Съветниците от ГЕРБ бламират кмета за Онкото

Докато Здравко Димитров подготвя широко обсъждане на конкурса за избор на нов управител, партийната група внесе в Общинския съвет предложение за прекратяване на пълномощия на д-р Парашкев Цветков и назначаването на нов шеф 

Напрежението около избора на нов управител на КОЦ-Пловдив еска​лира в открита война между администрацията на кмета Здравко Димитров и общинските съветници от ГЕРБ. На конкурса, проведен в началото на август, най-висока оценка получи проф. д-р Марианна Янева, а сегашният управител д-р Парашкев Цветков не бе допуснат до втория кръг. Предложената от него управленска програма не събра нужните точки. Заради обществените реакции ресорният зам.-кмет Илия Кирчев изтегли точката за избор на нов управител от дневния ред на сесията на местния парламент миналата сряда.

Преди началото й сградата на Дома на културата, където заседава местният парламент, бе окупирана от протестиращи, които настояваха, че конкурсът е опорочен и трябва да бъде анулиран. Пред тях и общинските съветници кметът Здравко Димитров обеща изборът на нов управител на Онкото да бъде повторен след широк дебат по темата, за да се изчистят всички съмнения за манипулации.   

Идеята му обаче е бламирана от общинските съветници на ГЕРБ и Кауза Пловдив. Двете групи са внесли предложение на следващата сесия, която трябва да се проведе на 24 септември, договорът на д-р Парашкев Цветков да бъде прекратен. Мотивът е, че срокът му е изтекъл на 10 август.  Предложението ще се разглежда на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Съветниците предлагат на мястото на д-р Парашкев Цветков да бъде назначен временен управител, като фаворит за поста е получилата най-висока оценка в конкурса проф. д-р Марианна Янева. 

Разнобой по темата има и в екипа на Здравко Димитров. Пред "Марица" заместникът Илия Кирчев, в чийто ресор са общинските лечебни заведения и ДКЦ-та, обяви, че шефът на Дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов му е отказ​ал достъп до информация за работата на комисията по избор на управител на КОЦ-Пловдив. Калинов обяснил, че информацията е конфиденциална, което е абсурдно, когато става дума за достъп до нея на ресорния зам.-кмет. В резултат Кирчев се подготвя по време на заседанието на здравната комисия към ОбС да внесе допълнение към предложението на двете групи общински съветници. Той ще настоява местният парламент да гласува проведеният избор да бъде отменен и да се организира нов конкурс.

Мотивът му е, че около процедурата са възникнали много съмнения, а това противоречи с концепцията на кмета Здравко Димитров за прозрачно управление. Най-голямо съмнение буди фактът, че единствено управленската програма на досегашния управител д-р Парашкев Цветков, който вече е печелил подобен конкурс и има много добри резултати на поста, не е получила средна оценка 4,50, което не му позволи да се яви на втория кръг. Комисията бе в състав: д-р Калин Калинов, д-р Аргир Аргиров от РЗИ-Пловдив, общинските съветници от ГЕРБ Йордан Илиев и Ангел Славов и независимият Слави Георгиев. 

За публично оповестяване на резултатите от работата на комисията настояха още общински съветници от "Демократична България", ВМРО и независими, както и представители на пациентски и граждански организации. 

Както "Марица" писа, директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов сам е подал сигнал до главния прокурор и Окръжна прокуратура срещу проф. Марианна Янева за това, че на 19 декември 2016 г. в качеството си на временен управител на КОЦ е подписала неизгоден договор за 32-срезов компютърен томограф, с който е ощетила болницата.

Според източници на "Марица" д-р Калин Калинов има свой фаворит за поста и реди собствен пасианс в спора кой да управлява Онкодиспансера. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Ей справедливия

Ей справедливия

17.09.2020 | 21:04

Ако се разкрие истината да не пострада първия, А?

Отговори
3 0
Справедлив

Справедлив

17.09.2020 | 20:09

Крайно време е Зико да бламира Мамения, като му извади всички кирливи ризи и домументи и лично сезира спец. прокуратурата за золумите му с Колодрума, Тр. Проект, Зоопарка........ и да поиска от името на обшината всички откраднати десетки милиони да се върнат а той и крадливите му роднини да търкат наровете до живот!

Отговори
12 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?