Следвайте ни

Проф. д-р Александър Чирков започва работа в МБАЛ "Свети Мина"

viber icon

Прочутият хирург проф. д-р Александър Чирков започва работа в МБАЛ "Свети Мина" Пловдив. За това информира управителят на здравното заведение проф. д-р Петър Петров.

Той публикува и снимка с известния специалист в личния си профил, под която написа:

"С професор Чирков най-новото попълнение в състава на МБАЛ Свети Мина обсъждаме перспективите пред развитието на кардиологията в болницата". След това даде и още малко подробности„

"Проф. д-р Александър Чирков ще започне работна като консултант при нас от месец октомври. Той ще идва за по една седмица всеки месец. Сигурен съм, че сътрудничеството ни с него ще ни бъде от голяма полза", заяви проф. д-р Петър Петров.

Проф.  д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа той въвежда и т.нар. изкуствени сърца. С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до 2 години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце лично 30 000 души, а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации в своята дългогодишна лекарска практика.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

респект

респект

01.09.2020 | 14:44

С една такава консултация през 2015 г. в болница Св. Мина, гр. Пловдив , Д-р Чирков спаси живота на дъщерята. Малко са думите с които да изразя признанието и благодарността. Приветствам инициативата, нужна на пловдивчани. Браво!

Отговори
0 0
Свой

Свой

15.08.2020 | 16:43

Браво! Професор Петров е ударил десятката! Да ангажираш най- голямото светило в хирургията у нас от десетилетия насам и то в град извън София ?! Ако, съдя обаче по коментарите..., пловдивчани не го оценят и осъзнават.

Отговори
1 1
Д- р Цанева

Д- р Цанева

15.08.2020 | 12:34

Най- после се сетиха,че този човек е ИМЕ! Той най-добре знае как се управлява и организира болница.

Отговори
2 1
Pete

Pete

15.08.2020 | 15:35

Уважение към вас докторе.

Отговори
2 0
Пак ли

Пак ли

14.08.2020 | 21:30

Професора не е бил консултант само Св Мина и още няколко болници... Да се готвят следващите "щаст;ивци"

Отговори
2 6
Трафик

Трафик

14.08.2020 | 17:13

Един слънчев лъч!!! Някой веднага си помисли, че е щапага и го размаха..... Благодарности и адмирации за това дело... Има и достойни българи не само Бойковци и Бойковици... Хвала!!!

Отговори
9 4
тъпчо

тъпчо

14.08.2020 | 16:32

Така и не разбрах какво ще консултира -сърдечно съдови операции инвазивна кардиология или ЕГН-та -безпорно добър специалист но в едно друго време.Но ако иска може да купи болницата и да я направи печеливша но не с тези кадри в момента

Отговори
6 12
ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО

ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО

14.08.2020 | 15:49

кЪДЕ пише, че ще се извършват трансплантации ?!???? Професора от октомври ще започне работна като консултант в кардиологично отделение.„„ визитката е заблуждаваща...едва ли не пловдивчани ще получат нови сърца в болницата„ и т.н .

Отговори
12 5
Елена Здравкова

Елена Здравкова

14.08.2020 | 14:54

По повод първия коментар, Вярно ли е? Как не ви е срам? Не остана човек не оплют в нашата страна! Като пациентка, оперирана от професора още в далечната 1986 г. ще кажа едно: като се правят операции в три отделни зали, както беше в "Св. Екатерина " това е напълно възможно! Пък и присъствието на професора е необходимо само в най-тънките моменти. За другата работа си има оператори, които вършат т.н. "черна работа"-срязване на стернума, клампиране, спиране на сърцето от работа и др. подобни. Така, че се чувствах засрамена от факта, че има хора, които поставят под съмнение информацията за професор Чирков.Само човек, бил в обкръжението му, макар и в болница, може да оцени що за човек е! Срам ме е...

Отговори
19 10
Вярно ли е?

Вярно ли е?

14.08.2020 | 14:17

30 хил операции - около 115 години трябват за да се направят при една операция на ден при 21 работни дни в месеца... Възможно ли е да са толкова много ? Трябва по 3 операции да са правени всеки работен ден за 40 години - така ли е наистина? Кога е оставало време и за консултации? Че този човек е изключителен лекар и другите трябва да почерпят опита му няма съмнения, ама тези цифри дали не си ги измислят?

Отговори
7 12
Пропуска се нещо важно

Пропуска се нещо важно

14.08.2020 | 15:10

В много случаи лекар от неговата величина извършва само основната част от операцията, а асистентите подготвят и шият. Та е напълно възможно да се правят 3, 4 операции на ден.

Отговори
16 1
Фчелишка

Фчелишка

14.08.2020 | 21:25

Ами не са лъжливи фактите! Това е истинският лекар отдал се на хората и Хипократовата клетва, от 30-31 дни в месеца той е денонощно на разположение и никога не е отказал консултация дори по тел.без значение колко е часа! Имало е дни когато дори не се е прибирал при семейството си , а е отморявал в някой кабинет...Това го знам на 100% и не плюйте и не правете бакалски сметки! Срам и позор за България сте всички, които го черните ! Или сте от онези дето някога го натириха в изгнание ? Но все пак човек , който е кадърен се доказва където и да е !

Отговори
8 0
Да бъде!

Да бъде!

14.08.2020 | 12:35

Браво професоре, проф. Чирков е изключителен патриот и голям лекар! Нека намери в Пловдив своите последователи на които да предаде както професионалния си така и житейския ди опит!

Отговори
44 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?