49

Проф. Сербезова обеща 604 млн. лв. повече за пациенти и медици през 2022 г.

„С подписването на Националния рамков договор за медицинските дейности смятам, че промяната в здравната система е в ход. През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях. С Анекса към НРД 2022 слагаме приоритет върху профилактика и превенция; електронно здравеопазване; детско и майчино здравеопазване; увеличение на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенството в доходите; ефективност, прозрачност и контрол на медицинската дейност. Това е промяната, за която говорим и в името, на която действаме.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при подписването на Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. „Фокусът трябва да бъде върху здравето и благоденствието на българските граждани. Разликата е, че тези средства трябва да се отпускат срещу конкретни резултати с ясна концепция и стратегия“, подчерта министърът. 

Националният рамков договор предвижда ръст от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в сила със задна дата от 1 януари 2022 г. Средно с 25% ще е увеличението от 1 май 2022 г. в болничната помощ, обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов. „Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от много години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока превенция и профилактика спрямо болничното лечение. Друг много важен акцент е електронното здравеопазване. С изработването на наредба на министъра на здравеопазването, която е към края на своето обществено обсъждане, ще се регулира начинът на попълване на данните в Националната здравно информационна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно  до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към реално електронно пациентско досие“, обясни доц. Пандов. 

Заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посочи, че с новия НРД ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти. „От 1 май до началото на август лечебните заведения трябва да осигурят брутни заплати на персонала в размер на 2 000 лв. на лекар, 1 500 – на медицинска сестра, 910 лв. – на санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не успеят да изпълнят изискванията за основни заплати по Колективния трудов договор, то тогава те отново ще работят с увеличени цени, но в размер на 15%“, уточни д-р Брънзалов. „Много тежки бяха разговорите докато намерим правилния подход да бъдат насочени средствата там, където да бъде изпълнена политиката на държавата в определените области“, заяви от своя страна управителят на НЗОК Проф. Салчев.

На подписването на Анекса към НРД присъства и председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев. „Видях един истински преговорен процес, в който имаше едно партньорско начало без да има разделение на позиции на по-голям и по-малък партньор. Смятам, че качеството на създадения проект като Анекс към НРД отговаря на нуждите и на условията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за добро“, посочи доц. Тонев. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бай Асен

Бай Асен

29.04.2022 | 19:50

Поправка - само за медиците, пак едни 600 милиона в джоба, а здравеопазването пак на африканско ниво!

Отговори
1 0
Георги

Георги

29.04.2022 | 19:18

Ах Асена Асена ти си само за любов родена, хубаво ги даваш тези пари но крадливите директори пак ще вземат по двеста бона на месец а сестрите и пациентите ще пият по една студена вода

Отговори
1 0
Диди Дайсон

Диди Дайсон

30.04.2022 | 08:07

Така всичко изглежда чудесно???Но така ли е наистина?Въпреки недостига на мед.кадри/висши и средни/в коя страна по света-личния лекар е соц.чиновник?Да издава ежедневно десетки хартиени бележки за:детски добавки,за отсъствия от ДГ,за отсъствия от училище,за зелено училище,за поредна екскурзия!Да се изсипят в кабинета 50-60 деца,48 часа преди пътуването за тази АБСУРДНА бележка ,че детето е здраво да пътува???Лекар с висше обр-е ,да пише ежемесечно по 250-500 фалшиви бележки/хартиена плява/!!!Г-да които сте начело на БЛС,за това хартиено бреме на колегите си ОПЛ,вие трябва да се погрижите,защото преди години-училищните секретарки пишеха за детските бележки,на база присъствия!А не да ходят на училище,когато си искат?А за пътуване на екскурзия след 2 ДНИ-САМО ОНЗИ горе с главно Г ,знае дали след 2-3 часа детето няма да е с температура,да повръща и да е болно ,но заради желанието си да заблуди родителите си!Махнете тази хартиена плява от задължението на лекарите,оставете ги да се занимават със здраве и медицина -сега са превърнати в някакви социални чиновници-писари!!!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?