2374
Следвайте ни

С глоба за лошо лечение са заплашени болниците у нас според промени в НЗОК

viber icon

Здравната каса да контролира качеството на предлаганата медицинска услуга и да налага глоби за лошо лечение, а не за административни грешки като липсващ подпис.

За тази промяна в правилата на НЗОК настояват от Българския лекарски съюз.

“Някои от записаните нормативни правила за контрол от страна на касата трябва да бъдат променени. Сега, ако се открие административна грешка, не се предполага да се търси каква е причината за нея – да се види дали наистина е липсващ пациент, или не, а веднага се налага глоба. Би трябвало в такива случаи да се търси конкретно посоченият пациент, за да се изясни получил ли е услугата, или не, защото в крайна сметка за нас като пациенти и лекари е важно дали, бидейки заплатена, тя е извършена качествено и добре, а не просто да накажем някого, още по-малко да му сложим петно че е източвал НЗОК”, каза пред “24 часа” председателят на лекарският съюз д-р Иван Маджаров.

Сегашните правила за контрол са подписани от съсловната организация преди време, но са нужни промени, за които се изисква съгласието и на касата, уточни той.

Искането за промяна на правилата бе и по повод последните събития в Александровска болница, където стана ясно, че 7 лекари, сред които и началникът на очната клиника доц. Александър Оскар са глобени заради липсващ подпис в документацията на значителен брой пациенти. Същият бе и случаят в “Пирогов” от лятото, когато спешната болница бе обвинена за източване на НЗОК и бе уволнен тогавашният ѝ директор проф. Асен Балтов, пише 24chasa.

Според Маджаров в случая с Александровска трябва да се изясни дали се касае за административно нарушение, или за липса на пациенти.

“Намирането на пропуски в документацията не се обявява като административно нарушение, а като неизвършена работа, което се квалифицира като получаване на пари за несвършена работа и по този начин се

рушат авторитетът и имиджът на цялото съсловие,

а пациентите се лишават от възможността да се възползват от здравните си осигуровки и да получат диагностичната лечебна помощ от специалист”, каза д-р Маджаров.

Той припомни, че БЛС избра офталмолога доц. Оскар за “Лекар на годината” през 2020 г. не само заради това, че участва активно и бе инициатор на някои от кампаните за подпомагане на лекарите на първа линия, но и защото е сред добрите и търсени офталмолози. Затова и било нелогично твърдението, че е източвал НЗОК. Точно в това санкциониране Маджаров виждал възможност добри лекари да бъдат очернени.

“В този и други подобни сличаи вината не е в контролните органи или ръководството на касата, по-скоро обръщаме внимание, че текстовете, регламентиращи контрола, трябва да бъдат променени, така че да се гарантира реален контрол на качеството на извършената дейност и избягване на формален такъв”, обясни шефът на лекарите.

Д-р Маджаров коментира и предстоящото договаряне на анекса към рамковия договор за догодина.

Основна част в преговорите по него ще бъде увеличението на клиничните пътеки.

“Независимо от политическите сътресения, които се случват в страната през последната година, здравната система има своите проблеми, които не са отсега, но и не търпят отлагане в тяхното решаване. Особено наложително е да се разбере от всички, които ще взимат решенията сега, че огромна част от лечебните заведения в страната страдат от сериозен недостиг на персонал.

Над 60-70, а някъде дори и 80% от работещите са в пенсионна възраст

и са с изключително ниско заплащане, което показва, че трябват спешни мерки, изразяващи се в рязко повишаване на цените на медицинските услуги”, каза д-р Маджаров.

От лекарския съюз ще предложат да бъдат увеличени и цените на дейностите, изпълнявани в доболничната помощ от джипитата и специалистите, които заплаща касата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НЗОК

НЗОК

23.11.2021 | 23:28

Д-р ти Иван Маджаров да си прочете НРД- то и да проумее най-после, че административните нарушения се санкционират с финансова глоба, а когато се докаже отчитане на дейност, която не е извършена, санкцията е прекратяване на договора с Касата. Докторите хем крадат най-безобразно, хем са нагли до безкрайност.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?