Следвайте ни

Проф. д-р Иван Дечев: Ракът на простатата протича коварно

Клиниката по урология към УМБАЛ „Св. Георги” се превърна в център за хирургия на рака на половия член

viber icon

Проф. д-р Иван Дечев е завършил медицина във ВМИ - Пловдив. Има придобити специалности по урология и онкология и диплома по обществено здраве и здравен мениджмънт. Хабилитира се за доцент през 2008 г. и за професор през 2013 г. От 1980 г. работи като уролог и от 2010 г. е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Св. Георги". От 2015 г. е ръководител на Катедра по урология и обща медицина при Медицински факултет и директор на Департамент по езиково и специализирано обучение (ДЕСО) при Медицински университет - Пловдив. Активно работи в сферата на онкоурологията и клиничната андрология, като основните му научни разработки са в тази област. Има около 300 научни съобщения и публикации. Участвал е в написването на 2 учебника и 6 учебни ръководства. Внедрил е в клиничната практика няколко нови диагностични и лечебни методи. Специализирал е в Германия и Австрия.

-Проф. Дечев, вярно ли е, че всеки мъж, ако живее достатъчно дълго, в някакъв момент ще се разболее от хиперплазия на простатата?

-Да, това е точно така. Както доброкачествената простатна хиперплазия, така и простатният карцином са възрастово обусловени. Тоест, с възрастта нараства и тяхната честота. Всеки мъж го грози опасност от клинично изявена доброкачествена простатна хиперплазия и по-неблагоприятната ситуация - от развитие на простатен карцином. Но това, което трябва добре да се знае, е, че хиперплазията и ракът водят своето начало от различни части на простатната жлеза. Тоест, доброкачествената простатна хиперплазия никога не се превръща в простатен карцином. Но в една простатна жлеза може да има съвместно съществуване и на двете заболявания.

-Увеличават ли се случаите на простатен карцином?

- Да, за съжаление има увеличаване на болните, които постъпват при нас с простатен карцином. Вероятно това е резултат на подобрената диагностика чрез простатоспецифичния антиген (PSA). Не на последно място, здравната просвета, която се води по медиите, кара мъжете и при най-малки оплаквания да се обръщат към лекар. За щастие, в по-голяма част от случаите пациентите са с начален стадий на заболяването, а това е шанс за излекуване.

Също така в последните години се наблюдава подмладяване на карциномите. Това е характерно не само за простатния, но за всички карциноми. Ето защо през 2012 г. в състава на Национален експертен борд изработихме ръководство за клинично поведение при простатен карцином. И консенсусно се обединихме около принципа, че при мъже, при които има фамилна обремененост от простатен карцином - боледуват баща, братя, родственици от първа линия, е необходимо скринингът да започне от 40-годишна възраст. При останалите - след 45 години.

-Това ли съветвате мъжете - да правят редовно профилактични прегледи?

-Смятам, че профилактичните прегледи са нещо много важно. Защото както всички карциноми, така и ракът на простатата може да протича коварно, без симптоми. И когато се появят първите симптоми, да се окаже, че е твърде напреднал. Рационален подход е при най-малките уринарни или сексуални смущения мъжете да потърсят консултация с уролог.

Ако нямат оплаквания, трябва строго да спазват тази граница - при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином скриниг след 40 години. При мъже без фамилна обремененост - след 45 години. Има национална програма за ранно откриване на простатния карцином, като общопрактикуващите лекари могат да издават направление за безплатно изследване на простатоспецифичния антиген веднъж на две години. За разлика от другите карциноми, например на гърдата, няма национални програми, които да извършват задължителни профилактични прегледи на мъжете. Разчита се на информираността на пациентите и настойчивостта на общопрактикуващите лекари. Смятам, че нашите общопрактикуващи лекари са добре информирани по отношение на ранното откриване на простатния карцином.

-Какво е мнението ви за широкорекламираните хранителни добавки и препарати за простатата?

-Тези добавки имат значение при доброкачествената простатна хиперплазия. Пак казвам, че когато започнат смущенията в уринирането, задължително трябва да се направи консултация с уролог, за да се изключи простатен карцином. Иначе самолечението може да се окаже пагубно. Препаратите на билкова основа са безвредни. Те имат някакво значение за облекчаване на уринарните симптоми, но това облекчаване може да бъде временно. Интелигентният подход е консултацията с уролог, който да уточни тежестта на симптомите и да се назначи подходящо лечение.

-Клиниката по урология в УМБАЛ „Свети Георги” привлича пациенти от цялата страна.

-Ние имаме дългогодишни традиции, възходяща и градивна история. Миналата година отбелязахме 50 години от създаване на самостоятелна Клиника по урология към Университетската болница „Свети Георги” и 25 години на Катедрата по урология и обща медицина към Медицински университет - Пловдив. Катедрата по урология е позната. Тя е с много висок имидж не само в Южна България, но и на национално ниво. 18 лекари много всеотдайно работят. Клиниката е притегателен център за пациенти от цяла България поради професионализма на лекарите и всеотдайността в работата на сестрите и останалия персонал. Останах много приятно изненадан, когато един от нашите пациенти направи малка книжка за клиниката, озаглавена „Една елитна клиника през погледа на един пациент”. Това е много мило, много приятно. Едно безспорно доказателство за добре вършената работа.

-Разкажете някой интересен случай от вашата практика.

-Има много драматични случаи. Ние сме удовлетворени от положения труд, когато пациентът си отиде жив и здрав. В ежедневната си хирургична практика аз се занимавам с тази тежка патология ракът на половия член. Част от пациентите са в млада възраст, интересува ги и куполативната функция. Така че тази част от хирургията при лечение на рака на половия член, и то частичната ампутация на члена, е голямо предизвикателство с цел получаване на добър козметичен ефект и добър функционален резултат. Има много пациенти, които след частична ампутация на половия член съхраняват почти нормална еректилна функция. В тази част на хирургията се чувствам много спокоен. Аз съм известен като име в национален мащаб по отношение хирургичното лечение на рака на половия член и в клиниката идват пациенти от цяла България. Клиниката по урология към УМБАЛ „Свети Георги” спокойно може да се нарече център за хирургия на рака на половия член. Това го казвам с гордост, защото е резултат от дългогодишен хирургически труд и много сериозно четене.

-Кои са най-сериозните ви проблеми в работата?

-Много харесвам административната работа, върша я с голямо желание и удовлетворение. Смятам, че имам талант и в тази насока. Всеобщ е проблемът с липсата на медицински сестри. Това е много сериозен проблем, който ще се задълбочава непрекъснато. Това донякъде води до известни затруднения в работата, до предприемане на екстремни мерки за покриване на сестринския график. До момента ние успяваме да се справим. Много се радвам, че Клиниката по урология е и база за практическо обучение на медицинските сестри от Медицинския колеж. И когато те дойдат, ние се стараем да покажем привлекателността на нашата работа, добрия колектив, прекрасната атмосфера. Така че някои от тях сами да пожелаят да дойдат и да останат на работа след завършването си.

За да привлечем медицинските сестри, от една страна е доброто заплащане, от друга страна значение има и организацията на лечебния процес, атмосферата в колектива. Човек трябва да идва с желание на работа и да си тръгва удовлетворен след края на работния ден. Като началник на клиниката се старая да има добра атмосфера.

Има голям наплив от млади лекари, които искат да работят при нас. Без да скромнича, смятам, че това е и моя заслуга. Те ме познават като лектор по урология. Това е една много добра оценка за мен, която ме кара все по-добре и по-добре да си върша преподавателската работа. Миналата година на юбилея казах, че обучението на студентите е най-романтичната част на нашата работа. Но сега бих добавил: и най-отговорната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?