Следвайте ни

Парата от IQOS е напълно различна от цигарения дим

viber icon

За пореден път вестник "Марица" организира дискусия на тема "Чистотата на въздуха в Пловдив и в затворени помещения". Екипът ни събра на едно място експерти и представители на бизнеса в търсене на решения по един от най-наболелите проблеми на града - чистотата на въздуха, който дишаме. Пловдив продължава да стои в черния списък на градовете с най-голям брой дни с превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха. А причините са отдавна известни - отоплението на твърдо гориво, трафикът и индустрията. За добрите си практики по отношение на намаляването на щетите от човешките дейности върху качеството на въздуха разказаха представители на бизнеса, лекари и инженери. 

В дискусията участие взе и д-р Маруся Белякова, мениджър научни и регулаторни въпроси Филип Морис България. В последното десетилетие Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) инвестира над 6 милиарда долара в разработване, проучване и производство на бездимни тютюневи алтернативи, които са предназначени за пълнолетни пушачи, които не желаят да спрат тютюнопушенето. В същото време вредата, която се генерира в сравнение с традиционните цигари, е значително намалена. Преди 2 години Филип Морис пусна на българския пазар системата за нагряване на тютюн (СНТ), позната с търговското име IQOS.

 

Разликата между цигарите и системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл и влиянието върху качеството на въздуха в затворени помещения обясни д-р Маруся Белякова. При пушене на конвенционална цигара протича процес на горене-екзотермична реакция, която започва при температура над 400 градуса. При тази реакция се отделя енергия, която води до разпад на „горивото“ - в случая тютюна. Така чрез кристализация на въглеводородните йони с положителен заряд се образуват и така наречените прахови частици. Отделя се дим в околната среда, който е смес от тези прахови частици и вода.

За разлика от горящата цигара, системата за нагряване на тютюн нагрява с контролирана температура, която не надвишава 350 градуса, т.е. там процесът на горене е елиминиран. Отделя аерозол, който съдържа предимно вода, никотин, аромати и глицерин, който е специфично добавено вещество при обработката и производството на тютюневия стик, защото там няма рязан тютюн, а специално обработен материал, за да може да има равномерно нагряване без горене.

Разликата между тютюневия дим и аерозола от СНТ може да се визуализира на така наречения Кеймбриджки филтър 

При горящата цигара водата и глицеринът образуват 50% от масата на тютюневия дим, за разлика от тютюневия стик при системата за нагряване, където те образуват 90% от масата на аерозола. Общите прахови частици присъстват в дима, те дават кафявото или черно оцветяване, докато в аерозола на стиковете за нагряване те отсъстват.

Тютюневият дим, отделен в околната среда при  цигарите, има 2 компонента: първичен дим, издишан от потребителя, който допринася до 5-25% от общия състав, и страничен дим, отделен от горящия край на цигарата, който е отговорен за най-големия дял от тютюневия дим в околната среда. Здравните власти, в т.ч. Световната здравна организация, са установили, че вторичният дим причинява заболявания, включително рак на белия дроб и сърдечни болести. При употребата на СНТ няма горящ край на изделието и отсъства страничен дим. Редица здравни власти са определили списъци от вредни или потенциално вредни вещества.

Оценено е, че в дима на цигарата има около 6000 вещества, като голяма част от тях са вредни или потенциално вредни и те са пряк виновник за развитието на всички заболявания, свързани с тютюнопушенето, като рак на белия дроб, хронична белодробна болест, както и сърдечносъдови заболявания. Тъй като при СНТ тютюнът е нагрят, а не гори,

образуваният аерозол съдържа средно 90% до 95% по-ниски концентрации на вредни и потенциално вредни вещества

в сравнение с дима от стандартна референтна цигара (3R4F), разработена от университета в Кентъки за изследователски цели.

За да оценят въздействието на СНТ, учените от Филип Морис са направили редица изследвания в контролирана среда, в която всички методики и технически експертизи са стандартизирани, както и условията в нея -температура, влажност, филтриране на въздух, специални мебели и вентилация. Симулират се жилищна среда, заведение, офис и хотел, като са избрани 23 специфични вещества, показателни за качеството на въздуха. Ефектът на СНТ върху качеството на въздуха в помещението се оценява чрез използване на пълнолетни пушачи или потребители на СНТ и сравняване на условията с такива, при които не се използва никакъв продукт.

Фоновите концентрации на всички вещества са измерени, когато участниците са в стаята при еквивалентни условия, но не пушат и не употребяват СНТ, а влиянието на СНТ се оценява, като се пресметне разлика в средните концентрации между сесиите, в които продуктът се ползва, и фоновите концентрации. Установени са разлики между аерозола, отделен в околната среда при употреба на СНТ, и вторичния дим от пушене на цигара, а именно -

липса на маркери за горене и на емисии вторичен дим при ползване на СНТ.

От всички измерени вещества са установени само 3 - никотин, ацеталдехид и глицерин, които са над фоновите нива, но в много ниски концентрации и много под граничните стойности за замърсяване на въздуха. 

За да се оцени значението на тези ниски количества на трите замърсител​я в околната среда и как се сравняват с други източници на замърсяване в затворени помещения, са направени допълнителни експерименти при използване на същия дизайн, както при проучванията със СНТ. Оценява се  качеството на въздуха на закрито при използване на продукти от бита или извършване на различни ежедневни дейности (използване на козметика, готвене, пиене на вино, използване на горящи продукти - ароматни пръчици или чаени свещи).

При всички тестове в началото са измерени  фоновите нива на различните вещества или в празно помещение, или в присъствието на хора, след което хората извършват определена дейност или ползват определени продукти. Ако при втората част на експеримента има разлика в концентрацията на веществата от тази при фоновите нива, то можем да заключим, че дадена дейност или продукт от бита имат отражение върху качеството на въздуха, и отчитаме нивата на замърсяване, сравнени с граничните стойности за замърсяване на въздуха. Оказва се, че концентрациите на азотен окис са много по-високи при горенето на три чаени свещи, сравнено с 12 цигари. Концентрацията на бензен е много по-голяма при една горяща ароматна пръчица, сравнено отново с 12 цигари.

При ползване на козметика, при готвене (приготвяне на раклет) и консумацията на вино от трима души в една стая бе отчетено увеличение на концентрациите на ацеталдехид, който достига същите или значително по-високи нива от тези, измерени при ползване на IQOS. Така може да се направи извод, че използването на системата за нагряване на тютюн няма отрицателен ефект върху качеството на въздуха при спазване на законовите норми за вентилация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?