Приготвиха легло за болни от коронавирус в УМБАЛ "Св. Георги"

Инфекциозна клиника  към УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив разполага със специално оборудвано легло, на което се настаняват за лечение пациенти с тежки инфекции и заболели от коронавирус. Това съобщи проф. д-р. Марияна Стойчева от здравното заведениe.

"Искаме да успокоим хората, че сме готови да реагираме при всяка ситуация на човек с тежка инфекция. Разгърнали сме в готовност легло- носилка, които може да се придвижва на колела  и да бъде закарано, например до самолет и хеликоптер, с които се транспортира тежко болен пациент. Той е херметически изолиран от околния свят, като специална система пречиства въздуха в него.  На практика болния няма никакъв досег с околния свят, а медицинските лица, които го лекуват  не контактуват пряко с него.

Така се предпазват не само те, а и останалите пациенти в болницата, където е настанен болния и вирусът не може да се разпространява от него, добави още Марияна Стойчева. Тя добави, че леглото-носилка е закупена преди време от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги", когато по света върлуваха опасните епидемии от зика и ебола. До този момент не е използвано за лечение на пациенти. Всичките му системи са в изправност и готови за действие.

"У нас в такова легло могат да се на настанят  и лекуват пациенти в кримска хемарогична треска, която също е много опасно", добави още проф. д-р Марияна Стойчева. Инфекциозна  клиника е второто лечебно заведение в България разполагащо с такова-легло носилка. С такива две разполага Военномедицинска академия в София. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?