Следвайте ни

Проф. Чирков с идея за Национална кардиологична болница в Пловдив за 50 млн. евро

viber icon

Да се построи в Пловдив Национална кардиологична болница с център за обучение на лекари, която да обгрижва пациенти от цяла Южна България. Тази идея огласи днес прочутият кардиолог проф. Александър Чирков по време на среща с кмета Здравко Димитров, който обясни, че хирургът е поканен като консултант в общинската болница "Св. Мина". 

Първоначалната идея за кардиологичния център предвиждала той да бъде във Варна, но според проф. Чирков Пловдив е най-подходящото място.

"Такъв център е крайно необходим, за да могат лекари, медсестри и дори санитарки да се обучават.  Недостигът на подобни специализирани кардиологични центрове е голям проблем за българското здравеопазване", коментира светилото. Проф. Чирков подчерта, че най-важното в медицината е да се постави правилна диагноза. И се възмути, че е ставал свидетел как много лекари бързат да оперират пациента, вместо да го лекуват0. Кардиологът, който сега е на 82 години, е получил принципно одобрение от Европейската комисия за разкриване на подобен кардиологичен център в България. Вече има и спонсори, които желаят да финансират начинанието. Болницата с център за обучение ще струва около 50 млн. евро, обясни проф. Чирков.

Кметът Здравко Димитров приветства идеята и увери, че тя ще бъде обсъдена на национално ниво. "Пловдив има достатъчно възможности за разкриване на такъв център, но не и в Белодробна болница "Кудоглу", чиято сграда категорично ще бъде запазена", обясни Димитров. Според него един от вариантите е бъдещият кардиологичен център, за който са нужни 12 декара, е той да се построи в двора на Белодробната болница, разполагащ с близо 40 дка.  

Професор Чирков вече започна да дава консултации на пациенти в Пловдив, но иначе желаещите ще бъдат записвани за всяка първа седмица от месеца, обясни управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдив

Пловдив

29.09.2020 | 16:53

Евала за упорството на война Калинов! Поклжн! Най сетне тази болница може би ще стъпина крака в услуга на пловдивчани!Радваме се!

Отговори
4 2
Лекар

Лекар

29.09.2020 | 16:51

Браво на д- р Калинов! Поклон пред упорството и идеите му! Така прави добрия шеф на здравеопазването! Бъдете здрав и успешен! Дай боге, все такива успехи за всички пловдивчйви!

Отговори
5 2
123

123

29.09.2020 | 15:57

А за вас, българите в Северна България, свършиха ли? Всичко тъпчете в Южна! Засрамете се! Обидно е и несправедливо! Сменете системата на вземане на решения. Пак ли да говорим за корупция! И ние сме българи и искаме да живеем. София и Пловдив са на един хвърлей място. Всичко най-добро в областта на медицината е там. Но не ви стига. Искате още и още и още....... А ние?! Тогава ще преосмислим статута на държавата отсам Балкана! Живейте си без нас! Има европейски органи за това. Ще разширим Румъния до гордата Стара планина, която гледа само на юг.

Отговори
0 3
Ццц

Ццц

29.09.2020 | 13:52

Имаме най-много болници на глава от населението в Европа и най-ниско медицинско обслужване. Още една касичка за пари ще източва Здравната каса.

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?