49

Проф. Хинков: В райони без интернет е-рецепти не могат да се изпишат

Заразените с COVID не могат да гласуват

По повод разрастващия се скандал с е-рецептите, ще има кратка отсрочка, защото съществува вероятност в отдалечени краища на страната те да не могат да се изпишат.

"Има райони без интернет, до края на месеца ще преценим дали ще я направим тази промяна - обясни в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. - Проектонаредбата ще се публикува за обществено обсъждане, не искаме да остане човек без лекарство, това не означава отстъпление, дигитализацията трябва да върви." Според него така или иначе българските лекари в продължение на две години вече действат в рамките на хибриден модел - с хартиени и електронни рецепти. "Те все по-бързо се научават да ги изписват, протоколните лекарства също се отпускат по този път, но липсата на достатъчно контрол е от другата страна - в аптеките и там ще се насочат усилията на МЗ с въвеждане на допълнителни мерки", уточни професорът. 

"Има тенденция да се подменят лекарства, а трябва да се спазва това, което е преценил лекарят, само тогава пациентът е защитен, защото лекарят преценява - обясни министърът. - Тоест, имаме проблеми, които трябва да решим." Според него няма избързване, защото сега се вижда, че проблемите са предимно в аптеките. 

"Това не е персонална битка, трябва да се изсветли пътят на лекарството от влизането му в България до пациента и излизането му от страната", допълни още той. 

Както вече стана ясно, заразените с COVID не могат да гласуват, защото по сегашния закон те са длъжни да спазват карантина, обясни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Има райони без интернет,

Има райони без интернет,

27.10.2023 | 09:01

И управляващи без мозък.

Отговори
11 0
управляват ни късогледи и некомпетентни

управляват ни късогледи и некомпетентни

27.10.2023 | 08:55

Не само без Интернет! В голяма част от страната няма аптеки! И няма обществен междуселищен транспорт! България не е само София! (не както обясняваше един лекар по радиото - "като няма в едната аптека, да отидем в другата")

Отговори
12 0
E U

E U

27.10.2023 | 08:53

ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА изписана от ЛЕКАР има ВСИЧКИ АТРИБУТИ ПО ЗАКОН!!! ПОДПИС, ПЕЧАТ НА ЛЕКАРЯ, УИН КОД, ДАТА, ИМЕНА НА ПАЦИЕНТА, AДРЕС НА ПАЦИЕНТА, ЕГН!!! КАКВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИСКАТ ЧИНОВНИЦИТЕ ТУК??? Пръстов отпечатък на ЛЕКАРЯ и ПАЦИЕНТА ЛИ??? MИЗЕРНИЦИ! Ще се гаврят и e..бав,,ат с хората!!! И НЕ, НЕ Е ИЗИСКВАНЕ НА ЕС ТОВА - В ЕВРОПА САМО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА САМО ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ - ЛЮКСЕМБУРГ!!! Навсякъде другаде има и ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ, абсолютно ЗАКОННИ И ВАЛИДНИ!!!!

Отговори
13 0
E U

E U

27.10.2023 | 08:51

Аз от доста години си пазарувам с хартиена рецепта в чужбина. Последния път бях в Холандия. Единственото, което правят в аптеките е да ми скандират рецептата. Ако купувам АБ ми задържат рецептата. Ако на рецептата има и други медикаменти, срещу АБ записват дата, на която са ми го продали за да не го купя втори път. И лекарствата са по-качествени и срокът им е по-дълъг. Нормална държава, нормални министри, нормални закони и пациентите са добре. Чудя се обаче, какво ще правят възрастните хора по селата, които не пътуват в чужбина. То е ясно какво, нали Хинков...

Отговори
12 0
Бебревенска

Бебревенска

27.10.2023 | 08:50

Господин Министър, защо дискриминирате всички лекари които нямат достъп до електрония вариант на бялата рецепта? А не са малко и тия лекари, които са в пенсионна възраст и така не могат даже за себе си да изпишат АБ или антидиабетно лекарство. Тук попадат и лекари работещи в много от институциите. И какво не намирате в обикновените рецепти на хартия-всякакви данни за идентификация на българския лекар и на пациента има в тях ако са изписани както трябва с всичките им реквизити? Поставете се мястото на пациент в преклонна възраст и няколко заболявания и какво излишно натоварване на ОПЛ става сега когато трябва по няколко пъти да корегират електронна рецепта.

Отговори
10 0
Неанонимен

Неанонимен

27.10.2023 | 08:48

Ами като не могат да се изпишат, защо се гаврите с лекари и пациенти тогава? Върнете ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА и не дискриминирайте колегите си! В цяла Европа е ВАЛИДНА тази рецепта, само вие се пишете по-католици от Папата!

Отговори
14 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?