Следвайте ни

Проф. Ангелов в Пловдив: Вдигаме заплатите на медиците и клиничните пътеки

viber icon

Организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства обсъдиха на работна среща със  здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов  лекари и управители на болниците от региона, областният управител Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб. 

Министърът декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб. „ Може да разчитате 100% -во на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. д-р Ангелов в началото на срещата.

Той допълни, че разбира колко е напрегната ситуацията в болниците, колко са уморени лекарите и как работят на предела на силите си.

„Времето в момента е такова, че трябва да работим  всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас, каза още министърът.

Проф. д-р  Ангелов допълни, че областният управител  трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Министърът съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване  и консумативи, необходими  за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след нова година.

Управителите на болниците поставиха въпроси, свързани с финансирането, снабдяването с лекарства и липсата на персонал.

По думите на министъра държавата е осигурила достатъчно количества от медикамента ремдесивир и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ, така че да бъдат удовлетворени нуждите при лечението на болни от Ковид-19. Предстои да бъдат получени и 362 хиляди дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.

Министърът посочи, че от 1 януари 2021 година е заложено увеличение на заплатите на медиците в болничните заведения и всички ще го получат по методика, разработена от здравното ведомство. Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат  увеличени с 10 %.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Христо Петров

Христо Петров

19.11.2020 | 23:30

Докато няма по твърди мерки и санкции, нищо няма да се подобри. Време е да 0ъдат взети.

Отговори
2 1
Икономист

Икономист

19.11.2020 | 20:19

А пари откъде? Или чакаме транша за поредната коронаистерия. Там доста мъни се разиграват. Клиничните пътеки за Ковид са високи и без това. Но лекуват с евтини антибиотици,нали Ангелов?

Отговори
8 3
НЕ ЛЕКУВАТ ИЗОБЩО, какиното!

НЕ ЛЕКУВАТ ИЗОБЩО, какиното!

19.11.2020 | 21:32

НЕ, НЕ "ЛЕКУВАТ" майна, защото то ЛЕЧЕНИЕ няма изобретено против ТОЯ тъкмо вирус, ти не разбра ли вече десетина месеца, мари? Помагат за някои съпътстващи ПНЕВМОНИИ, нищо повече. На умирающиъе с едни маркучи им удължават агонията със седмица - ТРИ, ама то хич не е работа, да не дава Господ (ако те хоспитализират и се стигне дотам =ОТКАЖИ!)

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?