Следвайте ни

Проф. д-р Мариана Мурджева: Не може да допуснем студенти да заразяват пациенти

viber icon

През новата учебна година студентите от Медицинския университет - Пловдив ще могат да присъстват на практическите занятия, ако са ваксинирани срещу ковид, преболедували или покажат отрицателен PCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите или упражненията. Това предвижда издадена на 20 август заповед на Ректорския съвет, която предизвика бурни обществени дебати и противоречиви мнения. По този повод потърсихме за коментар ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

 

- Ректорите имат право на автономни решения, каквато е заповедта с въведените мерки за практическите занятия в МУ 

- Няма дискриминация, защото отказалите да спазят изискванията може да се обучават дистанционно

- Нямам опасения, че може да се стигне до провал на учебната година

 

- Проф. Мурджева, каква е целта на заповедта, с която МУ-Пловдив изисква студентите да представят документ за своя ковид статус?

- Голяма част от нашите студенти се обучават в клиничните бази на университетските болници. Именно този факт налага студентите да имат ясен статус по отношение на COVID-19. Това ще изясни риска от заразяване на пациентите, чрез които те придобиват познания в близък контакт. Някои от болните са с много висок риск от усложнения на фона на основното заболяване. Това са онкоболни, хематологично болни, имунокомпрометирани, пациенти на имуносупресивна, химио- или лъчетерапия, с доказани имунни дефицити, с тежки операции в гръдната или коремната кухина. Или пък са пациенти в реанимация, с автоимунни заболявания. С една дума, някои от тях са в увредено общо състояние. Именно тази специфика на образованието по медицина налага спазване не само на противоепидемични мерки по безспорни медицински индикации, които да осигурят безопасна среда при обучение при болните, но и опазване на човешкия живот и здраве на рисковите пациенти, както и на другите студенти и медицинския персонал в лечебните заведения. Медиците и студентите по медицина имат преди всичко морално и професионално задължение да опазят здравето на пациентите. Чрез тази заповед ние целим точно това.

- Защо взехте такова решение, без да има предварителна наредба на национално или областно ниво?

- Наредбите на национално или областно ниво могат да бъдат издавани от Министерството на здравеопазването, но висшите училища в България имат автономното право по Закона за висшето образование да въвеждат необходимите мерки, за да обезпечат учебния процес. Така че тази заповед не противоречи на ЗВО, имайки предвид обстоятелството, че ние стартираме учебната година в състояние на четвърта вълна на инфекцията. В този смисъл ние сме длъжни да осигурим такъв учебен процес, който да пази здравето и на пациенти, и на студенти, и на преподаватели, и да не доведе при необосновано поведение до заразяването на всички тези хора и срутване на системата на здравеопазване. Представяте ли си, ако университетските болници биха били източник на такава инфекция, внесена от студенти? В една група има по 10-12 души и ако те бъдат в една стая с двама-трима болни, когато кихне един от тях, той ще зарази всички останали, тъй като репродуктивното число на този вирус е много високо - към 1,3. 

- Имате ли информация дали други учебни заведения в България ще последват примера на МУ-Пловдив?

- Не, нямам информация. Пак казвам, че това са автономни решения, които могат да вземат ректорите. Но такива решения има в Европа, както и в други чуждестранни университети. В САЩ те са стотици. Такава практика има и в университета в Илинойс, университета в Онтарио, в Чехия, във Франция, в Германия, в Университета Аристотел в Солун, в Истанбул. Това е практика, която е въведена на много места.

- Напоследък учените потвърждават възможността ваксинираните и преболедувалите също да бъдат източник на инфекцията. В този смисъл защо се изисква тест само от неваксинираните и непреболедувалите студенти?

- Защото вероятността от предаване на заразата от ваксинираните и преболедувалите е доказано по-ниска. Още с въвеждането на наличните четири ваксини в нашата страна ние неколкократно сме подчертавали този факт, че точно тези ваксини нямат стерилизиращ ефект върху вируса. Да, ваксинираните могат да бъдат заразени, но е доказано, че при тях се минимализира рискът от тежко боледуване, хоспитализация и морталитет.

Също за преболедувалите е интересно да се знае, че едва 7 на 1000 от тях се заразяват повторно, и в този смисъл съветвам студентите да четат специализирани издания в научни бази данни, за да получат достоверна информация с доказателства и коректни интерпретации на тези данни. Ние също правим научни изследвания по проекти за нивото на имунния отговор и установяваме надежден имунен отговор при повечето преболедували и ваксинирани с различна продължителност. Така че имаме известна яснота. Ние имаме данни за преподавателите, които работят при нас, защото поддържаме локален регистър на боледуващи, карантинирани и ваксинирани. Но нямаме яснота за студентите и за да получим тези данни, трябва да направим минимално усилие без натиск за ваксиниране, защото даваме и други опции.

- Това означава, че студентите, които не са ваксинирани и не са преболедували, трябва ежеседмично да се тестват.

- Тези, които не желаят да изпълнят нито едно от условията, могат да влязат в алтернативно обучение. Също така им даваме възможност за присъствено обучение в симулационния тренировъчен център, който има много добра практическа база. Това ще се комбинира и с онлайн обучение.

Същите тези студенти, предполагам, прекрасно знаят, че за всички онези, които имат медицински контраиндикации за ваксиниране, които боледуват по време на семестъра, независимо дали от COVID-19, или от друга инфекция, даваме възможност упражненията да се отработват. При промяна на епидемичната обстановка могат да бъдат включвани и в присъствени упражнения и по този начин да компенсират липсата на присъствени занятия с пациенти. Така че има различни варианти, които мислим допълнително да разпишем в заповедта, за да бъдат много ясно и конкретно уточнени тези сценарии. Но това, което предлагаме, не е нова възможност и затова не сме го разписали в същата тази заповед. Ще направим всичко възможно, за да получат повече яснота. Ще направим всичко за приемането на тази заповед по-лесно и осъзнаване на необходимостта от опазване на здравето при работа с болни хора.  

- Как обяснявате новите изисквания - предвид наличието на различни инфекциозни болести, за които не е нужен документ за отсъствие на инфекция, за достъп до присъствени упражнения?

- Тук става въпрос за съвършено различни неща. Тези други инфекции имат различно развитие, различен заразен потенциал от COVID-19, различни механизми на предаване на заразата. Да вземем сифилиса, който е една инфекциозна болест и се предава по полов път. Хепатит B, това е друга инфекциозна болест. Имаме пациенти с нея в нашата Инфекциозна клиника. Това е заболяване, което се предава чрез венозни манипулации, но у нас всички студенти са задължително ваксинирани още при раждането си. Имаме случаи и на марсилска треска, която се предава чрез ухапване от кърлежи. Има и чревни инфекции. Всички тези заболявания, които в момента се срещат в нашата страна, първо не са релевантни на високия риск за опасност за здравето, какъвто риск носи този коронавирус, тъй като е с високо репродуктивно число.

Второ, към настоящия момент нямаме данни за епидемия от други респираторни вируси с високо репродуктивно число, които да наложат вземането на подобни мерки. Няма обявени такива не само в България, но и в повечето други страни.

Последното, което искам да кажа за тези други инфекциозни заболявания, е, че няма ваксини за някои от тях - за сифилис, гонорея… Дори и да има студенти с такива полово предавани инфекции как ще предадат те тази инфекция на пациентите? С кихане и кашляне? Така че говорим за съвършено различни неща.

- По време на грипните епидемии изисква ли се от студентите да бъдат ваксинирани?

- Не, не се изисква, но можете ли да ми посочите грипна епидемия, при която да се е стигнало до подобна пандемия, при която да е имало толкова тежки усложнения, включително и постковид синдром? Която да е засягала толкова тежко и деца с мултисистемен възпалителен синдром? Ако има такъв аналог -  не дай боже да се появи в следващите месеци и години - аз мисля, че ще бъдат взети адекватни мерки на епидемичната ситуация.

- Как ще се защитите от обвиненията в дискриминация?

- Вероятно това е юридически въпрос с медицински аспект. Вече има подобни решения в съда. В Чехия и в Илинойс има оспорване на решение на тамошни вузове за ваксиниране на студенти и преподаватели и съдебното решение категорично одобрява мярката на университетите с оглед на епидемичната обстановка, която изисква прилагане на мерки в интерес на общественото здраве.

Аз не се плаша, че този въпрос може да бъде решаван в съда. Много мои колеги преподаватели, много студенти и голяма част от обществото също считат, че предложените в тази конкретна заповед мерки не са дискриминативни, защото те дават право на избор при установяването на ковид статуса на студентите преди започване на учебната година.

Надявам се, че не само студентите, но и обществото осъзнава, че това обучение по медицина дава не само права, но и налага определени задължения за бъдещите медици, които са свързани с опазването на тяхното индивидуално, но и на общественото здраве. Бих попитала тези, които твърдят, че не са равнопоставени при тези мерки, които се вземат навсякъде по света, дали същите те не дискриминират болните, с които работят, и колегите си? Тези хора също имат право на здраве, да не бъдат застрашавани. Всеки студент по медицина има право да не се ваксинира, но той не трябва да застрашава правата на другите.

- Предвижда ли се възможност университетът да поеме разходите за тестове, каквато организация вече има в някои чужди учебни заведения?

- Този въпрос аз не мога да го реша сама. Той се решава на друго ниво. Може да се обсъди такава възможност поне за началото на семестъра.

На тези, които твърдят обаче, че МУ има лаборатория за  подобен тип изследвания, искам да поясня, че PCR лабораториите и антигенните тестове не са в медицинските университети. Те са в лечебните заведения. Очевидно някои хора не правят разлика между учебна, научна и диагностична дейност. Така че такива тестове ние не правим. Те се правят в лечебните заведения, но сигурно ще обмислим и възможността за подпомагане поне в началото на тестването на студентите.

- Възможно е на някои студенти да им натежи финансово…

- Те имат и други опции. Но 15-20 лв. е един тест. Понякога студентите оставят такива пари за едно посещение в заведение.

Има и индивидуални възможности да разгледаме всеки един казус в зависимост от социално-битовото състояние на всеки студент. Медицинските противопоказания за ваксиниране също ще бъдат взети предвид. Много казуси могат да бъдат разглеждани индивидуално, стига студентите да поискат да правят това. Към настоящия момент никой от студентите не е отправил официално запитване по отношение на тази заповед. Няма официална критика или предложение как да се коригира. При нас в МУ-Пловдив такива писма, жалби не са постъпили. Всичко е в социалните мрежи и медиите.

- Асоциацията на студентите медици подкрепи антиковид мерките. Има ли все пак нагласи за протест сред студентите и възможно ли е новите изисквания да провалят учебната година?

- Аз не съм уведомена за такъв протест на студенти. Не мисля, че новите изисквания ще провалят учебната година. Има много студенти, които подкрепят тази заповед и няма как да се провали учебната година. Те ще започнат присъствено обучение, ще влязат в клиниките. Мерките ще минимизират риска от разпространение на заразата. Така че ние ще имаме студенти и през този семестър.

А вече другите, които не са съгласни с тези мерки, нека да предложат адекватна на тях алтернатива. Склонни сме на дискусии, за да поставим някои от протестиращите в момента студенти в по-комфортни условия.

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Батко

Батко

09.09.2021 | 11:24

Който не иска да се ваксинира, да ходи да мете улиците! Аман от псевдо доктори!

Отговори
0 0
Взривопасна комбинация от род и идеология

Взривопасна комбинация от род и идеология

26.08.2021 | 18:25

Мурджева е не само от стар комунистически род но е и още по лошата комбинация И от чифутски род А определението Фашист бледнее пред тази комбинация от родове Но пък са идеалния материал за сапунчета Много лой имат натрупана За простотия да не говорим В огромни количества А за наглост пък ич няма да коментираме Няма мерна единица която да определи наглоста и

Отговори
8 2
Здравчева

Здравчева

26.08.2021 | 16:37

Мурджева да поеме отговорност за живота и здравето на децата!

Отговори
14 3
Пепи

Пепи

26.08.2021 | 16:15

Подкрепям решението за ваксиниране на студентите, но не само учещите медицина, а всички!Ваксиниране и на работещите с болни медицински лица, те си траят, а са най-опасни!Зъболекарите все минават между капките, а те най-много заразяват!Личните лекари също да са ваксинирани!

Отговори
5 16
.!.

.!.

26.08.2021 | 15:30

Вярно ли е,че ваксините предизвикват стерилитет и ако да, не тряба да ваксинираме младите.Конспирациите от началото на пландемията се сбъднаха.Сертификатите са разграфени за 8 дози,а тук уж плахичко говорят за трета,след месец за четвърта и така до края на света.Ще ни ловят ли по улиците да ни спасяват,като в Австралия.Спокойно може да ни кажете,защото няма да предприемем абсолютно нищо-ще си блеем кротко.

Отговори
8 5
Пенелопе

Пенелопе

26.08.2021 | 15:21

Ваксинираните освен че разнасят вируса също се и разболяват. И къде е логиката??? Освен това съобщавайки броя на починалите от вируса защо крият колко от тях са ваксинирани?

Отговори
16 2
??????

??????

26.08.2021 | 15:02

И на всичкото отгоре понеже са ваксинирани не им правят ПСР като на неваксинираните и сеят ли сеят зараза

Отговори
15 1
Кирилов

Кирилов

26.08.2021 | 14:26

Мурджева нека обясни, защо шведите са най-добре след като нямаше затваряния на училища и ресторанти и са с най-възрастното население а гърци и испанци дето не се показваха по улиците и са ваксинирани са най-зле?

Отговори
21 6
Батко

Батко

09.09.2021 | 11:23

Че то просто като фасул, ама трябва мислене. Шведите са дисциплиниран народ, не са разпасани гуляйджии като нас. Доктор да ти обяснява, като нямаш акъл едва ли ще разбереш.

Отговори
0 0
СПБ

СПБ

26.08.2021 | 14:00

Като чета коментарите разбирам че народа ни е масово невъзпитан и необразован. Знае само да чете жълти страници на телефона и не вярва на науката, защото не чете. Проф Мурджева е учен от световна величина. Това го знам от лекари в Германия. Дори съда по правата на човека в Страстбург дава положителни решения за ваксините. В Европа понеже масово са ваксинирани няма онлайн обучение вече.

Отговори
8 20
ХАХАХАХА

ХАХАХАХА

26.08.2021 | 15:45

БААААААААААААААААААААХТИ ГЪЗОМИЙНИКА ДЕТ СИ

Отговори
8 4
Новина

Новина

26.08.2021 | 16:17

Ти си промит мозък и нищо не може да се направи за теб

Отговори
3 1
3466

3466

26.08.2021 | 13:48

Война се води срещу народа.Още ли някой мисли ,че го спасяват?Стягат примката с всеки изминал ден.

Отговори
17 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?