Следвайте ни

Прекратиха разследването за смъртта на детенцето в „Алати”

Конкретен виновник за падналия върху 2-годишното момче шкаф с мивка не е открит

viber icon

Прокуратурата не намери виновен за смъртта на двегодишното дете, затиснато от шкаф в хипермаркет „Алати”, и прекрати наказателното производство по случая. Със свое определение от 25 януари Районният съд в Пловдив потвърждава постановлението на прокуратурата. До разглеждането на казуса в съдебна зала се стига по жалба на майката на починалото момче.Тя може да атакува прекратяването на разследването и пред Окръжния съд.

Това е втори опит на Районната прокуратура да сложи край на наказателното производство, но в първия случай съдът е дал указания за допълнителна проверка на фактите. Те са изпълнени, но виновник така и не е открит.

По обяд на 12 август 2016 г. майката влиза с 2-годишния Ники в магазина, за да търси улуци за семейната къща. В началото държи детето на ръце, след това го оставя на земята, за да разгледа по-спокойно. Момченцето се заиграло между наредените мивки и в един момент изпуснало играчката, която държало. Хванало се за един от шкафовете с умивалник, той политнал върху него и го ударил. Момчето се разплакало, майката се втурнала към него, а клиенти веднага извикали Бърза помощ. Детето било откарано в болница, но починало, защото от удара била разкъсана сърдечната му мускулатура.

Образуването досъдебно производство е за убийство по непредпазливост срещу неизвестен извършител, какъвто беше редът преди последните промени в НПК. В хода му не е установен конкретен служител на хипермаркета, който да има вина за инцидента. Констатирано е, че шкафовете с мивки са били наредени по двойки, за да се държат един друг и че ако детето не беше закачило единия от тях, той не би паднал. Лъсва и един пропуск в нормативната база, защото в нея няма разписани задължения строителните хипермаркети да обезопасяват по конкретен начин предлаганите на клиентите стоки. Така съдът приема, че няма какво повече да се направи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?