Следвайте ни

РЗИ: Броят на младите с коронавирус продължава да расте в Пловдив

viber icon

192 положителни теста са дадени в Пловдив само за изминалата седмица. Това съобщи пред „Марица“ д-р Аргир Аргиров, който е зам.-директор на РЗИ-Пловдив. 

Според негова справка най-голям е делът на децата, които са се разболели. Във възрастовата група от 11 до 20 години попадат 36 от далите положителен резултат за ковид. Това са 19% от всички, хванали инфекцията. Втора по големина е групата на младежите между 20 и 30 години. Положителните тестове при нея са 33 или 17%.

Прави впечатление, че процентовото съотношение постепенно намалява с увеличаването на възрастта. При 30-40 годишните, както и при тези между 40 и 50 години, заразените са по 29 човека. Най-малко са хората над 70, които са се заразили с ковид. Техният брой е около 20. 

Статистиката д-р Аргиров обяснява с повечето контакти, които имат младите и особено децата. При тях общуването е естествено по-свободно като мерките трудно се спазват. Най-вероятно обаче новият „делта“ вариант се оказва по-заразен именно за групата на по-младите. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?