1553
Следвайте ни

Съпругът, загубил жена и близнаци: Личната лекарка дори не ни прие, държа се страшно

viber icon

Йордан Вълков от Пловдив, чиято бременна в 8-ия месец съпруга почина от COVID, вини личната лекарка, че не е пожелала да приеме и прегледа съпругата му. Смазаният от мъка съпруг разказа пред "24 часа" цялата история около трагедията, сполетяла семейството му. Препечатваме я без и буква промяна!

 

- Г-н Вълков, приемете нашите най-дълбоки и искрени съболезнования от екипа на "24 часа" за тежката загуба. Кой смятате, че носи основна вина за смъртта на вашата бременна съпруга и на близнаците, които си отидоха с нея неродени?

 
- Най-страшно е поведението на личния ни лекар.

- Казахте, че в първите дни жена ви е била лекувана само по телефона.

- Не само в първите дни, изобщо личната ни лекарка не ни допусна да отидем при нея. Когато видях, че жена ми си заминава, я закарах в Спешна помощ. В нито един момент джипито не ни посъветва това да направим. А аз много пъти исках да отидем на преглед, но тя отказваше.

- Как се казва личната ви лекарка?

- Д-р Ваня Добрева. 

- С какви обяснения отказваше да прегледа жена ви?

- С всякакви. Съпругата Джуня Вълков е филипинка. Живеем в Пловдив от няколко години. Търсихме лекар, който говори английски. И така попаднахме на това джипи. Жена ми знаеше български, но се притесняваше сама да говори.

Около 10 септември започна да вдига температура. Тя ми се обади вечерта, още не бях се прибрал от работа. Притеснявахме се, че е бременна. Знаехме от какво трябва да се пазим. От година и половина Джуня работеше само от къщи. След като вдигна температура звъннах на личната лекарка.

Изписа ни PCR тест и ни го изпрати с есемес. Излезе отрицателен. После направихме два бързи теста - единият невалиден, другият беше отрицателен. Молих отново д-р Добрева да отидем на преглед, защото се появи и кашлица при жена ми. Не се съгласи, а ни изписа мукосолван. Кашлицата продължи.

Взехме и антибиотик, подходящ за бременни. На 4-ия ден  кашлицата стана адска, а на 5-ия кръстът започна да я боли. Пак се обадих на джипито, молих я да отидем. Отговори ми: "Питайте за тази болка гинеколог". А виждам, че жена ми едва диша. На шестия ден звъннах на гинеколожката. Тя беше категорична: "Моля те, по най-бързия начин я карай в Спешното".

- Но и тя не пожела да ви приеме, така ли?

- Гинеколожката беше категорична, че трябва да потърсим болнична помощ. Послушах я и на 15 септември вечерта се озовахме в Спешното на УМБАЛ "Св. Георги". Сатурацията на жена ми беше 80. Рентгеноложката отказа да направи снимка, аз също бях против. Изпратиха ни в инфекциозната клиника, настаниха жена ми в 5-и блок, който е за COVID.

Беше 22,20 часа на 15 септември. В протокола пише, че когато сатурацията е под 90, пациентът трябва да си постави на вентилация. А нас ни държаха цяла нощ и на следващия ден до обед, без да приложат такава. Всеки ден ходех да се интересувам. Един от лекарите ми каза, че Джуня е била със сатурация 30. Съвсем нормално е било веднага да я поставят на вентилация. Трябваше още седмица и половина да удържи, да извадят близначетата, а нея да я лекуват с най-сериозната терапия, за да я спасят. А те са чакали да е падне сатурацията под критичното ниво и бебетата да умрат.

Държаха я ден и половина с мъртвия плод в утробата. Извадиха мъртвите близначета, оттам тя получи сепсис. Бебетата бяха момченце и момиченце. 8 години ги чакахме. (Плаче - б.а.) Да загубиш всичко в този живот, което имаш, е безобразно. За 10 дни стана всичко.

- Възнамерявате ли да търсите отговорност на някого?

- Няма смисъл. Зная, че който е тръгнал да съди лекар, е загубил делото. Но адски много желая нещата да се променят в тази държава. Не може по този начин да продължава това. Личните лекари са на първа линия, получават пари за COVID. А не се занимават с болните. Правят го по телефона. Всеки, който им се обади и каже, че е с температура и кашля, му казват да си стои вкъщи. Това не е нормално.

Трябва ли всеки да ходи до Спешното отделение, за да установи, че е много зле, защото личният лекар не желае да го прегледа? Ако всички действат така, просто няма нужда от тях. Вместо да им се дават тези пари, по-добре да се разкрият повече кабинети за Спешна помощ. Наистина няма смисъл от тях. Докато вземах смъртния акт, едно момче на видима възраст около 30, беше с бутилка кислород в краката. Защо трябва да се стига дотам? Най-вероятно и на него личният лекар му е казал "Стой си вкъщи".

Наясно съм, че няма да върна моето семейство. Искам останалите хора да не страдат. Всеки ден в продължение на почти две седмици съм ходил и чакал по два часа, за да взема сведение за бременната ми съпруга. Виждам как хората страдат. 

- Специалистите казват, че повечето жертви на заразата не са ваксинирани. Според вас трябва ли хората да се имунизират?

- Това е едно от най-добрите неща за мен. Аз съм ваксиниран. Просто жена ми нямаше как да я имунизираме, защото беше бременна, а и нямаше достатъчно информация дали това няма да увредят плода. 

- Простете за личния въпрос. С какви думи я изпратихте днес?

- Казах на всички, че искам да я запомнят такава, каквато беше - усмихната, добра и весела. И че твърде много я обичам (разплаква се - б.а.). Дай боже да е на по-добро място

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

03.10.2021 | 00:01

Бог да прости дечицата и Джуня!Съболезнования на близките! Аз мисля, че личната лекарка е нямала право да отказва преглед при положение, че първия тест е бил отрицателен!Трябва да отговаря за действията си!Защо веднага самата тя не е потърсила връзка с АГ специалист?Подкрепям мнението на бащата, че в България виновни лекари все "няма", а пострадали и починали от грешките им са мнозина!

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

02.10.2021 | 10:36

УБИХА Е НЕ ЛЕКАРИТЕ--А ПОЛИТИЦИТЕ--ЛАКОМИЯТА ИМ ЗА ПАРИ--ДЕПОТАТИ С ПО 7 ХИЛЯДИ НА МЕСЕЦ-ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТРИ ПО 15-000 НА МЕСЕЦ--ПЕНСИОНЕРИ ВОЕННИ С ПО 1500 ЛЕВА ПЕНСИЯ БЕЗ ДА СА ХОДИЛИ НА ВОЙНА--САМО ЗА ПАРЛАМЕНТ И ДЕПОТАТИ РАЗХОДИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА ЗА ЕДИМ МЕСЕЦ СА НАД 2 МИЛИОНА ЛЕВА--АКО СЛОЖИМ И СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ СТАВАТ МНОГО МИЛИОНИ---АКО СЕ ПРЕНАСОЧАТ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ОБДИШВАЩИ АПАРАТИ--ТО ВСЯКО СЕМЕЙСТВО ЩЕ РАЗПОЛАГА С ЕДНА ДОМАШНА КОВИД БОЛНИЦА И СМЪРТНОСТА ЩЕ Е В ПЪТИ ПО-МАЛКА---ЕТО ТОВА Е ПРОБЛЕМА НЕПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ--ИНАЧЕ ПАРИ ИМА ЗА ВСИЧКО И ВСЕКИ--ПРОСТО ЕДНИ ХОРА НАРЕЧЕНИ ПОЛИТИЦИ СА СИ ПРИСВОИЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА СЕБЕ СИ

Отговори
4 2
до-ИСТИНАТА

до-ИСТИНАТА

02.10.2021 | 10:50

брат ти мислиш ли че политиците не го знаят това и ти откриваш топлата вода---истината е че в световен мащаб е решено хората на планетата да намалеят наполовината--няма работа за всички всичко е механизирано--за едно работно место се борят по 200-300 човека--капиталистите не им е изгодно да плащат помощи за безработни-детски и най-вече пенсии на милиони пенсионери--които са в пъти повече от работещите и млад0то население --но и при този проблем с демогравският срив==пак има пари всеки да живее--но неискат да ги преразпределят справедливо---затова пуснаха ковида в комбинация с ваксините да унищожават хората--дури и го и усилват всяка година да е по-заразен и смъртоносен вирусът--а сега до месеци идва и вирус който казват че и ваксините не го хващат--по всичко личи че това гнусно дело с ковида е човешка намеса--а този който го пусна естествено че си е измислил и лекарство--видяхте ли тръмп--за 4 дена оздравя напълно--а ваксините са бомба със закаснител--те са предназначени за да няма човек който да живее пвече от 60 години защото след това трябва да му се плаща--ваксините ще погубят на по-късен етап слабите организми по-подобие на ковида--това е целта слабите организми са предимно на хора 50 плюс години и такива не им трябват повече

Отговори
6 1
ДО ВСИЧКИ-РЕАЛНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

ДО ВСИЧКИ-РЕАЛНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

02.10.2021 | 11:07

240 ДЕПОТАТИ ПО 6000 ЛЕВА МЕСЕЧНО ПРАВИ 1 МИЛИОН И 440-000 ЛЕВА КАТО СЛОЖИМ И ТОКА ЗА ТАЗИ ЗГРАДА КАТО СЛОЖИМ И ПЕРСОНАЛА КОЙТО РАБОТИ В НЕЯ--ОТИВАМЕ НА 2 МИЛИОНА ЛЕВА НА МЕСЕЦ--С ТЕЗИ ПАРИ ВСЕКИ МЕСЕЦ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ ПО ЕДНА КОВИД БОЛНИЦА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД--НА ПАРТИИТЕ СУБСИДИИТЕ СА ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛИАРД ГОДИШНО--С ТЕЗИ ПАРИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ И РАЗДАДЕ НА ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ПО ЕДИН ОБДИШВАЩ АПАРАТ--ОЧАКВАМ ВРЪЗКА С МЕДИИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННО ВРЕМЕ

Отговори
5 1
реалист

реалист

02.10.2021 | 11:10

хайде сега да видим на кой му пука за живота на хората--и дали човешкият зивот е бизнес--ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СА ВИ УНИКАЛНИ--СЕГА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ МЕДИИТЕ И СТАТИСТИКИТЕ ОТ КОЙ СА ЗАВИСИМИ И ДАЛИ ЩЕ СЕ ДАДЕ ГЛАСНОСТ НА ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КОИТО ЩЕ СПАСЯТ НАЦИЯТА НИ

Отговори
4 0
КИванов

КИванов

02.10.2021 | 09:39

Лекарите нито са Господ,нито са безгрешни.Човекът в мъката си търси вина.....Сигурен съм,че има и много благодарни пациенти за посочената лекарка.Живот,все някога свършва.Да почива в мир Джуня.

Отговори
2 6
здравна система

здравна система

02.10.2021 | 09:07

Такава, за съжаление е здравната ни система, г-н Вълков. Пациентът и неговите проблеми са на последно място по приоритет. Цялата система е тотално сбъркана. И ако не започнат сериозни реформи, всеки от нас ще се сблъска с нейната безполезност!

Отговори
7 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.10.2021 | 04:49

БОГ ДА ПРОСТИ ЖЕНАТА КУРАЖ

Отговори
13 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.10.2021 | 04:48

ДОКТОРИ Ч У Д О В И Щ А

Отговори
11 7
Биби

Биби

02.10.2021 | 04:10

Каквото и да пишем тук, вече всичко е свършило. Жалко, жалко много жалко! Кураж на близките! И Бог да прости жената!

Отговори
13 0
Ross

Ross

02.10.2021 | 02:59

Жалко за човека. По отношение на личните лекари всеки знае какво представляват. 90% боклуци. Но накрая парц*ла наречен вк марица не пропуска да агитира говедата да се ваксинират. Гнусен пар*ал

Отговори
11 8
СЗО

СЗО

02.10.2021 | 01:13

Протоколите за ужлечение могат да убият човек, защо лекарите ги спазват? На това ли ги учат? Да са съучастници в геноцид?

Отговори
8 7
И още ли сакаш бе чифут

И още ли сакаш бе чифут

01.10.2021 | 23:46

Ами то всички чифути сте регенерати От ония гуми изтърканите направени и спукани презервативи Онлайно

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?