Следвайте ни

Психолози помагат на пловдивчанчета да се справят с травмите от изолацията

viber icon

Утвърдени психолози ще помагат на децата в Пловдив да се справят с травмите, които изолацията нанесе. 

По повод 1 юни обръщаме поглед към вътрешния свят на малчуганите с Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве „Синьо лято“ на Националния омбудсман, насочена към ученици и тийнейджъри.

Инициативата ще подпомогне семействата в 12 града като нейни партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК. Кампанията е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина, в рамките на една седмица – от 14 юни до 18 юни психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца.

Стартът на кампанията стъпва на научни данни от проведени изследвания. Според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) намалените социални контакти са довели до отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност в над половината от 1000 подрастващи, взели участие в изследването. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве. При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

Общественият посредник на територията на община Пловдив инж. Борислав Стаматов се включва като партньор на инициативата „Синьо лято“ като от своя страна е осигурил участието на утвърдени специалисти, които безвъзмездно ще приемат желаещите по определен график. В седмицата от 14.06.2021 г. до 18.06.2021 г. ще има възможност за десет безплатни консултации, като всеки ден в часовия диапазон от 15 до 17 часа, ще се провеждат по две консултации с психотерапевт. Записването започва от 01.06.2021 г. до 11.06.2021 г. Телефони за записване: 032/600 555, 032/600 554 и 032/600 552

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?