Следвайте ни

Тревога! Само 5 флакона с противозмийски серум има в Пловдив

Имаме проблем с осигуряването на хиперимунна плазма, призна здравният министър

350-хилядният Пловдив разполага с едва пет флакона със серум срещу ухапване от змии. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Анна Славова за обезпечеността на лечебните заведения с този важен препарат. Производството на серума среща големи проблеми у нас. Само 230 флакона в момента са разпределени в цялата страна. Най-много са те в Плевен - 24q и Ловеч - 21, докато в  София са 15, в Пловдив - 5, а в Русе - нито един. 

Министър Ананиев обясни, че в България има само един вид противозмийски серум, който се произвежда от "Бул Био-НЦЗПБ" ​- държавно дружество, собственост на МЗ. „Той е пречистен, концентриран и предназначен за лечение на животозастрашаващо състояние ​- ухапване от отровните змии пепелянка и усойница. Разпределен е в токсикологиите и в центровете за спешна помощ", поясни министърът. От "Бул Био" са информирали Изпълнителната агенция по лекарствата, че има проблеми с производството на серума през последните месеци.
 

Причината за това е недостигът на коне донори на хиперимунна плазма, от която се произвежда активното вещество. При премахване на тази пречка серумът отново ще започне да се прави.
  Това е сложен процес, при който за донори на кръв се използват чистокръвни породи коне, които трябва да са клинично здрави и да са преминали специален етап на подготовка, изискващ продължително време. По тази причина производството на имунни серуми през последните години е силно ограничено, тъй като единственият производител и доставчик - фирма „Ветбиофарм", гр. Враца, е в невъзможност да покрие повишените изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност, на регламентите на ЕП и др.

Трудно е и да се намери друг конезавод, който да произвежда само хиперимунна плазма, тъй като тази дейност не може да се развива паралелно с дейностите на селектиране и продажба на чистокръвни породи коне, а освен това инвестициите за производството на такава плазма са големи, става ясно от отговора на министъра.

По тази причина управителят на "Бул Био" е информирал, че са направили преглед на всички производители на ваксини и серум в ЕС, но са установили, че нито един от тях не произвежда имунни серуми. Затова са инициирани срещи с производители на хиперимунна плазма извън Европа. Обсъдени са възможностите за доставка от турска фирма, а също и на готов противозмийски серум от сръбска компания. Министър Кирил Ананиев добави, че досега няма подадени сигнали, че не е доставен серум за хора, пострадали от ухапване на змия.

 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?