46

Ротарианците в Пловдив продължават битката с полиомиелита

автор: Илияна Ангелова

За поредна година  ротарианците от Пловдив отбелязаха Световния ден за борба с полиомиелита в Ротари парка в район “Тракия“, където споделиха постиженията и предизвикателствата в битката с болестта.

„Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 г. поставя началото на глобалната инициатива ПолиоПлюс.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988 г. през 2017 г. случаите на полиомиелит в трите ендемични страни - Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

„Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Нужен е нашият глас, за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време“, разказва Наско Начев, паст президент на пловдивския клуб. В Ротари парка в ЖР „Тракия“ бяха открити три информационни табели. Те разказват за вече 20-годишната история на парка, какво представлява Ротари организацията и кой е нейният създател. Събитието беше подкрепено и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на района, от други НПО и хуманитарни организации, както и от областния управител Ангел Стоев - бивш президент на Ротари клуб.

По традиция срещата завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце показаха знака емблема на кампанията End Polio New.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
помпозен пенсионерски клуб

помпозен пенсионерски клуб

25.10.2022 | 21:32

Защо се събирате? – Пазим хората от крокодили. Ами то тук няма крокодили! Няма защото се събираме.

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?