Следвайте ни

Проектът "ПЕРИМЕД" се развива успешно, инвестирани са 6.3 млн. лева

viber icon

Проектът "ПЕРИМЕД"  се реализира успешно и е нагледен  пример за добра практика от Медицинския и Пловдивския университети.  Това обявиха  от  ръководствата на двете висши учебни заведения, отчитайки неговия напредък. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ в партньорство с Института по минералогия и кристалография към БАН.   Финансирането му е за 23 млн. лева от ЕС и България.

"Равносметката до сега показва, че  реално са изплатени за 6,3 млн. лева за инфраструктура и апаратура, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева.  Тя поясни, че до края на проекта оставащ още 11,7 млн. за разходване.

"Движим се в срокове, най-голямото предизвикателство  пред нас са обществените поръчки, защото това е бавна и тромава процедура. Имаме вече 51 сключени договора за 15 млн. лева, добави още  проф. Мурджева. 70% от средствата по проекта отиват за апаратура,  за инфраструктура са другите средства, отчитат от университетите.

Изследванията и достиженията на учените са най-важния резултат от първия етап на проекта е мнението на ръководствата на висшите учебни заведение. За пример беше даден екипът на проф. Илия Илиев от Пловдивския университет, чиито членове са изобретили и патентовали водонеразтворим глюкан, който ще се ползва във фармацията и хранителната индустрия. За това те са получили златен медал на Интерекспо в Тайван. Вторият техен патент, спечелил бронзов медал от това  международно изложение, е за биосензори, получени по нов електрохимичен метод за изследване на витамин С в различни продукти.  През последно време се е засилил интереса към лечението на злокачествени лимфоми при децата и иновативни лекарства-носители, добавиха от ПУ-Пловдив. 

До 30 ноември  по проекта ПЕРИМЕД ще бъдат изградени осем специализирани лаборатории и ще бъдат обособени две научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия и биотехнологии.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?