71

Проф. Ива Христова: Има много хора, които боледуват от коклюш без да знаят и сеят заразата

175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все още се очаква анализът за миналата седмица, но ще бъдат може би малко над 280. Това означава, че имаме епидемична ситуация, но още е рано да се говори за епидемия.

Това заяви вчера пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това означава, че имаме немалко болни, които предават заразата дори без да знаят, т.е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични. Очакваме в следващите седмици да се повиши заболеваемостта", посочи тя и обясни, че в момента се наблюдават епидемични взривове в определени колективи.

По думите <210> в момента най-много са случаите в София-град, но над половината области в страната са съобщили за случаи.

И в момента у нас предписанията са да се прегледа кои деца са изпуснати, каза проф. Христова и добави: "91-92 процента е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати".

Специалистът отново обясни, че това е единствената надеждна превенция и призова хората да не отклоняват ваксинацията с всякакви извинения, защото това може да коства тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години: "Ваксинирането предпазва от заболяване. Второ - ако все пак се случи заболяване, то ще е по-леко. Трето - носителството и шансът да се предаде на някого е много по-кратко".

Проф. Ива Христова обяви, че най-голяма част от болните са деца в училищна възраст. Според нея карантинирането на клас в училище е много ефективен начин да се стопира разпространението.

Има единични случаи и на заболели по-възрастни хора. "Възрастните сме ваксинирани с надеждна ваксина и сме със стабилен имунитет. За поголовно ваксиниране на всички към момента мисля, че не е оправдано".

Проф. Христова отбеляза също, че новородените са с най-висок риск от усложнения и смърт. 

 

При тежки състояния се стига до гърчове

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в семейството от по-големи братя и сестри или от други възрастни членове. Инкубационният период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход. При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
празни приказки

празни приказки

23.04.2024 | 16:05

Ами, ваксинирайте всички желаещи! Така ще се създаде имунитет! За последните 30 години имало ли е реваксинация? Никой не знае!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?