Следвайте ни

Решено: Нов линеен ускорител ще лекува онкоболните в Пловдив

viber icon

Нов линеен ускорител ще бъде закупен в КОЦ – Пловдив. Това решиха единодушно общинските съветници преди минути. За покупката са нужни 5 млн. лв. По-голямата част от тази сума - 4 млн. лева, ще бъдат представени под формата на заем по програма Джесика от „Регионален фонд за градско развитие” АД и „Банка ДСК” АД.  Болницата трябва да поеме за своя сметка 20 % ДДС.

Същото решение на предишна сесия беше отложено по настояване на старейшините с аргумента, че договорът на действащия тогава управител д-р Парашкев Цветков изтича и линеен ускорител ще бъде закупен, след като се избере нов шеф. Конкурсът обаче се провали, а болницата се ръководи от временно изпълняващия длъжността доц. д-р Пламен Фотев.

На днешната сесия зам.-кметът Анести Тимчев подчерта, че няма за кога закупуването на апаратурата да се отлага и заяви , че местната власт е подкрепяла и ще подкрепя модернизирането на КОЦ – Пловдив. 

„Искаме участието на всички общински съветници в пълна прозрачност при всички процедури – договаряне с Джесика, обществена поръчка, монтаж, въвеждане в действие, проби и гаранция на този ускорител. В Комисията по здравеопазване могат да бъдат сформирани екипи, които да следят реализацията на целия процес“, каза Тимчев. Идеята му за прозрачност бе подкрепена от всички общински съветници. 

"През линейния ускорител минават по 70 пациенти на ден, т.е. около 1300 на месец. Той работи от 7.30 до 23 часа вечерта. Имаме записани пациенти до 17 декември предварително не само от Пловдив, а от цялата страна. Имаме огромна нужда от нов линеен ускорител. Изискването при всяко лъчелечение е да има два ускорителя“, каза временният управител на КОЦ д-р Пламен Фотев по повод изказване на д-р Веселка Христамян.

Тя попита каква ще бъде принадената стойност от закупуването на втори линеен ускорител при все че първият не е толкова натоварен. Още преди да се изкаже д-р Фотев Николай Радев от БСП контрира д-р Христамян, че това не вярно и групата на левицата ще подкрепи предложението, без значение какви са параметрите. 

Освен това  старейшините решиха да  бъде обособено и ново звено „Нуклеарна медицина“. Предложението бе прието с 40 гласа „за“. „Против“ и „въздържали се“ нямаше. За нова сграда и доставка на медицинското оборудване за "Нуклеарна медицина",  включително на СПЕКТ/КТ система и гама- камера са необходими до 1,4 млн. лева без ДДС. Тези средства КОЦ - Пловдив ще осигури от своя инвестиционен фонд. 

Снимки Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Даниел

Даниел

18.11.2020 | 15:01

Правилно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?