46

Проф. Мариана Мурджева: Време е да се поставят противогрипни ваксини

Разговаря Илияна Ангелова

В периода на повишаването на болните с простудни и вирусни заболявания очакваната вълна на грипни вируси и варианти на COVID-19 възникват много въпроси как да предпазим себе си и близките си от заразяване, какви ваксини да си поставим и възможно ли е да ги комбинираме. За отговор на тези въпроси потърсихме мнението на проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и специалист по микробиология и клинична имунология. 

- В аптечната мрежа вече се появиха противогрипните ваксини за тази година. Има ли „краен срок“ за поставянето им, за да има полза от тях?

- Добре е противогрипните ваксини да се поставят до края на месец октомври или началото на ноември. Поне 2-3 седмици са необходими на имунната система да подготви имунната реакция, включително и имунната памет срещу вируса на грипа, за да бъдем защитени срещу най-честите щамове, които се очакват да се разпространяват през тази зима.

- Ваксинираните вече срещу COVID-19 да се имунизират ли и срещу обикновения грип? 

- Да, добре е да се ваксинират и срещу грип, ако попадат в рискова група.

- Защитени ли са ваксинираните срещу COVID-19 от другите грипни вируси?

- Не, не са защитени. Причинителят на грипа и SARS-CoV-2 са различни вируси, които принадлежат към различни семейства и имат различни имунологични характеристики.  А всяка ваксина създава имунитет точно срещу определен причинител, т.е. само срещу единия или само срещу другия вирус. Така че не може да се очаква традиционните противогрипни ваксини да ни предпазят от COVID-19, или обратно - тези срещу COVID-19 да ни осигурят защита и срещу грип.

- Възможно ли е да се поставят и двата варианта? Ако не, кой да предпочетем?

- Да, възможно е. Добре е да има интервал около 20 дни между поставянето на двете ваксини.

 В момента има леко повишение на броя на случаите от COVID-19, причинени от новите подварианти на ​омикрон ​- BA.5 и BA-2. Възможно е да има нова вълна през ноември, така че на рисковите контингенти  е препоръчително да се постави най-напред новата ваксина срещу COVID-19, която вече е достъпна в нашата страна и е по-ефективна срещу омикрон.

- Въпреки че се разпространява по-бързо, в момента вариантът на COVID-19 протича по-леко и преминава по-бързо. Умори ли се вече коронавирусът?

- Ще трябва да се научим да живеем с този вирус. Допуска се, че SARS-CoV-2 ще продължава да инфектира около 50% от населението всяка година, дори и да се появи различен от омикрон вариант. За сравнение, в САЩ грипът засяга 10-20% от американците всяка година.

Почти трите години, откакто  SARS-CoV-2 циркулира по света, ни научиха, че едва ли ще се умори. Той продължава да заразява и да мутира, макар че към настоящия момент последните мутации от началото на тази година показват, че протичането на заболяването е по-леко, отколкото през миналата есен и предходните години. Преминаването на вируса и продължителното му развитие  при имунокомпрометирани пациенти (т.нар. персистираща вирусна репликация) създават предпоставки за неговото мутиране и появата на варианти с променени биологични свойства. А вече зачестилите повторни заболявания (реинфекции) от COVID-19 предполагат, че имунният отговор  е краткотраен, и вероятно, както и при грипа, ще се препоръчват ежегодни ваксинации за някои хора в риск от развитие на по-тежко заболяване.

Въпреки че сега повечето инфекции и реинфекции от COVID-19 като цяло протичат по-леко, ние не знаем какви ще бъдат последиците дори и от леките повторни инфекции и дали те няма да имат кумулативен ефект.

ВИЗИТКА

Проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, е ректор  на Медицински университет - Пловдив от 2019 година. Ръководител е на Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“. Началник на Лабораторията по микробиология и клинична имунология към УМБАЛ „Св. Георги“.

Проф. Мурджева има придобити специалности по микробиология и клинична имунология.

Главен координатор е на Експертния съвет по клинична имунология към Министерството на здравеопазването и заместник-председател на УС на Българската асоциация на микробиолозите.

Лекар на годината 2021 на РК на Българския лекарски съюз - Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?