Следвайте ни

Сърбежи и зачервяване изпращат пациенти на очен лекар

viber icon

Дългият престой в затворено пространство и прекаленото ползване на компютри в дните на карантината вече изпращат десетки в кабинетите на очните лекари. Едновременно с традиционните оплаквания през пролетта - сърбежи, сълзене и зачервяване на очите, които са типични симптоми на конюнктивит, зачестиха и оплакванията от хора, които са прекарали дълго време срещу монитора, заяви началникът на Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис. 
При тях обикновено лечението не налага лечение в стационар, нито оперативна намеса. Предписват се капки и мехлеми, задължителен е режим, който изключва работа пред монитор, таблет или телефон. Офталмологът напомни на хората, склонни към алергични реакции, да внимават сега повече, защото след дългия престой вкъщи излизанията навън и особено контактите с природата, може да изострят проблемите им. 
След приключване на извънредното положение и отхлабване на карантинните мерки възстановихме плановия прием на пациенти както за консервативно, така и за оперативно лечение. И въпреки че при нас нямаше нито един случай на пациент с COVID-19, доста от хората споделят, че са имали желание и най-вече нуждата от лечение много по-рано, но са се въздържали, посочи завеждащият.
В момента екипът вече извършва всички видове операции - за глаукома (класическа трабекулектомия и с имплант), на клепачи – при тумори, птоза(паднал клепач), блефарохалаза, ксателазми,кисти др., външно перде- птеригиум,  на катаракта. Вътрешното перде остава манипулацията, която най-често се прави и сега, а благодарение на модерната апаратура и качествените импланти резултатите са много добри. В отделението постъпват болни от почти всички възрастови групи, затова и патологията е разнообразна. 
Пациентите в „Централ Хоспитал“ се чувстват добре и са определено спокойни, увери д-р Власиадис. Той посочи, че още на входа ги посреща служител на болницата, който веднага дезинфекцира ръцете им и мери температурата. Задължително е носенето на маска през целия предстой в болницата. Така че хората, които имат проблеми, в никакъв случай да не отлагат консултацията с лекар. „Дори ако се притесняват да посещават, лечебни заведения, могат да се свържат с нас по телефон, имейл, вайбър и т.н. - https://www.centralhospital.bg/. Медиците от нашия екип са на тяхно разположение“, заяви завеждащият. 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?