Следвайте ни

Сериозен глад за джипита в Пловдивско

Най-тежко е положението в малките населени места в Родопите

viber icon

В Пловдивска област вече има недостиг на лични лекари. Това съобщи  д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той поясни, че проблемът е сериозен и ще се задълбочава.

"В Пловдив все още има достатъчно лични лекари, но в областта положението е сериозно. Най-тежко е в населените планински места в районите до Смолянска област. Няма и млади кадри, които да започнат работа. През последните години само двама специализанти изявиха желание", заяви д-р Александър Калайджиев. Той е категоричен, че този проблем трябва да бъде обсъден от компетентните органи и да се набележат мерки с решаването му.

Оказа се, че и в София има проблем с малкия брой джипита. Констатацията направи д-р Георги Миндов,  председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той добави, че през последните години населението на столицата се е увеличило значително, а личните лекари са намалели с 10 процента.

Специалността "Обща медицина" не е привлекателна за младите хора в България. Основната причина за това е, че лекарят трябва да бъде на разположение 24 часа и да осигури денонощна грижа за пациентите си. В София това се постига, но в провинцията е трудно, а заплащането не е високо, твърдят от бранша. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

степан

13.08.2019 | 10:52

Става дума за пари направете ги равни на тези зад граница другото е празна латерна и лафове майна.

Отговори
2 0

Цветан Тодоров

13.08.2019 | 08:58

Недостиг и на детски градини и ясли. Какво ли е наред в Пловдив.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?