49
Следвайте ни

Робот убива COVID-19 в болница "Св. Мина" СНИМКИ

viber icon

Нов дезинфекциращ робот влиза в МБАЛ "Св. Мина" от днес. Голямото му предимство е, че дезинфекцира с UV светлина. Той е производство на датска компания и пристига като дарение от Европейската комисия, за което от лечебното заведение са кандидатствали. Такова устройство вече има в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и в болнични заведения в София, Варна и Бургас. 

Технологията има за цел да подпомогне работата на лекарите и медицинския персонал, като дезинфекцира помещения,  потенциално заразени с различни патогени. Така намесата на робота е ключова в условията на разгърналата се пандемия. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно, а при засечено движение спира веднага. Управлява се с таблет.

Устройството е достатъчно за дезинфекция на болница с около 200 легла, лампите могат да работят до 2 часа, а едно средно голямо помещение, например операционна, може да се обработи от 5 до 10 минути, като веднага след това може да се използва. Разполага със специална система, която проверява дали дезинфекцията се е случила и на колко процента е завършена.

Днес роботът беше демонстриран пред председателя на Общинския съвет Александър Държиков, проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Св. Мина", д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ и медицински служители. Момчил Кръстев, който е представител на фирмата производител уточни, че технологията е тествана от световни специалисти, както и от местни вирусолози и микробиолози. Всички те са потвърдили ефективността му. 

„Това е изключителна придобивка за болниците и необходима техника, която дезинфекцира и пода, и въздуха и е от помощ в борбата с COVID-19”, сподели Александър Държиков и заяви готовност Общинският съвет да е в подкрепа с каквото е необходимо за преминаване през настоящия пик на заболяването.

„Според данните по света най-много хора умират от вътреболничните инфекции. Залисани в лечението от COVID-19, личните предпазни средства и апаратурата, като че ли остават настрани. Дезинфекцията на болничните стаи, коридорите и прилежащите помещения, през които преминават болни, е изключително важна и една такава апаратура повишава нивото на обеззаразяване“, коментира д-р Калин Калинов. „Процесът помага и на хората, които не са болни, да бъдат защитени от вируси и бактерии, идвайки в здравното заведение“, допълни той.

Предстои в следващите месеци Пловдив да получи и трети такъв робот, който да се включи в борбата с COVID-19 и останалите бактерии и вируси. 

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?