46
Следвайте ни

Проф. д-р Ани Кеворкян: Време е да успеем в битката с пандемията

viber icon

Проф. д-р Ани Кеворкян, дм, е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Ръководител е на катедра "Епидемиология и МБС" при Медицински университет-Пловдив. Член на УС на Българската асоциация за превенция и контрол на нозокомиалните инфекции (БулНозо)  и на Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести (НДЕИНБ).

- Проф. Кеворкян, тъй като се чуват противоположни теории, появата на Омикрон приближава ли ни до края на ковид пандемията или напротив?

- Само времето може да покаже коя от теориите е правилната. Аз лично съм по-предпазлива. Твърде кратко време е изминало от 26 ноември 2021 г., когато  Световната здравна организация (СЗО) определи Omicron (B.1.1.529) като вариант, будещ безпокойство. Първопричина за неговото доказване бе наблюдаваният подем на случаите на Ковид-19 в Ботсвана и особено в Южна Африка от началото на ноември. 

Понастоящем е доказан в повече от 77 държави в света, като скоростта му на разпространение е изключително голяма 

и не е наблюдавана досега при останалите варианти. Това предизвиква притеснения, че може да доведе до нов скок в глобалните инфекции, релативно повишаване на хоспитализациите, независимо че засега данните са за по-леко клинично протичане. Те подлежат на преоценка при натрупване на нова информация.

Ако Оmicron наистина се окаже вариант, водещ в преобладащата част от случаите до много по-леко протичане, потенциално поради уникалната си колекция от мутации, заедно с натрупването на имунно население по целия свят, може би това ще е в подкрепа на теорията  за началото на края на пандемията. В исторически план повечето пандемии продължават между две и половина до три години и половина. С течение на времето пандемичните вируси обикновено мутират и се развиват в ендемично заболяване, като циркулират с много по-ниска интензивност и по-управляеми нива. Така е протекла и грипната пандемия от 1918 г. (т.нар. Испански грип) и някои вирусолози се надяват, че това може да се случи със SARS-CoV-2. Обичайно, за да се съхранят, вирусите мутират, за да станат по-малко опасни и същевременно по-лесно да се предават от човек на човек, за да намират постоянно нови гостоприемници. Но нямаме абсолютна гаранция, че това се случва в момента с коронавируса. 

- Защо всеки нов вариант на ковид атакува все по-младите?

- При появата си  SARS-CoV-2 направи впечатление, че младите възрастни и особено децата бяха пощадени от епидемичната вълна. Обичайно при респираторните вируси малките деца и хората над 65 г. обикновено са най-уязвими. Според  Kаусат Талат, инфекционист в Johns Hopkins Bloomberg в Балтимор, рискът от тежко протичане и неблагоприятен изход на заболяването според възрастта може да бъде представен чрез U-образна крива, т.е. те са в двата края на тази крива. Но при COVID-19 по-младият край на тази крива до голяма степен е отрязан. Това обаче започна да се променя с появата на Alpha варианта в началото постепенно, а при Delta много по-осезаемо съобщенията за засягане на децата и младежите зачестиха. Началните данни за разпространението на Omicron  показват подем във всички възрастови групи, но 

по-висока е заболяемостта в диапазона 35-39 г. и 30-34 г. 

при средна възраст на населението в страната от 27 години. Едно вероятно обяснение на този факт, е че преобладаващата част от по-възрастната прослойка от населението е вече ваксинирана, както и поради много по-интензивните контакти в по-големи компании при по-младите. Възможно е обаче обяснението да има връзка и с особености на лигавичния имунитет на горните дихателни пътища при различните възрастови групи, което подлежи на допълнителни проучвания.

- Предвид всичките мутации на новия вариант как бустерните дози от ваксините ще ни помогнат да изградим имунитет?

- Още преди появата на Omicron се знаеше, че постваксиналната защита ще отслабне с времето. Това, както и  появата на нови, по-заразни варианти обяснява зачестяването на случаи на пробив, което стана причина много държави да изискват въвеждане на бустерна доза. Новите варианти като Omicron в значителна степен избягват постваксиналната защита, като ефективността на двудозовата схема на Comirnaty (Pfizer-BioNTech) за  предотвратяване на заболяване е спаднала на 33% спрямо 80% при Delta варианта, а по отношение защитата от хоспитализация на 70% спрямо 93%.  Спад в защитата срещу Omicron се отчита и при имунизираните с две дози на ваксината на Oxford-AstraZeneca. Това е свързано с факта, че  Omicron има натрупани повече от 50 мутации, от които около 30 в шипчестия (спайк) протеин на вируса, някои от които напълно нови спрямо предходните варианти.

Обнадеждаващи са данните от лабораторни проучвания в Южна Африка, използващи жив вирус Omicron. Те показат, че този вариант все още разчита на ACE2 рецептора за заразяване на човешки белодробни клетки, което е успокоително. Това означава, че вече разработените терапевтични инструменти, включително ваксините, като цяло трябва да останат полезни за борба с този нов вариант. Първите резултати от лабораторни проучвания, както и от реалния живот, доказват 

значимо нарастване на защитата срещу Omicron при наличие на трета, бустерна доза. 

Друг подход, който може да помогне за усилване на имунния отговор и защита, е подходът „смеси и съчетай“ (mix and match). Той дава възможност да се използват 2 различни ваксини срещу COVID-19 както при първична имунизация, така и при прилагане на трета доза от друга ваксина срещу COVID-19 3 до 6 месеца след курса на първична ваксинация (т.нар. хетероложна бустер ваксинация).

- Предстои навлизането на инактивираната ваксина Валнева. Какви очаквате да бъдат предимствата и недостатъците й?

- VLA2001 (Valneva) е френска кандидат-ваксина, съдържаща убит (цял вирус) и два различни адюванта за усилване на имунния отговор. Тя е на етап оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), започната на 02.12.2021. Технологията за получаването <210> е позната и използвана за ваксини срещу вирусни заболявания от десетилетия (напр. полиомиелитната ваксина, противобясната ваксина, повечето противогрипни ваксини), с висока степен на безопасност, и се съхранява в обичаен температурен режим (от +2 гр. С до +8 гр. С).  Изхождайки от опита при другите инактивирани ваксини, които обичайно се поставят в многодозова схема, най-вероятно и при тази ваксина ще се наложат повече от две дози. 

- Можем ли да очакваме, че назалните ваксини ще сразят вируса окончателно със стимулирането на локален имунитет?

- На назалните ваксини се възлагат големи надежди, като някои  учени ги оприличават на „тайното оръжие“ срещу новите Ковид-19 варианти. Според Акико Ивасаки, професор по имунобиология в Университета в Йейл, те са  „нов отговор“ на бързо мутиращия вирус, който  може да бъде намерен точно на вратата на белите ни дробове. Проучвания на неин колектив доказват, че интраназалната ваксинация осигурява широка защита срещу хетероложни респираторни вируси при опитни животни (мишки). Учени от Париж са показали, че естествената инфекция, причинена от SARS-CoV-2 предизвиква както системен, така и мукозен (лигавичен) имунитет. Но прилаганите към момента ваксини срещу COVID-19, въпреки че са достатъчно ефективни, предизвикат само системна защита. Те смятат, че разработването на ваксини, които се пръскат в носа, може да променят това и потенциално да помогнат за спиране дори на най-леките начални форми на инфекция, а оттук ще действат и върху разпространението на вируса. 

- При толкова динамична циркулация на вируса има ли опасност скоро да научим и следващата буква от гръцката азбука?

- Вирусите имат потенциал да мутират спонтанно, това е част от тяхната същност, еволюция и адаптивни механизми към човешката или животинската популация, т.е. нормално е те да се променят с времето. Понастоящем е налична оценка за нивото (степента) на мутации при повече от 25 вируса,  някои от които се характеризират с ниско спонтанно ниво на мутациите, какъвто е вирусът на хепатит В, докато при други като HIV, грипните вируси са силно изменчиви. За съжаление, коронавирусите и по-специално SARS-CoV-2 показа по-високо ниво на изменчивост, отколкото първоначално се предполагаше. 

Изхождайки от това, е напълно възможно да се появи и нов вариант 

Към момента вариантите, будещи безпокойство и обект на наблюдение от СЗО, са 5: познатите вече на всички Alpha  (В.1.1.7), възникнал в Великобритания, Beta  (В.1.351) в Южна Африка,  Gamma  (Р.1) в Бразилия, Delta (В.1.617.2) в Индия и Omicron (B.1.1.529) в Южна Африка. Една от хипотезите, за които споменах, е, че пасирайки се през много хора, неговата вирулентност ще намалее и ще стигне до тази на баналните респираторни инфекции. Само времето ще покаже дали това ще се потвърди.

            Искам да завърша оптимистично, използвайки мисълта на Колин Пауъл: „Няма тайни на успеха. Той е резултат от подготовка, здрав труд и учене от грешките“. Отнесено към нашата битка с пандемията, смятам, че човечеството за тези две години научи много, включително и от взетите грешни решения, положи и продължава да полага много усилия за справяне и е време да очакваме успеха.

 
Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Валентина

Валентина

20.12.2021 | 09:25

Цитирането на американски генерал в статия за КОВИД-19 е доста символично. Много хора смятат, че този вирус е изкуствено създаден във високо-технологична лаборатория....

Отговори
0 0
доброто е еволюцията, лошото - изпростяването на нацията

доброто е еволюцията, лошото - изпростяването на нацията

17.12.2021 | 00:24

причина - чалгализацията

Отговори
1 3
От всяко лошо Нещо и добро

От всяко лошо Нещо и добро

16.12.2021 | 23:07

Единственото хубаво нещо от този чифутски цирк е че разбрахме колко търтей и ненужни никому структури храним с мъката и потта си

Отговори
5 1
Тони

Тони

17.12.2021 | 15:09

Първо се научи на елементарен правопис, пък после се тюхкай кого храниш.

Отговори
0 1
Сербезче

Сербезче

16.12.2021 | 21:09

Зорлен изучени идиотчета, това ми е мнението за овцете дето бързо бързо загориха ръкавче и са част от тази простотия-експеримент

Отговори
10 4
От къде се пръкнаха тези азиатски професори?

От къде се пръкнаха тези азиатски професори?

16.12.2021 | 20:56

Аман от глуповитини!

Отговори
8 4
Иеееепаааааа

Иеееепаааааа

16.12.2021 | 20:36

Иеееепаааа Чифутите за замазване на усраното от тях пуснаха и леката си кавалерия прикрита зад арменски имена То не бяха Бърбулис Джихарис Мъдонис Сиртакис Сега привикаха и Тъшакис Арменис Степ бай степ по търлък усещам ги че отстъпват по чифутски За да чуем някой слънчев ден чифутската реплика казана от едни техни патладжан братя Той батко ми каза така бе бате Усещам ги като нашите Ювиги Ханове как са усещали къде точно да резнат Тиквата на Никифора

Отговори
4 4
777

777

16.12.2021 | 20:34

Накрая задължително споменаваме някоя тъпотия казана от американски главатар

Отговори
8 2
Коя епидемия?

Коя епидемия?

16.12.2021 | 20:26

Че нещо се обърках

Отговори
11 2
Мда

Мда

16.12.2021 | 19:21

От както има крамид много професори много потенциал пу пу подложки такива

Отговори
12 4
Охааа

Охааа

16.12.2021 | 19:17

Еее язък че будалите се набоцкаха с бустерните дози…

Отговори
12 5
Катя

Катя

17.12.2021 | 15:11

То не се знае кои ще са будалите. Май ще сте вие виещите глупости.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?