46
Следвайте ни

Психологът и психотерапевт Лили Барутчиева: Говорете с малките, забраните само засилват любопитството

viber icon

Първият ефект на приложението TikTok бе да поощри младите хора смело да следват и имитират популярни личности, певции, танцьори  и други, правейки клипчета. А и да изразят себе си, дори и под формата на смехотворнa ирония. В този период се забеляза как много деца започнаха да заявяват себе си, да излизат от ограничения в собствената си притеснителност, като усетиха че имат одобрения и харесвания с онова, което представят.

След това дойде пандемията и тоталният локдаун, който промени много начина ни на живот, общуване и социална активност. В този момент ТикТокът се оказа един отдушник на емоции, източник на забавления и много много лично творчество, разбира се, отново със заветната цел - харесвания. Приложението бе ползвано без възрастов ограничител и това даде усещане за малките да се почувстват пораснали, а на възрастните да отприщят детето в себе си.

Другия притегателен момент от популярното занимание е, че за разлика от лъскавия и помпозен Инстаграм, тук колкото си по-непринуден, толкова си по-популярен. Не се изисква перфектност, нереален блясък и лустрация и т.н. И така се стигна до неподозираните размери на притегателност за различни възрасти, което към днешна дата вече крие и опасности.

По-зрелите хора имат своите стопери и инстинкти за самосъхранение, докато младите са все още с неукрепнала психика, с авантюристичен порив да доказват смелостта и безстрашието си заради заветните харесвания. Така вече се мина границата и стигнахме нива на животозастрашаващ адреналин.

Всички помним допреди няколко седмици за обезпокоителните игри с магнитните топчета, опасните кратки клипчета на екстремност и рисков сюжет. Децата в тези моменти не мислят за опасността, за последствията и евентуалния фатален край. Техният мотив е да докажат, че могат и те да изимитират и да потвърдят възможността да копират  опасния модел. В тяхното съзнание това е със сила на висока самооценка, да демонстрират кураж и игра с риска. Да надмогват собствените си страхове и да печелят нови харесвания в името на играта със смъртта.

Децата на новото време търсят силните усещания, бързия ефект и голямото одобрение. А ужасът им, че ще ги осмеят, че не споделят модерните тенденции за игра с опасността, ги категоризира като неспособни и страхливи, а това е пагубно. Това е една погрешна представа за ценностна система и модел на подражание.

Затова отново идва задачата на родителите и осъзнатите в обкръжението на младите и темпераменти хора да им насочат вниманието към това, да мислят, да преценят последствията, засягащи собствения им живот и здраве. Да осъзнаят, че те са по-значими и стойностни, ако отстояват и разгръщат своя интелектуален и физически потенциал по друг, по-реалистичен начин. Че харесвания могат да трупат и с лични изяви и таланти, със своя оригиналност и личен стил. Трябва да ги поощрим да бъдат смели, но и осъзнати,  да  съумяват да се погрижат за собствения живот и лична сигурност.

Има редица индикации, които могат да се съблюдават при поведението на младите хора, които могат да подскажат за евентуално намерение да се предприеме опасна игра.

Децата, колкото и да залагат на импровизацията, се стремят и да изглеждат добре, което значи че правят репетиция, тренировка или друг вид подготовка. Това трябва да насочи наблюдателността на родителите какво точно отработва детето, какво точно го е впечатлило и как върви неговата тенденция на представяне в приложението. Следва да се прояви и по-целенасочено демонстративно внимание към намерението и да се разговаря за плана и идеята. Необходимо е да се потърсят личностите, даващи мотив да се активира стремежът за клип.  

Добрият тон, добронамереният подбор на изразни средства на възрастния е от голямо значение. Забраната и наказанието могат само да активират намерението или то просто да има отложен старт.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?