е много тежка. Отделно имат и чисто психологичен проблем. Само медикаментите за амбулаторното им лечение са по 300-400 лв. Финансово се подпомагат, и то със закъснение, медиците, които са на първа линия, там, където има ковид отделения.

В "Медикус Алфа" нямаме такова, защото архитектурата на сградата не позволява. Но въпреки това бяхме подложени на огромен натиск от пациенти с показания за диагностика на болестта и не сме върнали никого. Само за юли имаме над 50 поставени диагнози Ковид-19, а някои и с усложнения. 

Обучил съм всички лекари с протоколи за диагностика, профилактика и лечение на ковид. Нека не звучи нескромно, но имаме най-добрия триаж от всички болници в Пловдив. Извършваме безкомпромисна дезинфекция, дори осигурих и най-новите бактерицидни лампи, които могат да бъдат ползвани и в присъствие на хора, без да им навредят, за разлика от традиционните от по-старо поколение бактерицидни лампи.

И в края на деня чета: „Двама рентгенови лаборанти от „Медикус Алфа“ болни от ковид“ - все едно аз или те не сме се погрижили да се предпазим. Щом сме предпочитана клиника и съответно имаме  много посетители с Ковид-19, съвсем очаквано е да сме изложени на повишен риск от зараза. И сега следващият ми въпрос е ​- ние на коя линия сме, щом не сме на първа? На втора, трета, на тихия фронт или в тила на врага. Отговорът според мен е: ​ние също сме на първа линия, в ​ковид жаравата!  

Редно е медиците от всички болници, не само  от моята, да получат прилични финансови добавки. Аз ще поема разходите на моите, но е редно да бъдат овъзмездени. Защото това, което им се случва, граничи с професионална увреда или трудова злополука. Ние, медиците, всеки ден се срещаме с пациенти с всякакви инфекции -  грип, парагрип, аденовируси, респираторно-синцитиални, тубрекулоза,  хепапит и други, и други. Такава ни е професията. И поради това отново настоявам, че или трябва да бъдат оповестявани всички, които са с коронавирус, или никой.  

И понеже освен опитен и смея да кажа добър практикуващ лекар, имам  претенция да разбирам и от числа, нека посмятаме заедно как държавата подпомага здравната система в битката с вируса. Излезе официална информация, че през Министерството на здравеопазването до момента са изхарчени 45,5 милиона лева за справяне с епидемията. Само 8 млн. обаче са от неговия бюджет.

Останалите пари идват от две оперативни програми и дарения, а една част - от недофинансираните по традиция клинични пътеки за ковид. Тази сума на фона на 5-месечна вече епидемия с над 13 500 заразени си е направо мизерна. Да, има дарения, но на благодетели ли трябва да разчита здравната система, за която се харчат милиарди всяка година? Защо държавата, правителство, МЗ  не реагират адекватно. Чак сега ще се коригират цените на клиничните пътеки. Но не пише дали ще се коригира бюджетът. Ако сме в същия бюджет, просто ще го свършим по-рано и от промяната ще излезе едно нищо и половина... А пък Ковид-19, както във всички сектори, нанесе тежки финансови щети и на здравния сектор.

При нас скочиха разходите за дезинфекция, за предпазни облекла, маски, шлемове и други.  Това кой го плаща - собственикът, мениджърът? По моя инициатива от Сдружението на частните болници излязохме с искане за 15% увеличение на клиничните пътеки и съответно такъв ръст на бюджета.

И отделно - еднократно субсидия за всяко разкрито легло за активно лечение. Кой може да каже с точност какъв пациент влиза в кабинета на личния лекар, медицинския център или болницата? Личните лекари и техният персонал също трябва да бъдат подпомогнати.  Това са общо 8-10 хил. медици, които също са на първа линия. Дано ​анексът, който ще се подпише, не излезе поредното недоносче.

Държавата продължава да се държи като мащеха на здравната система и отглежда като галеник само фармацевтичния сектор. Вече

10 години държавата е най-некоректният платец на здравните вноски.

До 2015 г.  държавният бюджет плащаше само 50% по ангажимента си за здравните вноски на всички подопечни - държавни служители, военни, МВР, държавна администрация, съд, прокуратура, пенсионери, деца... След това йезуитски решиха да вдигат този процент с по 5 пункта годишно. Това законно и морално ли е? Ако аз или вие от медията не си плащаме половината вноски, някой ще ни търпи ли? Но държавата я търпим. Ето така тя се грижи за здравеопазването! Частният сектор с неговите здравни вноски всъщност издържа здравната система. А кои са главните ползватели? Деца, пенсионери и чиновници, за които уж отговаря държавата. Бюджетът за здравеопазване в момента е около 4,7 млрд. лева и не стига. Защо е така, трябва да отговорят от министерството.

За да се реши проблемът, се искат политическа воля и кураж, защото трябва да се приложат непопулярни икономически мерки. Вместо това в годините сме ставали свидетели на обратното. Спомням си как преди години финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Борисов прехвърлиха 1,4 млрд. от резерва на НЗОК в консолидирания държавен бюджет. Платиха с тях пенсии, коледни и великденски бонуси, строиха магистрали и т.н.

Това бяха пари от здравни вноски, направени от гражданите и бизнеса за здравето на нацията. Ако този резерв сега беше наличен, здравната система щеше да бъде далеч по-стабилна в сегашната ковид обстановка.

Медиите и политиците много обичат да ни обвиняват. Цитират, че в болниците се доплаща едва ли не фантастични суми, и по този начин настройват обществото срещу нас. Нищо подобно  Да, има големи доплащания, но в друга посока. Доплащанията в болниците, за които толкова много се говори негативно, са за медицински услуги, които НЗОК не поема. И те са напълно  съобразени с Националния рамков договор, т.е това са законни доплащания в рамките на 250-300 милиона лева годишно.

А останалите до 4 милиарда лева са главно за медикаменти, медицински изделия, консумативи, и то забележете, предимно в доболничната помощ. Ако пресметнем къде реално отиват парите, ще разберем, че те не са в болниците. Защото не е тайна, че в Гърция и Турция цитираните по-горе медикаменти, медицински изделия, консумативи са с 50 до 150% по-евтини в сравнение с България. Това е истината. Останалото е манипулация. 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?