Следвайте ни

Противогрипните ваксини за годината ще бъдат срещу щамовете „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“  

viber icon

Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет", като те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора. Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни още Кунчев.

 

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарата комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И как така

И как така

30.04.2021 | 14:53

вече се знаят щамовете?????

Отговори
0 0
Точно така Пипи

Точно така Пипи

30.04.2021 | 14:52

Никой не говори, страха е по важен. дай да ги стреснем хората с НЕЩОТО, да се боцкат с ГМО, да си вземат нашите хора парите,пък след няколко години,който оцелее от боцкането,ще пълни здравната каса,че нещо е празна....

Отговори
0 0
Пипи

Пипи

28.04.2021 | 00:55

Голям смях , денонощни бодвания ни чакат .... защо никой не говори за превантика - повишаване на вит. Д , С , цинк , спорт и добра храна ??? Толкова неща доказано работят за нас , защо трябва да им правим парите, бе , хора ?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?