49
Следвайте ни

РЗИ: Трета игла поне 3 месеца след втората

viber icon

Официално започна поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID-19 след като от местното РЗИ получиха официална заповед от ресорното министерство. Това обяви пред „Марица“ д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. 

Така трети дози вече се поставят както в имунизационния кабинет в РЗИ-Пловдив, така и при личните лекари и във временните ваксинационни пунктове в областта. 

Тъй като писмото от МЗ било получено на 29 септември, тогава и стартирала дейността по реимунизация, обясни д-р Учорджиева от РЗИ пред „Марица“. За този първи ден бустер получили 26 души в областта. 

Предвид заповедта на Министерството реимунизацията е подходяща за групата на пациенти с имунен дефицит, онкологични заболявания, тези, поставени на хемодиализа и други. Третата доза в момента е достъпна и за хората в домовете за възрастни и социалните институции, както и за медицинските специалисти, работещи при висок риск, и възрастните над 65 години. 

Според д-р Учорджиева при така формулиран текст на официалното писмо на здравните власти не би следвало граждани, които не попадат в никоя от групите, да бъдат реимунизирани на този етап. 

Тя подчерта, че важно условие за провеждането на реимунизация е да са минали 180 дни от поставянето на предишната ваксина. За момента бустери се прилагат само от иРНК ваксините – тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. Това не означава, че тези, ваксинирани например с „Янсен“, нямат право на подсилваща имунитета инжекция. Тя обаче ще бъде с иРНК препарат. 

Пред екипа ни д-р Учорджиева сподели, че сред обществото съществува интерес към реимунизащията, тъй като хората активно звънят и правят запитвания на дежурния телефон. 

За момента третата доза се въвежда в системата и по този начин се официализира като проведена реимунизация срещу COVID-19. От РЗИ обясниха, че се работи и по възможността за издаване на сертификат за бустера, който ще е достъпен в бъдеще. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мстематика

Мстематика

30.09.2021 | 20:25

За България има закупени 14 000 000 ваксини. Хората, които са склонни да се ваксинира са 1300000 преко сили. А сега сметнете, ако се ваксинирате през 3 месеца колко игли още трябва да поеме те.

Отговори
1 1
Филадендрона

Филадендрона

30.09.2021 | 19:45

Като чуя за игла и се чудя аджеба, какво точно ще бродирате хахахаха

Отговори
3 2
Значи ..

Значи ..

30.09.2021 | 19:35

Между 1-ва и 2-ра трябват 6 месеца , а между 2-ра и 3-та три месеца разлика . Хахаххаха бързат да използват ваксините с удължения срок , да не вкиснат . Да благодарим на оня китаец , който ял прилеп , после кихнал и етоооо пандемия .

Отговори
3 2
Чико

Чико

30.09.2021 | 18:53

Ето затова се ваксинира адашът Зико. С3га ще бие три игли, за да има по-големи шансове за томболата.

Отговори
5 1
Ross

Ross

30.09.2021 | 18:36

От тия с третата игла 50% ще отидат в рая като измрат от Ковида. Който иска 99.99 % да попадне в рая трябва да се ваксинира всяка седмица в продължение на една година . Умре ли без да го е постигнал никакъв рай . Опичайте си акъла ей...

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?