46
Следвайте ни

Психиатърът д-р Веселин Герев: Не си разменяйте подаръци, а емоции

Ако се поохарчим за празниците, депресията след тях ще е двойна

viber icon

- Д-р Герев, коледният шопинг е в разгара си. Тази година обаче обстановката е съвсем различна. Влияе ли това на манията ни за пазаруване?

 - Тази година ще е много по-различно. През миналата поне даваха да се влиза в магазините в моловете без сертификати. Сега заради рестрикциите магазините ще бъдат много по-малко псещавани. Това пък, разбира се, дава голям тласък на онлайн търговията. Какво ще се случи? Първо, ще се ограничим по отношение на подаръци. Хората са достатъчно изнемощели финансово, за да могат да си позволяват повече. Единици ще са тези, които ще си позволят да отидат на заведения по Нова година. Не вярвам да си правят тестове специално за това. Шопингът ще е мижава работа. Така че по-скоро хората се депресират от идващите празници, отколкото да се радват както преди. И пътуването сега е ограничено, заради финансови мотиви и най-вече заради страх. Много плашиха хората с какви ли не вируси, грипове и т.н. В тази връзка и празнуването, и подаръците ще бъдат ограничени. Изобщо всеки си прави сметката, защото след празниците идва много сериозна нова вълна неприятности - високи сметки и разни други екстри, които ни се сервират постоянно. Положението изобщо не е розово.    

 - Кога всъщност идва депресията? Като се поохарчим повече?

 - Тенденциозно идва, след като минат празниците. Всичко е свързано с възможността на човек да може да си позволи каквото и да е било. Като не може да си позволи, той съответно започва да се напряга, да се чуди примерно парното ли да си плати, други сметки ли, или да отиде да празнува. Просто няма ресурс за всичко, както беше едно време. Очаквам, че ако тази година има охарчване по празниците, то депресията след празниците ще е два пъти по-висока. 

 - Значи основната празнична дилема ще е сметки или подаръци?

 - По-скоро трябва да се търси някакъв баланс между двете. Колкото и да си добре финансово, като виждаш каква е ситуацията, просто се въздържаш от харчове, защото не знаеш утре как ще си. Освен това, всички тези ограничения, които се въвеждат, са в ущърб на търговията, на абсолютно всичко. Аз не разбирам каква е логиката в хранителния магазин да няма изискване за зелен сертификат, а в магазините в мола да има. В рейса може да си с маска и без сертификат, а в мола не може само с маска.

 - Онлайн шопингът процъфтява. При него важат ли законите на импулсивното пазаруване?

 - Психиката така е настроена, че пазаруването и харченето на пари действат като наркотик. Имаш ли ги, търсиш по някакъв начин да им намериш място. Като тръгнеш да пазаруваш, не мислиш как ще възстановиш тези средства в бюджета ти. Просто отиваш и купуваш. Пазаруваш импулсивно първо, второ, трето и оставаш без пари. Що се отнася до онлайн пазаруването, в момента най-печеливши са куриерските фирми. Колкото и странно да звучи, масово хората си поръчват прах за пране и тоалетна хартия.

 - Как се лекува следпразнична депресия?

 - Депресията няма да е само емоционална, а и финансова. Емоционалната я имаме вече две години. Ако е и финансова, в което не се съмнявам, просто няма да има излекуване. Като гледам, финансовото ни положение отива към системно обедняване. Говоря за цената на парното и на тока. Съответно и цените в магазините са високи, защото на всичко, за да стигне до крайния потребител, му трябва някакъв транспорт. Така че тая година депресията стартира още преди празниците. Когато човек е притиснат и не може да мърда, когато се чувства ограничен и няма свобода на емоциите и на духа, когато са му взето възможностите сам да взема решения, това го изнервя и го прави скептичен.

 - Вашият съвет?

 - Винаги съветвам хората да не си разменят подаръци. В повечето случаи, дори и скъпи, те могат да се окажат ненужни вещи. Да си подаряват повече емоции, повече срещи с приятни хора, с близки и познати. А не вещи. И без това обществото ни е доста вещоманско и консуматорско, а къщите ни са заприличали на складове от търговия на едро. За приятно прекарване на празниците не е необходимо човек да похарчи много пари, не е необходимо да има всичко на масата. Важното е да е с любими хора и приятна компания.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!!!

!!!

17.12.2021 | 14:53

Много е прав човека! Дано успеем да се предпазим от безумното харчене!

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?