Следвайте ни

Ректорите на медицинските университети против разкриването на частни учебни заведения

viber icon

На фона на големия интерес към медицината от страна на кандидат-студентите, ректорите на държавните медицински университете в България се обявиха кетегорично против разкриването на частни медицински училища и на нови университетски болници. Ректорът на МУ-Пловдив, проф. Мариана Мурджева, също се обяви срещу идеята на МОН.

Ректорите на медицинските университети у нас излязоха с общо становище, съдържащо предложения за изменения и допълнения в проекта на Национална карта на висшето образование в България, предложена в средата на юни от МОН. Според документа на Образователното ни министерство медицината е едно от осемте най-масовите професионални направления в България, в които се обучават близо половината от студентите в страната. 

Освен проф. Мурджева, в становището са се подписали ректорът на МУ – София, акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на МУ – Варна, проф. Валентин Игнатов, и ректорът на МУ – Плевен, проф. Добромир Димитров.

Според тях намеренията за разкриване на частни медицински училища и филиали са в разрез с държавната политика по медицинско осигуряване и гарантиране на качеството на медицинските и здравни грижи.

Те са изпратили становището си до президента, министър-председателя, министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, председателя на Българския лекарски съюз и председателя на Българския зъболекарски съюз.

Според тях съществуващото териториално разпределение на висшите медицински училища покрива нуждите и е съобразено с административното деление в страната. Те посочват, че създаването на частни университети на места, където съществуват утвърдени държавни такива, е неефективно.

Ректорите на държавните медицински университети предлагат въвеждането на регламентиран режим при разкриване на нови държавни висши училища по професионалните направления „Медицина‎“‎, „Дентална медицина‎“‎, и „Фармация‎“. Според тях това следва да се случва само ако броят на студентите на национално ниво е над 99% от определения от Националната агенция по оценяване и акредицация капацитет, както и с изрично съгласие и съгласуване с МЗ и МОН. 

Академичните ръководства на медицинските университети апелират също да се наложи мораториум за откриване на нови университетски болници, както и мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.

Те посочват, че позицията им е продиктувана от обществения интерес за осигуряване на високо качество на висшето медицинско образование и развитие на медицинската наука в страната.

Целта е да се избегнат негативни тенденции, свързани със снижаване на качеството на обучението и научните изследвания, каквито са допуснати от висши училища в други професионални направления.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПАЦИЕНТ

ПАЦИЕНТ

13.07.2021 | 18:28

БРАВО НА АКАДЕМИЧНАТА МИСЪЛ НА РЕКТОРИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ВУЗОВЕ! ВСИЧКИ ХОРА ТРЯБВА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?