Следвайте ни

Роднини на дементно болни искат общопрактикуващ лекар в центъра „Св. Георги“

viber icon

Роднини на дементно болни, които са настанени в центъра „Св. Георги“ искали да има общопрактикуващ лекар, който да се грижи допълнително за настанените. Това стана ясно след среща между зам.-кметът Анести Тимчев и роднини на настанени в социалната услуга. На нея присъстваха над 25 близки.

Според тях имало нужда здравното обслужване да се подобри. Повечето от роднините са доволни от условията в центъра, но сигнализирали за конфликт между отделни служители, който води до влошаване на атмосферата и до занижаване на хигиената. Затова те подчертаха, че не искат „покрай мокрото да изгори и сухото“. Роднините настояха да не се уволнят болногледачи, които се отнасят добре с пациентите и се грижат със сърце за тях. Поискаха обучение и повишаване заплащането на персонала.


„Община Пловдив предприема бързи и адекватни мерки, които да гарантират пълноценна грижа и човеколюбиво отношение към болните”, заяви заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев. Той поднесе извиненията на общинското ръководство и ги запозна с продължаващите от 10-ина дни проверки след сигнала за груби нарушения на част от персонала.


Заместник-кметът е разговарял по проблема с ръководствата на Медицинския университет и БЧК, които са готови да окажат съдействие. Лекари специалисти, психолози и медиатори ще се включват в разяснителна кампания сред  роднините и персонала за същността на заболяването.

Обучени доброволци от БЧК ще посещават възрастните в центъра, за да им помагат и да ги разхождат. В Бюрото по труда вече е подадена заявка за набиране на професионални болногледачи.


Анести Тимчев допълни,   че в общите помещения  предстои поставянето на видеокамери. Роднините пък приветстваха предложението му да излъчат свои представители, които също да следят работата в центъра.


„Ние ще създадем критерии за подбор, назначаване и атестация на персонала“, увери заместник-кметът. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лекар

05.02.2020 | 17:19

Журналистката, която поруга имената на лекари и сестри-нека тя намери персонал. Простотия до шия. Срам.

Отговори
0 0

близък

03.02.2020 | 10:23

И тази прекрасна услуга бе поругана от журналистите! Разбира се, че нивото на културата ще е такова! Та нали чисти изпражнения?!Няма да дойде журналистаката и професор?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?