Следвайте ни

Противоепидемичните мерки удариха подрастващите

Липсата на движение е довела до гръбначни изкривявания и затлъстяване

viber icon

Мерките срещу пандемията от COVID-19 увеличиха броя на учениците със здравословни проблеми. На територията на община Пловдив тревожната тенденция бе доказана със скрининговото проучване, осъществено от сектор “Амбулаторна рехабилитация” в МЦРСМ-I Пловдив в рамките на общинските програми за намаляване на гръбначни изкривявания при деца, както и за намаляване на броя деца с наднормено тегло и затлъстяване в училищата. 

Над 3 хиляди деца бяха прегледани като част от инициативната и бе отчетено, че 14% от тях имат гръбначни изкривявания. Наднорменото тегло и проблемите с метаболизма също бяха едни от най-често срещаните диагнози. 

„Според нас в голяма степен това се дължи на противоепидемичните мерки, които принудиха учениците да останат вкъщи, без достатъчно възможности за движение в условия на дистанционно обучение, при което занятията се провеждаха в седнало положение пред компютър,“ коментира управителят на центъра д-р Влатко Глигоров. 

Той се постара да информира родителите за незабавна реакция предвид обезпокоителните данни, като изпрати писма до директорите на училищата. Във всяко писмо са посочени имената на учениците и диагностицираните от специалистите здравословни проблеми -  гръбначни изкривявания, наднормено тегло или затлъстяване.

 Управителят заяви, че в бившия Спортен диспансер може да бъде осъществена консултация и да бъде посочено точното решение на установения проблем. Лечебното заведение разполага с екип от висококвалифицирани кадри - лекари-специалисти по физиотерапия, диетолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, както и с подходяща апаратура и зали за провеждане на активно наблюдение и лечение.

 Д-р Глигоров изтъкна, че усилията на медиците от центъра се подкрепят и от общинските спортни клубове, които предлагат отстъпки от клубните такси за децата, минали през Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина - 1 Пловдив. Първите спортни клубове, заявили желание да помогнат на децата и да ги върнат към здравословния начин на живот и спорта, са баскетболният клуб "Академик" и спортен клуб по плуване "ВСИ".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?