2374
Следвайте ни

Само 7 свободни ковид легла в УМБАЛ "Св. Георги", ръст на смъртните случаи

viber icon

Само 7 са свободните легла от общо 200, предназначени за терапевтично лечение на ковид пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“. Такава е ситуацията към първия работен ден на тази седмица. От 10-те разкрити легла за деца с инфекцията пък свободни са едва 2. Скокът в броя на хоспитализираните идва на фона на рязкото увеличение на заболелите – на ден заболеваемостта в областта на 14-дневна база се вдига близо с 30 единици през последната седмица. В момента стойността на показателя е 631 на 100 хиляди население. Преди по-малко от седмица броят на свободните легла в същото лечебно заведение е бил 44. 

В момента в УМБАЛ „Св. Георги“ разполагат с 5 свободни легла за интензивно лечение на възрастни с COVID-19. За радост всичките 4 такива легла за пациенти в детска възраст към днешна дата остават незаети. От болницата признават, че през последните дни заетостта на леглата за интензивно лечение на COVID-19 в определени дни е достигала 90-100%. Затова разчитат на информацията, подадена от РЗИ и Областния кризисен щаб, които наблюдават обстановката, за да бъде регулиран пациентопотока между лечебните заведения. От болницата уточняват, че нямат възможност в кратки срокове да разкрият нови легла за интензивно лечение.

Тъй като лечението на болните зависи не само от леглата, но и от кадровата обезпеченост, от лечебното заведение обясняват, че имат достатъчно медици, които да лекуват болните. „Ръководството на лечебното заведение съумява да осигурява персонал в Ковид-структурите единствено със собствен ресурс. При настоящата четвърта вълна не са били командировани специалисти от други лечебни заведения,“ заявяват от УМБАЛ „Св. Георги“. 

На този фон при Делта вълната средният болничен престой за пациенти с инфекцията е намалял леко. „На база данни за 45-дневен период от четвъртата вълна (01.09.21 - 15.10.2021), сравнен с подобен период от предходната вълна - 15.03.21 - 30.04.21, наблюдаваме лек спад на средния престой за лечение на COVID-19 - от 8.76 на 8.41 дни,“ отбелязват статистиците на болницата. 

Смъртността обаче се е повишила драстично. Ако при вълната през пролетта за посочения 45-дневен период леталитетът от COVID-19 е бил 24,17, то показателят при тази вълна е 28,44. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кацаров

Кацаров

25.10.2021 | 17:57

Ето на, виждате ли, има свободни легла.

Отговори
0 0
малкото чалгарче - примерно дете - смуче теста и чете

малкото чалгарче - примерно дете - смуче теста и чете

25.10.2021 | 16:25

Отиде коня в реката. Късно е за оправяне. Надявам се, че греша.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?