Проф. Марианна Янева: Друг договори томографа в КОЦ, аз само подписах

Право на отговор:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публикация от 03.08.2020 година във вестник „Марица“ с наименование: „Скандал! Кандидат за шеф на Онкото подписала договора за скъпия томограф“, бих искала да ми бъде предоставено право на отговор. Аз твърдя, че фактите, които са изнесени в посочената статия, са неточни и са интерпретирани неприемливо с цел да ме дискредитират. Общоизвестни са следните факти по изложения в статията случай:

При избирането ми от Общински съвет Пловдив за временно изпълняващ длъжността управител на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД и след извършване на вписването на това обстоятелство в Търговския регистър  при Агенцията по вписванията на 09.12.2016 година, заварих проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка, монтаж и въвеждане в експлоататция на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД. Решението за избор на изпълнител №275 от 23.11.2016 година на предишния управител на лечебното заведение беше влязло в сила. За мен като възложител – в качеството ми на управител на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, макар и временно изпълняващ длъжността, имаше една единствена правна възможност да подпиша договора с избрания изпълнител. Това мое действие е извършено на 19.12.2016 година при така нареченото „условие на обвързана компетентност“, т.е. не съм  имала друг правно издържан ход, освен да подпиша договора с избрания изпълнител. Още повече, докато няма закупен, доставен, монтиран и въведен в експлоатация скенер в „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, се ползва платена външна услуга и пациентите се изпращат в други  лечебни заведения за извършване на изследвания за сметка на Онкото. 

С цел подобряване за „КОЦ-Пловдив“ ЕООД на условията на договора за доставка, монтаж и въвеждане в експлоататция на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, след провеждане на преговори с изпълнителя „Меркурий комерсиал“ ООД, в рамките на позволеното от Закона за обществени поръчки, на 02.03.2017 година подписах Анекс към Договора от 19.12.2016 година за доставка, монтаж и въвеждане в експлоататция на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД. Съгласно уговорката в него изпълнителят „Меркурий комерсиал“ ООД се задължава да осигури гаранционна поддръжка на доставеното оборудване за срок от 36 /тридесет и шест/ месеца, вместо за срок от 12 /дванадесет/ месеца, покриваща профилактики и ревизии, посещение на място и отстраняване на повреди, части и труд за подмяната им /без принадлежности и консумативи/, включително и подмяна на тръби. Гаранционният срок започва да тече от датата на подписване на финалния приемо-предавателен протокол, удостоверяващ тестването и пускането в експлоатация на оборудването. 

Във връзка с горното бих искала да обърна внимание на следното: в проведената преди вписването ми като управител на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф, няма поставено изискване за доставка на втора тръба за компютърния томограф. При подписване на договора с изпълнителя аз не съм разполагала с правни инструменти за поставяне на подобно изискване. Ето защо по време на моето управление съм предприела правни и фактически действия за предоговаряне условията на договора в полза на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, естествено доколкото Закона за обществените поръчки позволява това. Осигурена е подмяна не на един брой тръба, а на колкото броя тръби е необходимо, в рамките на удължения от изпълнителя гаранционен срок от 12 /дванадесет/ месеца на 36 /тридесет и шест/ месеца. По този начин на лечебното заведение са спестени пари за поддръжка за период от 2 /две/ години. Гаранционният срок е изтекъл на 20.06.2020 година. За съблюдаване изпълнението на договора и анекса към него отговорност и грижа има настоящото ръководство на болницата.

 

С уважение,

Проф. д-р Марианна Янева, д.м.н.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
.......

.......

06.08.2020 | 11:08

Дали някой вярва? Горката,тя нищо не знаела. Те другите били виновни. Нали за това са те назначили,за да подпишеш.

Отговори
0 0
Петър

Петър

22.09.2020 | 11:51

Браво, проф. Янева! Достоен отговор от достоен човек! Жалко за другите участнизи в тази "комедия", но така е във време на безвластие, на безпаметност и безхаберие.

Отговори
1 0
Пуста корупция!

Пуста корупция!

04.08.2020 | 22:59

За нищо не става, ама се е взела на сериозно!

Отговори
2 1
Метлата е на вратата на Янева!

Метлата е на вратата на Янева!

04.08.2020 | 22:55

Горката! Съжалявам Ви!

Отговори
3 1
Хихо

Хихо

22.09.2020 | 11:52

Съжалянай себе си, а не достойните!!!!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?