49

"Рамус" с грижа за дамите

СДМЛ „РАМУС” ООД предлага на Вашето внимание тест за HPV генотипиране, който дава възможност за оценка от риска от развитие на рак на маточната шийка

С мисъл за дамите лаборатории РАМУС предлагат тест за HPV генотипиране, който дава възможност за оценка на риска от развитие на рак на маточната шийка.

 Изследването се ​извършва чрез единствената по рода си система Alinity mHR, която ​прави количествен in vitro тест. Тя е напълно автоматизирана и селективна система за откриване на ДНК от 14 високорискови HPV, което изцяло изключва възможностите за грешки.

Съществуват над 100 типа HPV (Human papilloma virus), като 30 от тях се предават чрез полов контакт. 14 "високорискови" HPV типа могат да причинят рак на шийката на матката и други карциноми в областта на гениталиите. Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак сред жените след този на гърдата. В повечето случаи инфекцията протича безсимптомно. Ракът е лечим, ако бъде открит и диагностициран навреме.

HPV генотипирането използва модерна, високоспециализирана, PCR технология за специфичното откриване на всеки един от "високорисковите" HPV типа (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 и 68).

Повечето ръководства по акушерство и гинекология препоръчват задължителен тест за високорискови щамове на човешкия папилома вирус (hrHPV) при жени от 35- до 45-годишна възраст като част от рутинните профилактични тестове. Новите насоки обаче подчертават нуждата да се определят поне 13 hrHPV (високорискови) генотипа, като 16, 18 и 45 да се докладват поотделно, както и да се използват CE-IVD тестове, валидирани за скрининг на HPV.

Трите генотипа се свързват с около 70-80% от случаите на рак на маточната шийка в целия свят. Инфекцията на цервикса с генотип 18 и/или 45 се свързва с по-висок риск за цервикални аденокарциноми, като генотип 45 сам по себе си е причинител на до 12% от всички случаи на аденокарцином (открива се в 20-25% от случаите на цервикални ракове). В сравнение със сквамозноклетъчния рак, аденокарциномът и неговите начални форми са по-трудни за диагностициране чрез цитологични изследвания или чрез колпоскопия поради тяхното разположение в цервикалния канал. Освен това, аденокарциномите показват по-тежко развитие от сквамозноклетъчния рак на цервикса.

Системата Alinity m HR HPV идентифицира специфично генотиповете 16, 18 и 45, като същевременно отчита и други високорискови генотипи в два отделни резултата - един за 31/33/52/58 и друг за 35/39/51/56/66/68.

***

Високорискови генотипи

Най-голямо е разпространението (24%) при жени под 25 г., като интензитетът му е по-нисък при средна възраст. Най-голям процент на разпространение при мъжете се наблюдава на по-висока възраст в сравнение с жените и остава постоянен или леко намалява с увеличаване на възрастта.

Предимства на метода:

- Бърз и надежден анализ

- Точна оценка на присъстващите патогени в биологичния материал

- Максимална чувствителност и специфичност

- Наличие на стандартизирани протоколи за работа на метода

- Изследването може да се извършва регулярно по време на антибиотичното лечение за отчитане на неговата ефективност.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?