Следвайте ни

РЗИ-Пловдив: Решението как да пътуват преболедувалите с антитела след шестия месец е европейска политика

viber icon

Относно възможностите за удостоверяване на наличие на имунитет срещу вируса „Марица“ потърси мнението на РЗИ-Пловдив, откъдето уточниха, че изискванията за издаване на сертификат за пътуване се определят на общоевропейско ниво и в момента единствено в Гърция се прави изключение. Властите там дават възможност за свободно пътуване без допълнителни тестове за преболедувалите до 9 месеца след прекарване на инфекцията. От РЗИ обаче не се ангажираха да коментират административните мерки, тъй като те се диктуват от Европа.

В крайна сметка, директорката на пловдивското РЗИ Ваня Танчева-Манчева уточни, че има много неясноти по отношение нивото на протекция след преболедуване, тъй като всичко е много индивидуално. Тя обясни пред „Марица“, че има случаи на хора, при които не се отчитат антитела срещу вируса, но въпреки това те имат защита заради клетъчния имунитет, който развиват. От друга страна, се срещат примери, при които антителата са налице, но настъпва повторно заразяване. Вирусът е нов и тепърва ще установяваме как ще се случват нещата и до каква степен сме защитени след преболедуване и докога, коментира още тя.   

При всички положения обаче проблемът с изискванията за облекчено пътуване в пандемичната обстановка е предмет на обсъждане на европейско ниво. Най-вероятно режимите ще се адаптират, предвид научно обоснованите данни, които се преглеждат периодично от специализираните агенции на Съюза. Отделните национални правителства най-вероятно пък ще се водят и занапред от препоръките на европейските експерти.

Освен административната страна на въпроса обаче на дневен ред при пътуване остава и опасността от заразяване с ковид. Много от преболедувалите вече са убедени в това колко сериозна е инфекцията и не желаят да се срещат повторно с нея. В такъв случай те започват да се чудят дали все пак да се ваксинират. Така не само ще улеснят пътуването си, а и ще са сигурни, че са защитени.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?