Следвайте ни

Смути и гаспачо в забавачката. Супер, но кой ще плати сметката?

viber icon

Доказани суперхрани от традиционната българска кухня и модерни екзотични продукти влизат в менюто на детските градини и яслите. Те са заложени в новия рецептурник, по който ще се приготвя менюто на малчуганите от следващата учебна година. В него отпадат тутманикът, филията с масло и две резенчета салам отгоре и мазните мръвки. Вместо това на хлапетата ще се сервира разнообразна, здравословна и вкусна храна, по възможност - приготвена на място. 

За проблемите в детското хранене се говори с години заради затлъстяването сред българчетата, ранните симптоми на различни заболявания и лошите навици. Промените са наложителни, единодушни са диетолозите, лекарите и специалистите от здравното и образователното министерство. Въпросът е кой и как ще осигури продуктите за новия рецептурник, които са доста по-скъпи от стандартните. Директорите на ясли и градини и доставчиците са на мнение, че това не може да се случи с осигуряваните до момента 3 лева за храноден на дете.    

В забавачките вече разполагат с новия сборник, който заменя предишния от 2004 година. Старият вече е неприложим заради наредбата на здравното министерство от 2011 г., която 

не допуска предлагане на пържени храни и колбаси 

като основни ястия. Новите изисквания са в сила още от 25 октомври миналата година, но рецептурникът излезе едва преди седмица и стана повод за много притеснения. Той съдържа 430 препоръчителни рецепти. 25 от тях са адаптирани предложения на родители. В него са включени менюта за сутрешно, обедно и следобедно хранене за деца от 3 до 7 години. 

Директорите на детски градини в Пловдив, които са на кетърингово хранене, вече са получили писма от доставчиците. Те предупреждават, че за да изпълнят Наредба 6 за здравословно хранене на децата от 3 до 7 г. в пълния й размер, стойността на хранодена на едно дете трябва да е в рамките на 4,40-4,60 лв., а не 3 лева, както е в момента. Някои от фирмите даже предупреждават, че ако парите за храноден не се увеличат, ще бъдат принудени да прекратят договорите си със забавачките.

Проучване на „Марица”  сред фирмите установи и друг проблем. Идеята, разработена от екип медици и експерти в детското хранене, се харесва, но според фирмите доставчици 

новият рецептурник никак не е съобразен с действителността.

„Рецептите и продуктите са чудесни, но кухните на много от забавачките не притежават нужното техническо оборудване за приготвянето и съхранението на продукти за подобен тип рецепти, няма кадрова обезпеченост, а директорите не разполагат с нужния бюджет за подобно хранене”, смята Георги Цанков, управител на фирма за доставка на хранителни продукти. Според него цените на много от екзотичните продукти в рецептите, които се внасят от трети страни, са изключително високи, а и е възможно да претърпят и ново увеличение заради пандемията от COVID-19, тъй като логистиката е изключително затруднена.

Междувременно директори на забавачки алармират, че  цената на храноден за цялата 2020 година е предвидена по стария рецептурник, която е около 3 лева,  а  по новия тя излиза три пъти по-скъпо. Оказва се, че

таксите в детските градини не са променяни от 10 години,

когато средната заплата е била 600-650 лв. Кметовете обаче се страхуват да направят промяна, чрез която родителите да споделят част от отговорността за здравословното хранене на децата си, защото се страхуват, че ще им падне рейтингът.  

Друг проблем е осигуряването на готвачите, които да се справят с новия рецептурник. Повечето от сегашните са пред пенсия и не са чували за гаспачо, смути, кюфтета от червена леща и салата с елда и авокадо. Да приготвиш тези чудеса на кулинарията си е висш пилотаж в кухнята. Готвачите, които умеят това, обикновено са ангажирани от скъпите ресторанти и големите хотели, където работят за 1500 лв. и отгоре, а забавачките нямат възможност да осигурят и половината от подобна заплата. Държавата и общините трябва да реагират светкавично на проблема. Инач​е новият рецептурник за детско хранене ще бъде поредната добра идея у нас, останала само на хартия, алармират директорите. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?