Следвайте ни

Проф. Лилия Пекова: Имуномодулатори помагат при COVID инфекция

viber icon

Проф. Лилия Пекова е началник на Клиниката по инфекциозни болести, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-AД, гр. Стара Загора. Ръководител е и на Секция по инфекциозни болести към Катедра по хигиена, инфекциозни болести и епидемиология към Медицинския факултет на Тракийския университет, Стара Загора.

- Как се изгражда имунитет срещу SARS-CoV-2?

- Новата коронавирусна инфекция от 2019 (COVID-19) е сериозно заболяване, което води до широко разпространени, глобални заболяемост и смъртност.  Срещата със SARS-CoV-2 създава имунна памет, която се представя от специфични антитела и  имунологично активирани  В- и Т-лимфоцити. Това е основата за изграждане на защитен имунитет след прекарана инфекция или извършена ваксинация. 

Ваксината стимулира хуморалния имунитет с изграждане на специфични антитела към SARS-Co-V-2, докато имуномодулиращите средства въздействат върху Т- лимфоцитите, т.е. върху клетъчния имунитет. 

- Колко време продължава и доколко е напрегнат придобитият след преболедуване имунитет?

- Имунната система запазва спомена за срещата с вируса след затихване на инфекцията. Циркулиращите в тялото паметови имунни клетки и протеини могат да разпознаят и обезвредят патогена при повторна среша с него. По този начин организмът се предпазва от ново заболяване или в случай че възникне такова, то да протече по-леко. 

Продължителността на имунитета след прекарана тежка инфекция с COVID-19 все още не е ясна, тъй като не са известни точните механизми за изграждането му.  Обикновените серологични тестове за доказване наличието на антитела срещу SARS-CoV-2 не отразяват богатството и трайността на имунната памет към този агент.  Публикувано в Science проучване показва, че в 95% от преболедувалите от COVID-19 остава имунен отговор, достатъчно напрегнат да разпознае SARS-CoV-2 при нова среща до 8 месеца след това. 

- Колко време персистира постваксинално-придобития имунитет?

- Ваксините срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 дават всички основания за придобиване на добра защита срещу заболяването. Създаването на имунитет и продължителността му са много важни за бързото прекратяване на пандемията. Това води до подем на най-голямото и най-бързо внедряване на ваксини, което някога светът е виждал. 

Само продължителната широкомащабна употреба на новоразработените ваксини  може да потвърди способността им да предотвратят заразяването и да определи продължителността на постигнатия постваксинален имунитет.  

Хората, които при поставянето на първата доза от двуразовите ваксини се намират в инкубационен период  след заразяване с COVID-19, показват антителен отговор сравним с този при получили две дози ваксина здрави лица.  

- Хранителна добавка или медикамент за стимулиране на имунитета срещу COVID-19 инфекция?

- Хранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които не се използват самостоятелно като храна, независимо от това дали притежават хранителни свойства. Голяма част от хората приемат хранителни добавки, особено напоследък в хода на пандемията Covid 19. За жалост липсват научни доказателства за тяхната ефективност, независимо от клиничната форма на заболяването. Препоръчваните хранителни добавки към лечението на леките и средно-тежки форми на SARS-CoV инфекцията са витамините В1, С, D, микроелементите цинк и селен, за които се знае че имат антиоксидантни свойства и подпомагат имунитета. Колкото и полезни да са хранителните добавки в потенциална профилактика срещу COVID-19, все пак те си остават добавки, така че в никакъв случай не могат да се ползват самостоятелно. 

Микронутриентите (витамини и минерали) са от решаващо значение за добре функциониращата имунна система и играят жизненоважна роля за насърчаване на здравето и хранителното благосъстояние но не могат да предотвратят, нито да излекуват SARS-CoV-2 инфекцията.

В този ред на мисли основно значение имат медикаментите, на които се възлага приоритет в борбата срещу COVID-19.

- Има ли вече специфично лечение в борбата срещу COVID19  инфекцията? Препоръчва ли се провеждане на имуномодулация при COVID19? 

- Пандемията COVID-19 все още не разполага със специфично лекарство за благоприятно повлияване клиничния ход на заболяването. Разчита се на палитра от медикаменти, които въздействат върху  различни аспекти на болестта. Имуномодулацията, да, тя има смисъл в протекцията и контрола на COVID-19, особено при деца и възрастни, както  и при хора с хронични заболявания. Трябва да се препоръчват имуномодулиращи  средства обаче, за които има проверени научни данни. 

- Може ли контактни на заразени с COVID19 пациенти да приемат профилактично имуномодулатори?

- Да, на тези лица се препоръчва да приемат имуномодулиращи средства, които да помогнат за предотвратяване развитието на инфекцията или за нейното по-леко протичане. Такова средство в България е inosine acedoben dimepranol. Използването му показва  добри резултати, особено при високорискови пациенти  - хора над 65 години и такива с множество съпътстващи заболявания. Доказано е че Inosine acedoben dimepranol стимулира Т-клетъчния имунитет, т.е. естествената защита на организма. Според една статия на проф. Иржи Беран от Чехия  броят на фатално завършилите пациенти при обследвани 301 случая с тежка Cоvid-19 инфекция е сведен до 11,9% благодарение използването на inosine acedoben dimepranol.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?