Следвайте ни

Преглеждат за диабет и мерят кръвна захар без пари

viber icon

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в Пловдив и още в 18 населени места в България. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Целта на инициативата епревенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което в световен мащаб се превръща в новата здравна пандемия.

В Пловдив изследванията ще се проведат на 22 октомври от 8 до 12 часа в ДКЦ „Изток“, ет.1, кабинет 10 и на 31 октомври от 8.30 до 12.00 часа в медицински център „Аврора“, кабинет 6.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души. У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани. Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са животозастрашаващи. За това  важно е пациентите да не пропускат да изследват редовно нивото на кръвната захар и нагликирания хемоглобин, и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който Здравната каса осигурява.

Целта на безплатните измервания, организирани, е да предостави възможност за профилактика на здравите и за контрол на заболяването  на хората с диабетчрез увеличаванена достъпа до здравни грижи в малки и големи населени места.

По случай Световния ден за борба с диабета от септември до края на ноември ще бъдат организирани 23 измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин. От тях ще се възползват жителите на 19 населени места. Предстоящите дати за измервания са: 22 октомври в Пловдив (ДКЦ 2), 31 октомври в Пловдив (МЦ Аврора) и на 26 оември в село Дълго поле.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?