46
Следвайте ни

Шефът на джипитата в Пловдив: Разубеждаването на близки от ваксинация граничи с убийство

viber icon

Най-голямата трагедия за нежелаещите да се ваксинират е, когато почине член на семейството вследствие на ковид инфекцията. Това коментира д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на джипитата в Пловдив. Преди дни той бе отличен за приноса си във ваксинационната кампания с поставените от него 1100 ваксини и участието си в организацията за имунизирането на общопрактикуващи медици в областта още през декември и януари, когато не достигаха дози. 

Пред „Марица“ той обясни, че редовно води разговори със своите пациенти, в които убеждава всички групи в необходимостта да се предпазим, тъй като в условия на пандемия всеки рано или късно ще премине през вируса. Според него възрастните хора са едни от най-стриктно спазващите мерките, като винаги носят маска и избягват социалните контакти, но рискът при тях идва при общуване с близките им в домакинството, където маска не се носи.

Въпреки че при възрастните ваксинационното покритие е по-високо, отколкото при по-младите, д-р Сотиров казва, че в практиката си среща пациенти в пенсионна възраст, които въпреки рисковете за здравето им не желаят да се ваксинират. Обясняват решението си със съвет от техните деца - синове и дъщери в активна възраст. Младите се притеснявали от ефекта на ваксините и затова препоръчвали на родителите си да не прибягват към имунизацията срещу вируса.

В своята практика д-р Сотиров вече има случаи, в които подобни решения са довели до трагичен изход. Посочва, че с подобна вина и тежест се живее много трудно. Разубеждаването на близки и роднини от поставянето на ваксина според него граничи с убийство, защото починалите от инфекцията биха могли да бъдат спасени в повечето случаи, ако са ваксинирани.

За притесненията относно ефектите на ваксините разяснява, че страничните реакции към препаратите са леки. При своите пациенти той обикновено наблюдава температура и болка на мястото на инжектиране, което е нормално при поставянето на имунизация. Споделя, че е имал един случай на жена, при която след ваксината се е получило сърцебиене, но то е отминало в рамките на половин час след манипулацията.

Засега д-р Сотиров е имунизирал само две деца срещу коронавируса - на 14 и 16 г. Според неговите наблюдения повечето от родителите смятали за излишно да ваксинират децата си за ковид, тъй като инфекцията при тях протичала леко. Той обаче продължава да ги убеждава да помислят за ваксинация, тъй като вече има случаи на пострадали от вируса деца.

В момента според него на дневен ред освен имунизацията срещу ковид отново идват и противогрипните ваксини. Д-р Сотиров препоръчва на всички да се ваксинират, тъй като грипът не бива да бъде подценяван. Той засяга особено тежко и причинява усложнения при децата под 5-годишна възраст. Затова родителите трябва да помислят за ваксинация не само за да предпазят себе си, но и да гарантират защитата на малчуганите.

Д-р Сотиров обяснява, че ваксините срещу грип са безопасни за бременни и кърмещи жени. Освен това според него поставянето на имунизацията през последните 3 месеца от бременността е особено подходящо, тъй като антителата преминават през плацентата и създават имунитет на бебето, който го пази през първите месеци след раждането.

Приложението на противогрипните ваксини е подходящо за деца над 6 месеца.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (40)

Биткойнър

Биткойнър

23.09.2021 | 19:09

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Една шепа

Една шепа

23.09.2021 | 16:57

Една шепа хора (вероятно един човек) са изключително гласнин и настоятелни да определят кой е умен и кой не, кой е дезинформиран и кой е информиран, но формулата име е проста: ако сте за ваксините - сте умен и информиран; ако сте против тях - сте глупав и дезинформиран. Фактите нямат значение. Важно е Кунчев какво казва и кой плаща.

Отговори
4 3
...

...

23.09.2021 | 17:17

ако сте за ваксините - сте умен и информиран; ако сте против тях - сте глупав и дезинформиран. Кое не е така?

Отговори
4 2
До горен

До горен

23.09.2021 | 17:51

Елементарен си

Отговори
0 5
Иво

Иво

23.09.2021 | 16:10

Аз пък си мисля, че има кой да съди отгоре и рано или късно този чичак ще отговаря пред него за думите и действията си. Тромбозите и смъртните случаи, след поставена ваксина на напълно здрави хора са факт. И ако съветът на загрижени роднини за отказ от ваксинация наричаме убийство, то насилственото налагане на ваксинацията се нарича геноцид. Още повече този човек е лекар и много добре знае какви може да са последствията при ваксина. Само, че той отговорност не носи, а само прибира каквото му плащат, за да прави тези изявления! Естествено тук говорим само за ковид-ваксините!

Отговори
6 4
отговорност

отговорност

23.09.2021 | 13:39

А за пострадалите от ваксините, кой поема отговорност? Защо в Украйна гражданите могат да съдят фармацевтичните компании, а у нас не!?

Отговори
8 7
...

...

23.09.2021 | 14:24

Не е вярно.У нас можеш да съдиш също, но за нещо, което ти е причинено от ваксина/лекарство, което НЕ Е написано на листовката. А механизмите да докажеш такова нещо са супер сложни, а вероятността почти 0. Неслучайно страничните ефекти са подробно описани на всеки лекарствен продукт и ваксина.

Отговори
3 2
КУКУ

КУКУ

23.09.2021 | 14:28

Пусни инфо колко са хората пострадали от ваксини в България от началото на имунизацията. Аз ще ти пусна инфо за броя на починалите от "леката настинка". Ще сравним, някакви изводи ще направим.

Отговори
7 4
До КУКУ

До КУКУ

23.09.2021 | 16:08

https://www.veoh.com/watch/v142142454Hfm25xcT

Отговори
2 1
КУКУ

КУКУ

23.09.2021 | 16:17

Това ли ти е източника на дезинформация бе тъпан? Как не те е срам да разпространяваш такива малоумия, съчинени от болен мозък? В България броя на напълно ваксинираните е вече около 1,3 милиона души. До края на годината ще минат със сигурност 2 милиона. Нали се сещаш тия глупости как звучат на фона на този брой ваксинирани. По света броя на поставените дози наближава 6 МИЛИАРДА. Заври си глупостите да не казвам къде.

Отговори
4 4
От деситилетия

От деситилетия

23.09.2021 | 12:56

Не може да се изобрети лекарства за рака, за ковид в рамките на 8-10 месеца измислиха некаф бъркоч пробутван за ваксина, сами си правете изводите с какво ви тровят. Само да кажа, че рака е много стара болест и ако бяха толкова загрижени за вас колкото за ковид, нямаше да умират милиони по света от рак

Отговори
11 7
Гърмни се

Гърмни се

23.09.2021 | 13:11

рака първо, че е няколко вида и второ не е доказано на каков се дължи. Тази болест се знае на какво се дължи, а и другото важно е телата на болните от рак не произвеждат антигети и няма кка да има ваксина за рак.

Отговори
7 6
Не, ти се гръмни

Не, ти се гръмни

23.09.2021 | 13:34

нали и ковид има не знам си колко варианта бе просттт, то не беше алфа, бета, делта, мю, британски, южноафрикански и не знам си какъв още. Второ, за рака се знае, че е абсолютно предотварим и лечим, но НЕ, само за ковид за се загрижили властимащите, но на никой не му идва на ум защо, вярвайте още на телевизора,

Отговори
6 6
...

...

23.09.2021 | 14:26

Сравнението на рак с ковид е най-меко казано неадекватно. Защо пишеш по теми, от които нищо не разбираш ?

Отговори
6 3
Пустеняци

Пустеняци

23.09.2021 | 12:49

Недни

Отговори
4 4
jon bon

jon bon

23.09.2021 | 12:46

Прекалено много умни, чугунени глави има в тази наша държава, а за хабилитираните "вирусулози" и "имунолози" да не говорим!!!

Отговори
6 2
ГЮРО

ГЮРО

23.09.2021 | 12:18

Това не са никакви ваксини. Затова кандърдисването за "ваксиниране" трябва да се преследва от Закона като вид измама. Хората биват подлъгвани да рискуват здравето и живота си с експериментални препарати, при това за инфекция, която е на равнището на сезонен грип. Това е твърдение на СЗО, а не на филанкишията.

Отговори
10 11
Поредният търгаш

Поредният търгаш

23.09.2021 | 12:08

Ковид показа какви са 95% от всички лекари, търгаши и убийци

Отговори
11 8
Класическата ваксина

Класическата ваксина

23.09.2021 | 12:04

Има СТЕРИЛИЗИРАЩ ефект ТОЕСТ НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ДАДЕН ВИРУС ДА СЕ РАЗВИВА В ОРГАНИЗМА И Е СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ МОЖЕ ТОЗИ ОРГАНИЗЪМ ДА ГО РАЗПРОСТРАНЯВА. ТОВА СА ПРЕПАРАТИ , КОИТО ПОМАГАТ ЗА ПО-ЛЕКО ПРЕКАРВАНЕ НА ВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ. САМО ДА ПОПИТАМ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОРГАНИЗМА , СЛЕД КАТО В ЕДИН ТО ПРЕПАРАТИТЕ ИМА НАНОЧАСТИЦИ АЛУМИНИИ ? СЛЕД КАТО ВЛЕЗНАТ В КРЪВООБРЪЩЕНИЕТО , ЗАПОЧНАТ ТЕЗИ ЧАСТИЦИ ДА МИНАВАТ ПРЕЗ СЪРЦЕТО , ВЛИЗАТ В МОЗЪКА ? И СЕГА ЩЕ ПОЧНАТ ЕДНИ ФИЛОСОФИ МНОГО ДА ГОВОРЯТ , ЗА ТОВА ПРЕДИ ДА РЪСИТЕ МЪДРИ МИСЛИ ОТИВАТЕ В БИБЛИОТЕКАТА И ВЗИМАТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ВИРУСОЛОГИЯ И ТЕЧЕТЕ КАКВО Е ВАКСИНА И КАК ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА . И ПОСЛЕ ВЛИЗАТЕ В САЙТА НА МЗ И ЧЕТЕТЕ КАКВО СЪДЪРЖАТ ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ . ПОСЛЕ ПОЧВАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ВСЕКИ ЕДИН ЕЛЕМЕНТ КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА ОРГАНИЗМА . ЗАЩОТО ИМА ИЗСЛЕДВАНИЯ . ОСОБЕНО ЗА ТЕЖКИТЕ МЕТАЛИ В ОРГАНИЗМА. ПРИЯТЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ И СКОРО ДА СИ СЛОЖЕТЕ И ТРЕТА ДОЗА . А ВИЕ ЩЕ СИ СЛОЖИТЕ . ЧЕСТИТО НА СПЕЧЕЛИЛИТЕ .

Отговори
13 9
....

....

23.09.2021 | 12:15

Много си болен брато

Отговори
4 12
Ами....брато

Ами....брато

23.09.2021 | 12:56

Аз не пия пира и чопля семки у да се изказвам неподготвен . Понеже тук само разбирачи , за това повечето работят за 900-1000 кинта . Ами чета и то много . И понеже съм чел съм питал личният си лекар въпроси , на които не може да ми отговори . Поради тази причина няма да се набода с тези отрови . И както вече почна да става ясно ВСИЧКИ , КОИТО ИМАТ 2 ИГЛИ МНОГО СКОРО ЩЕ СИ СЛОЖАТ И ТРЕТА . ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ ЗДРАВНИ ИНВАЛИДИ , ИМАТЕ УМУНИТЕТ ЗА 6 МЕСЕЦА , ПОСЛЕ ПАК ИГЛА . ТАКА ЧЕ ..... ДАЛИ СЪМ БОЛЕН ИЛИ НЕ Е МОЙ ПРОБЛЕМ , А ТВОЯТ Е КАК ЩЕ ЖИВЕЕШ ДА КРАЯ НА ЖИВОТА СИ С ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ .И КАКВИ ИМУННИ ПРОБЛЕМИ ЩЕ ТИ ДОНЕСАТ В ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРСПЕКТИВА . ПРИЯТЕН ДЕН И ОТИДИ ОЩЕ СЕГА СИ ВЗЕМИ ТРЕТАТА ДОЗА , ЧЕ КАТО СВЪРШАТ ЛОШО .

Отговори
8 5
....

....

23.09.2021 | 13:11

Никъв няма да ми донесат, защото ваксината се разгражда до 72 часа в тялото, но ти това няма как да го знаеш, защото си тежко необразован.

Отговори
3 4
Хахаха

Хахаха

23.09.2021 | 13:49

Се разгражда ????? МАЙКООО колко функционално неграмотни хора има . Но добре. Така е , разгражда се . Имунната ти система за 72 вече се преориентира и започва да създава нови антитела . Наночастиците алуминии се разграждат и ти ги изсираш***. Браво , БРАВООООО АЙ СЕГА БЯГА ДА ТИ СЛОЖАТ 3 ДОЗА И ТЯ ДА СЕ РАЗГРАДИ ДО 72 ЧАСА. ЛОШО, СЕДЛАРОВ, ЛОШООООО НО ТИ СИ ВЯРВАЙ , ЧЕ СИ ЗАЩИТЕН , КАТО ДОЙДЕ НОВИЯТ ПО-ОПАСЕН МЮ ВАРИАНТ , И СЕ ОКАЖЕ , ЧЕ ДНЕШНИТЕ ПРЕПАРАТИ НЕ ДЕЙСТВАТ , ПАК ЩЕ СЕ БОЦКАШ С НОВИТЕ ГАДОСТИ . НО ТИ ЯВНО ОБИЧАШ ДА СЕ БОЦКАШ . ЧЕСТИТО . ДА СИ ЖИВ , А КОЛКОТО ДО ЗДРАВ , ТИ ВЕЧЕ НЕ СИ . ЛОШОТО Е , ЧЕ ИСКАШ ДА НАВРЕДИШ И НА ДРУГИТЕ , А ТОВА Е ЛОШО , ИМА КАРМА И ТЯ ЩЕ ТИ ПОКАЖЕ КАК СТАВАТ НЕЩАТА В ТОЯ ЖИВОТ .

Отговори
6 4
Пич само да питам

Пич само да питам

23.09.2021 | 13:59

Понеже гледам си много за тези боклуци*** Ти знаеш ли дали партидите , които пристигат са проверени . Тоест българската държава взима една произволна доза от дадена партида , прави анализ , за да удостовери дали това , което казва производителят в описанието е точно така . Дали няма отклонения в субстанцията . Как така в Япония откриха 1 200 000 замърсени дози , от които починаха 2 души. Кой гарантира за качеството на тези препарати . Или ти вярваш на честната дума на производителя ?

Отговори
6 3
...

...

23.09.2021 | 14:28

Японското министерство на здравеопазването твърди, че не е установена причинно-следствена връзка между смъртта и ваксинацията. източник: статия от 7.09.2021

Отговори
5 3
...

...

23.09.2021 | 14:29

Много си болен братле ти дори не заслужаваш отговор.Безнадежден случай си.

Отговори
3 2
Ейййй .....

Ейййй .....

23.09.2021 | 14:37

Тъп**** си и това е . Аз питам конкретно , той ми отговаря : нямало причинно- следствена връзка . Питам КОЙ ПРОВЕРЯВА И ДАЛИ ВЪОБЩЕ НЯКОЙ ПРОВЕРЯВА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТЕЗИ БОКЛУЦИ . И ЗАЩО НЕ КАЗВАШ НИЩО ЗА ТЕЗИ 1,2 МИЛИОНА ЗАМЪРСЕНИ ДОЗИ . АЗ ТВЪРДЯ , ЧЕ НИКОЙ НЕ ПРОВЕРЯВА . ИДВАТ ТЕЗИ ПРЕПАРАТИ И НАПРАВО СЕ РАЗПРАЩАТ В РЕГИОНАЛНИТЕ РЗИ-та. Но явно си платен трол , нищо ...... Колкото и пари да взимаш да ги даваш за лекарства и свещи . БОКЛУК**** НЕЩАСТЕН****

Отговори
4 2
....

....

23.09.2021 | 14:37

Health minister Norihisa Tamura later said that the substances were likely pieces of rubber stoppers on the vials that had entered the liquid due to incorrectly inserted needles. източник: Guardian Ако имаше критично мислене и рационалност щеше да четеш официалните позиции на експертите и да се образоваш от тях, а не от фейсбук дето някой е споделил новина за 3ма умрели. Надявам се да знаеш английски и да можеш да разбереш написаното. Spoiler alert: смъртта не е причинена от ваксината.

Отговори
1 0
....

....

23.09.2021 | 14:44

Има си органи в ЕС, които проверяват и са част от ЕМА.. Като имаше съмнения с ваксината на астразенека, когато спряха използването й,се назначи ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОВЕРКА НА ПАРТИДИТЕ, но ти това няма как да го знаеш, защото си тежка жертва на дезинформацията и се информираш от фейсбук.

Отговори
3 2
Време ме ти е за ЕВТАНАЗИЯ

Време ме ти е за ЕВТАНАЗИЯ

23.09.2021 | 15:11

Има ли няма замърсени препарати . ИМА И това е факт. Учени???? Тези учени са леко корумпирани . За справка СЗО . Какво каза шефът им : първият носител на ковид е лице яло прилеп , после излиза официално и казва : ПЪРВИЯТ НУЛЕВ ПАЦИЕНТ Е ЧОВЕК ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА В УХАН . ФАКТ . ФАКТ Е , ЧЕ УЧЕНИТЕ СА КОРУМПИРАНИ И МИСЛЯТ САМО ЗА ПАРИ . КОГАТО СЪДЯТ ТЮТЮНЕВИТЕ КОМПАНИИ В САЩ , ЗА ТОВА ЧЕ ЦИГАРИТЕ СА ВРЕДНИ И ПРИЧИНЯВАТ РАК . ИЗЛИЗАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМ УЧЕНИ , КОИТО ТВЪРДЯТ , ЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО . ИЗЛИЗАТ СТАТИИ В НАУЧНИТЕ СПИСАНИЯ В ПОЛЗА НА ТЮТЮНЕВИТЕ ГИГАНТИ. НО .... ПАК КАЗВАМ ТИ СИ ТЪП*** ТРОЛ БЕЗ НИКАКВО КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ . АКО НЕ БЯХА ИЗТЕГЛИЛИ ТЕЗИ 1,2 МИЛОНА ЗАМЪРСЕНИ ДОЗИ В ЯПОНИЯ ЩЯХА ДА СЕ УВРЕДЯТ 600 000 ЧОВЕКА . НО ТИ СИ ВЗИМАЙ ДОЗИТЕ ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА И НЕ МИСЛИ ЗА ДРУГИТЕ .ВСЕКИ САМ РЕШАВА . ТИ НАЛИ ШЕ УМРЕШ*** БЕЗБОЛЕЗНЕНО . ДЕЙ****БА И БОЛКУКА*** НЕЩАСТЕН КАК НЯМА КОЙ ДА ТЕ ПРЕЧУКА **** МАЙКА*** ТИ ДОЛНА НЕЩАСТНА****

Отговори
3 3
aahahahhaha

aahahahhaha

23.09.2021 | 15:41

Даже евтаназия не знаеш кво е. Тежко увреден си брато виж се как се нервиш ахахаххахаха. Ако можеше да четеш с разбиране щеше да разбереш от какво са замърсени. Прочети и какво е ад хоминем ще ти е полезно. Сравнението с тютюна е абсурдно. В науката няма мнение,а има данни и доказателства. Какво е казал учен Х не ме интересува ако не покаже/цитира данни за твърденията си. Както ти твърдиш, че ваксината убива 3ма, но нямаш доказателсва и дори самата държава го отрича. Така аз не изразявам мнение, а ти показвам доказателства и факти, но ти си зает да се ядосваш, че нямаш аргументи срещу фактите.Истината боли и ти си поредния пример ;) Ако ми плащаха за всичко това със сигурност нямаше да се занимавам с теб ХД

Отговори
1 2
aahahahhaha

aahahahhaha

23.09.2021 | 15:42

A и съм ваксиниран от февруари месец. Що така все ми викат, че ш умра пък не умирам не знам. Колко трябва да чакам приятелю ?

Отговори
2 2
До горен

До горен

23.09.2021 | 16:10

Има време

Отговори
4 2
Ванга

Ванга

23.09.2021 | 16:23

Доживях и аз да си поговоря с Ванга

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?