Следвайте ни

Шефът на личните лекари в Пловдив за зелените коридори: Цялата битка беше болниците да приберат парите за имунизация

viber icon

Дори зелените коридори да бъдат спрени, това няма да се отрази на ваксинационния процес. Това каза пред „Марица“ д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той обясни, че ваксинационните кабинети са 319, а джипитата над 4000 души и именно те поемат 92% от имунизацията.

„Проблемът досега беше, че се осигуряваха неограничени количества ваксини за болничните имунизационни кабинети и крайно недостатъчно за джипитата. Дозите се деляха 50/50, което не е справедливо. Както виждате, в почивните дни, когато работят само тези ваксинационни пунктове, се правят максимум по 6000-7000 имунизации. В работен ден, когато вече са налице и джипитата, поставените ваксини скачат до 37 000 дневно. Затова е логично ваксините да се делят  на всеки поравно, а не 50% за 4000 джипита и другите 50% за 319 кабинета. Ние не искаме да се затворят тези кабинети, а дозите да се разпределят равномерно“, коментира още д-р Сотиров.

Според него предишното ръководство на здравното ведомство в лицето на министъра Костадин Ангелов като болничен директор, е приоритизирало  Александровска болница и „Пирогов“, за да може там да отидат парите за процеса по имунизация. За всяка поставена ваксина държавата плаща по десет лева. 

„Цялата битка на болниците беше да вземат парите за имунизациите. Нека да ги взимат, ама да вземат да свършат работата. А то се оказа, че не могат да я свършат както трябва“, подчерта д-р Сотиров. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?